Íme, a világ legismertebb 5 ellopott festménye

festmény Mona Lisa bűncselekmény rablás lopás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lássunk 5 híres képet, amit a világ leghíresebb múzeumaiból raboltak el, és amelyek közül néhány már valószínűleg soha nem fog előkerülni.

1. Leonardo da Vinci, Mona Lisa

A Mona Lisát olasz kézművesek rabolták el 1911-ben, miután egy éjszakát kucorogtak a párizsi Louvre egy kisszekrényében. Amikor értékesíteni próbálták, gyanússá váltak, és a hatóságok lefülelték őket. A festmény 28 hónappal a lopás után (1913-ban) került vissza a helyére. Azt, hogy a világ „legszebb" festménye lett, részben tolvajainak köszönheti: a kép hűlt helyét a Louvre-ban többen látták, mint magát a festményt, ismertségét pedig részben az utána folytatott hajtóvadászatnak és sajtómegjelenéseknek köszönheti.

Mona Lisa Forrás: AXN

2. Pablo Picasso, Le pigeon aux petits pois (Galamb borsóval)

Ezt a híres kubista remekművet 2010-ben a párizsi Modern Művészetek Múzeumából egy ablakon bemászó férfi lopta el, aki Matisse, Braque, Léger és Modigliani egy-egy vásznát is magával vitte. A képkereteket a múzeumtól nem messze az utcán találta meg a rendőrség, a tolvajt pedig egy év múlva. A többi festmény meglett, a Picasso azonban azóta sem került elő, pedig becslések szerint több mint 26 millió dollárt érne egy mai aukción. Valószínű, hogy a tolvaj menekülés közben egy kukába dobta.

Pablo Picasso képét is ellopták Forrás: AXN

3. Leonardo, Orsós Madonna, 1500-1510

2003-ban két ügyes kezű tolvaj lopta el a kisméretű vásznat Skóciában egy herceg magángyűjteményéből: lemaradtak a csoportjuktól, leteperték a teremőrt és egy Volkswagennel elmenekültek. A képet négy év múlva megtalálták, de a herceg egy hónappal a festmény hazatértét megelőzően meghalt. A Madonnát a kis Jézussal ábrázoló képet Leonardo 1500-1510 között festette, stílusa és hangulata miatt gyakran hasonlítják a Mona Lisához. Értéke szinte felfoghatatlanul magas, 20-50 millió font (kb. 8-18 milliárd forint).

Leonardo festményét 2003-ban lopták el Forrás: AXN

4. Klimt, Adele Bloch-Bauer arcképe (Hölgy aranyban), 1903-1907

A nácik által a II. világháború alatt ellopott számtalan művészeti kincs egyike, melyet Klimt 1903 és 1907 között festett mecénása, egy gazdag cukorgyáros törékeny feleségéről. A mecénás vagyonát a nácik elkobozták, mesés palotáját pedig vasúti központtá alakították, és a haláltáborokba indított vonatokat innen irányították. Az osztrákok Mona Lisájaként is emlegetett gyönyörű képet a mecénás már nem, csak örökösei kaphatták vissza. A festményt 135 millió dollárért értékesítették, jelenleg New Yorkban van. Az ikonikus kép történetét a 2015-ös Hölgy aranyban mozifilm is feldolgozta.

Klimt képe jelenleg New Yorkban van Forrás: AXN

5. Edvard Munch, A sikoly, 1893

A modern művészet ikonikus művét 1994-ben a téli Olimpia megnyitóján lopták el az oslói Nemzeti Galériából, és váltságdíjat kértek érte, de az 1 millió dollárt a Galéria nem fizette ki. A norvég rendőrség sértetlen állapotban visszaszerezte a képet, amit tíz évvel később álarcos fegyveresek újra elraboltak. 2006-ban kisebb sérülésekkel került elő. A sikoltó emoji ikont is ez a kép ihlette.

A sikolyt is ellopták korábban Forrás: AXN

Ha érdekelnek más érdekességek is a témában, kövesd figyelemmel az AXN premiersorozatát, A lopás művészetét hétfőnként este 21 órától.

Müller Péter a Vallomás a szerelemről című új könyvéről nyilatkozotthttp://www.life.hu/kult/20181015-muller-peter-a-vallomas-a-szerelemrol-cimu-uj-konyverol-nyilatkozott.htmlMüller Péter 62 éve tartó szerelmének titkát kutatja legújabb könyvében, a Vallomások a szerelemről című írásban. A szerző elmondta, nagyon fontos manapság erről beszélni, mert egyre jobban elidegenedünk egymástól. KultOrigoJárai Mátét, Törőcsik Mari unokáját új szerepben láthatjuk a képernyőnhttp://www.life.hu/kult/20181015-jarai-matet-torocsik-mari-unokajat-uj-szerepben-lathatjuk-a-kepernyon.htmlJárai Máté, Maár Gyula Kossuth-díjas filmrendező unokája, Törőcsik Mari fogadott unokája most új szerepben tűnik fel a Viasat 3 új sorozatában, a 200 első randiban. A 40 éves színész rendkívül sármos. Kult--Elhunyt Tom Hanks új filmjének forgatásán James Emswiller Emmy-díjas hangmérnökhttp://www.life.hu/kult/20181014-elhunyt-tom-hanks-uj-filmjenek-forgatasan-james-emswiller-emmydijas-hangmernok.htmlTom Hanks új filmjének, a Mr. Rogers-nek forgatásán megállt az Emmy-díjas hangmérnök, James Emswiller szíve. Az orvosok már nem tudták megmenteni. KultOrigoA CIA aktáiból Hitler magánéleti titkaira derülhetett fényhttp://www.life.hu/kult/20181011-a-cia-aktaibol-hitler-maganeleti-titkaira-derulhetett-feny.htmlEgy nyilvánosságra hozott titkos jelentés nem várt dolgokat tár fel Adolf Hitler magánéletéről, különösen a szexuális irányultságáról. A CIA jelentése szerint ugyanis a diktátor biszexuális volt. Kult--Meggyilkoltak egy gazdag, félvilági nőt a Teréz körúton: Leirer Amália történetehttp://www.life.hu/kult/20181010-leirer-amalia-gyilkossaganak-tortenete.htmlBrutálisan végeztek egy fiatal nővel 1924. december 22-én. Oszladozó testére két hónappal később találtak rá a lakásában. A hasán, nyakán és a mellén szúrt sebeket, a fején pedig egy hatalmas vágást láttak a detektívek. Akkoriban mindenki azt találgatta, ki ölhette meg Leirer Amáliát. Ez a híres Teréz körúti gyilkosság története. KultOrigoTermésekből készít műalkotásokat egy édesapa, fotóiért rajong az internethttp://www.life.hu/kult/20181010-termesekbol-keszit-mualkotasokat-egy-edesapa-fotoiert-rajong-az-internet.htmlVad motoros, idős turista és a wc-n olvasó magánya is megjelenik a cseh édesapa művein, aki termésekből készít műalkotásokat, majd vicces fotókon is megörökíti őket. Elképesztően aranyosak a kis lények. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.