Sztereotípiák nélkül a párkapcsolatokról: jön a Nyitva című film október 18-án

Takács Katalin Lovas Rozi film párkapcsolat nyitva2018 kultúra nyitott kapcsolat Nyitva (film) Tamási Zoltán Radnay Csilla Nagypál Orsi Mucsi Zoltán Szabó Erika Kovács Lehel premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négy éve alkot egy párt az anyakönyvvezető és az urológus. Valami kiveszett a kapcsolatukból. Fanni és Bálint úgy döntenek, kipróbálnak valami újat. Mások felé is nyitnak, ám nemcsak a világból fedeznek fel valami újat, hanem önmagukból is. A Nagypál Orsi rendezte film főszerepében Radnay Csillát és Kovács Lehelt láthatják majd a nézők. Érdekesség, hogy a kisebb szerepekben is olyan nevek tűnnek fel, mint Mucsi Zoltán, Lovas Rozi vagy épp Takács Katalin. A színészek meséltek nekünk a forgatás kulisszatitkairól, de a nyitott kapcsolatokról is elmondták a véleményüket.

„Fanni anyakönyvvezető, aki ennek megfelelően a házassággal és a párkapcsolati elköteleződéssel eléggé egyértelmű viszonyban van. A saját kapcsolata már 4 éve tart, kicsit kezd ellaposodni. Félve attól, hogy elveszítik egymást, azt találják ki, hogy megnyitják a kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan Fanni nemcsak az őt körülvevő világból, hanem saját magából is felfedez valamit" – mesélte Radnay Csilla, a Nyitva című film női főszereplője. Filmbéli párja Kovács Lehel lesz majd. Az ő kapcsolatuk bonyolultsága, örömei és árnyoldalai bontakoznak ki a nézők előtt Nagypál Orsi rendezésében októberben 18-án. Radnay Csilla azt is elárulta: fedezett fel hasonlóságokat saját maga és a szerepe között. „Részleteiben ismerősek voltak a dolgai. Én azért nem vagyok ennyire kocka, és ez a fajta kísérletezés is távol áll tőlem. Ám Fanninak van egy furcsa mániássága bizonyos dolgokban, ami például ismerős volt számomra is" – mondta a színésznő.

Kovács Lehel és Radnay Csilla Forrás: Megafilm Kft.

Kovács Lehel szerint karakterével, Bálinttal könnyű azonosulni, hiszen olyan ember, aki nagyon szeret valakit, és hajlandó megpróbálni valami újat annak érdekében, hogy megmentse a kapcsolatukat.

A film témája igen szokatlan, a fiatal pár úgy dönt, hogy szerelmük megmentése érdekében másokat is beengednek életükbe. Éppen ezért megdőlni látszanak a hagyományos kapcsolatok sztereotípiái, a prüdéria pedig eltűnik Fanni és Bálint életéből.

Nemcsak témaválasztásában formabontó a film, hanem szereposztásában is, hiszen akadnak karakterek, akiknek néhány perc vagy másodperc jut a vásznon, mégis olyan színészek, színésznők alakítják őket, akik már hosszú ideje a pályán vannak, többszörösen elismertek.

Tamási Zoltán Forrás: Megafilm Kft.

Ilyen például Tamási Zoltán, aki Fanni édesapját játssza. „Fanni apja a hagyományos értékrendben hisz, a férj-feleség viszony tekintetében sztereotípiákban gondolkozik. Ami ezektől eltérő, az számára abnormális. E rend szerint él, ugyanakkor nem feltétlen tűnik úgy, hogy kapcsolata feleségével olyan nagyon rendben lenne" – osztotta meg velünk a színész. „A rendező szerintem azért kért fel a kisebb szerepekre is ismert színészeket, mert ezzel is jelezni akarta, hogy a téma általános, nem periférikus, perverz, olcsó, vagy rejtegetni való, hanem olyasmi, amiről egy kiegyensúlyozottságra, boldogságra törekvő párkapcsolatban mindenkinek, nyíltan lehet és kell beszélnie. Nem teljesen veszélytelen párkapcsolati történet ez, rejtett és nyílt lapokkal" – folytatta Tamási Zoltán. Feleségét, Fanni anyját Takács Katalin Érdemes Művész, Jászai Mari-díjas színésznő alakítja. Mint mondta: egy castingon találkozott először a rendezővel, már akkor felfigyelt rá, mennyire jól instruálja a színészeket. „Amikor szólt nekem, hogy van ez szerep, azonnal igent mondtam. Annyira szimpatikus és tehetséges embernek tűnt és tűnik most is, hogy boldogan elvállaltam. Vannak helyzetek, amikor nem a mennyiség, a minőség a döntő" – nevetett a színésznő.

Takács Katalin Forrás: Megafilm Kft.

A film első perceiben Szabó Erika színésznő is feltűnik. Egy szerelmes menyasszonyt játszik, akit Fanni ad össze vőlegényével. „Nagypál Orsival nem dolgoztam korábban, nagyon jó volt a közös munka, felkészült volt, tudta, mit akar. A Nyitva című film témája nagyon progresszív, izgalmas, jó érzés volt benne részt venni" – fejtette ki Szabó Erika.

Szabó Erika Forrás: Megafilm Kft.

Az egyik jelenetben Fanni és Bálint buszon utazik. Vitatkozni kezdenek, ám rajtuk kívül mások is utaznak a járművön. A kissé ittasnak tűnő bámészkodót alakító Mucsi Zoltán azt mondta, azért vállalta el a szöveg nélküli szerepet, mert korábban már dolgozott a rendezővel a Tóth János című sorozatban. „Megkedveltük egymást" – mondta a Jászai Mari-díjas színész. Elárulta: éjszaka forgatták a jelenetet, ez kissé megviselte. „Általában az ember úgy működik, hogy nappal dolgozik, éjszaka alszik, amikor ez felborul, az nehéz" – emlékezett vissza a tavalyi forgatásra Mucsi Zoltán. Hozzátette: örömmel vett részt a filmben.

Mucsi Zoltán Forrás: Megafilm Kft.

Ugyanezen a buszon „utazott” Lovas Rozi is, aki szintén egy olyan szemlélődő karakterét formálta meg, akinek érdeklődését felkeltette a főszereplők vitája. „Pont Mucsi Zoltánnal voltunk azon a bizonyos buszon. Végig hülyéskedtük az egész estét. Nem volt egyszerű a jelenet a haladó buszon, elég problémás tud lenni egy ilyen forgatás, de ez egy abszolút jó élmény volt" – idézte fel emlékeit Lovas Rozi. A film témáját adó nyitott párkapcsolatokról is kifejtette a véleményét. „Eleve nehéz a párkapcsolatosdi minden életszakaszban, minden szinten. Egy komoly küzdés egymásért. Ezerféle dologtól függhet, kell hozzá empátia, szeretet, szerelem, megértés, nyitottság. Semmilyen megoldást nem kell elvetni, ha arról van szó, hogy együtt maradjanak, egymást életét megkönnyítsék. Bizonyos határokat nem kell átlépni, de mindenkinek máshol vannak ezek a határok. Az a legfontosabb, hogy mindent közös megegyezéssel és megértéssel csináljanak végig" – fejtette ki véleményét a színésznő.

Radnay Csilla és Lovas Rozi Forrás: Megafilm Kft.

Hasonlóan vélekedik erről Kovács Lehel is. „Van, akinél ez működik, van, akinél nem. Nálam nem. Olykor irigylem ezt a nyitottságot, mert ez azt jelenti, hogy a felek meg tudnak egymással beszélni mindent. A legsötétebb és a legszebb dolgokat is. De hát ez egy nagyon sikamlós terep, amire nem merészkednék a magam lábával" – fogalmazott Kovács Lehel. Azt is elárulta, hiányzik neki az oldott hangulatú, forgatással töltött nyár. „Egyszer egy ládára kellett állnom, mert magasabb volt a kolléganő. Mindig így képzeltem a nagy hollywoodi színészeket is, mondjuk Al Pacinot vagy Dustin Hoffmant, hogy olykor ládára állítják őket. Most már én is átéltem" – nevetett a Bálintot alakító Kovács Lehel. Ő is úgy érzi, nem mindennapi, hogy ilyen kaliberű színészeket csak feltűnni látnak a nézők egy filmben.

Kovács Lehel és Radnay Csilla Forrás: Megafilm Kft.

„Ez egy örök izgalom, hogy a képkockák végül mekkora mértékben sikkasztják el, vagy ragyogtatják ki a forgatókönyvben rejlő lehetőségeket. A film csodadolog" – osztotta meg velünk Tamási Zoltán, aki már nagyon várja a bemutatót. A Nyitva című film fanyar humorával nemcsak megnevettet, hanem elgondolkodtat. Őszintén mutatja egy szerelem válságát, és a nyitott kapcsolatok hatásait testre és lélekre egyaránt.

Meghalt Otis Rush blues zenészhttp://www.life.hu/kult/20180930--meghalt-otis-rush-blues-zenesz-84-eves-volt.htmlA legendás chicagói blues gitáros, Otis Rush 84 éves volt. Kult--Meghalt Marty Balin zenész, a Jefferson Airplane egyik alapítójahttp://www.life.hu/kult/20180929-meghalt-marty-balin-zenesz-a-jefferson-airplane-egyik-alapitoja.htmlMeghalt 76 éves korában Marty Balin énekes-gitáros, a hatvanas évek legendás rockegyüttese, a Jefferson Airplane egyik alapítója.Kult--Kristály Márton csodás kisfilmet készített Budapestről buborékokkalhttp://www.life.hu/kult/20180928-kristaly-marton-csodas-kisfilmet-keszitett-budapestrol-buborekokkal.htmlBudapest ikonikus helyszínei jelennek meg abban a kisfilmben, melyek Kristály Márton előadóművész készített a magyar fővárosról. A felvétel különlegessége, hogy a művész vízbuborékokkal zsonglőrködik közben. Kult--Ábrándos nőalak, elképesztő fantáziavilág Jovana Rikalo fotóinhttp://www.life.hu/kult/20180926-abrandos-noalak-elkepeszto-fantaziavilag-jovana-rikalo-fotoin.htmlHatártalan a fantáziája Jovana Rikalo fotográfusnak. Legalábbis képein úgy tűnik, soha nem fogy ki az ötletekből, mindig képes a képzeletet úgy ötvözni a művészi megvalósítással, hogy egy teljesen új világba jussunk. KultOrigoSzívhez szóló Andrea Bocelli és fia, Matteo közös duettje: videóhttp://www.life.hu/kult/20180926-szivhez-szolo-andrea-bocelli-es-fia-matteo-kozos-duettje.htmlAndrea Bocelli életében először énekel duettet fiával: közös videójuk meghódította az internetezők szívét. KultOrigoŐrületes képeken elevenedik meg egyszerre a múlt, a jelen és a jövő: fotókhttp://www.life.hu/kult/20180924-lenyugozo-kepeken-elevenedik-meg-egyszerre-a-mult-a-jelen-es-a-jovo-fotok.htmlVan egy fotós, akinek munkáit a humor épp úgy átszövi, mint a fájdalmas irónia. Képeire messze sem elegendő csupán ránézni, látni kell őket. A most következők java része a „múlt, jelen, jövő" hármasát érzékelteti egyetlen fotón, olyan döbbenetes erővel, hogy elsőre minden részlet fel sem fogható KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.