Lilában a temetőben - A gyász színe más kultúrákban

özvegy gyász keresztény szín temető
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te elmennél fehér vagy lila ruhában egy temetésre? A keresztény országokban ma ez szinte teljességgel elképzelhetetlen, ha mégis, biztos lehetsz benne, hogy megszólnak érte. Azonban nem csak a temetésre, de közeli hozzátartozó esetén a gyász egyéves időszakában is feketébe illik öltözni, mivel ezzel tükrözzük kifelé a belső fájdalmunkat, szomorúságunkat. Ám nem mindenhol van ez így.

Miért épp a fekete?

A legsötétebb „szín" számtalan dolog szimbolikája: az éjszakáé, amelyben vadállatok lesnek ránk, a bizonytalanságé és félelemé, ami a látás – azaz az ember legerősebb érzékszervének – elvesztéséből fakad. Tehát a feketéhez számtalan negatív jelentéssel bíró érzést tudunk kapcsolni, így pedig nincs azon min csodálkozni, hogy ez vált a bánat, az alvilág színévé is. Sok helyen – például afrikai népcsoportok esetén – azonban az éjszaka felfrissülést, a tűző nap előli menedéket jelenti, vagyis pozitív érzésekkel társítják.

Keresztény országokban a fekete a gyász színe Forrás: Shutterstock

Színek kavalkádja

A fehéret a tisztasággal, ártatlansággal, világossággal és a reménnyel kapcsoljuk össze, épp ezért hathat furcsának, hogy például Japánban, Kínában, India egyes részein és több afrikai törzsben is a fehér a gyász színe. Ám ez tőlünk, európaiaktól nem is áll olyan távol, mint hinnénk. A spártai, valamint a középkorig a spanyol, francia és angol nők mind fehérbe öltöztek a gyász időszakában.

Fehér ruhában megemlékezők Indiában Forrás: AFP/Douglas E. Curran

A gyász színe tehát a keresztény Európában sem volt mindig kizárólag a fekete. A régi uralkodók ugyanis lila ruhát öltöttek magukra, ha egy szerettük meghalt, amely az egyik legdrágább kelme volt. Ez egyébként Thaiföldön a mai napig az özvegyek színe.

Thaiföldön gyászolók gyakran öltöznek a lila és a rózsaszín árnyalataiba Forrás: AFP/NurPhoto

Egy Somogy-megyei városban, Csökölyön egészen a hetvenes évekig fehérbe öltöztek a nők, ezt nevezték fehér gyásznak.

A Déli-tenger szigetein élők fekete-fehér csíkos ruhával tisztelegnek elhunyt szerettük előtt, amely színkombináció jelentése a bánaton kívül a remény is. Azt is mondhatnánk tehát, hogy ahány ország, annyi színkombináció létezik a gyász kifejezésére: Burmában és Egyiptomban ez a sárga, Iránban, Szíriában, Koreában és Örményországban a mennyországot szimbolizáló kék, Etiópiában a földdel egyenlő szürkésbarna, míg Dél-Afrikában a piros.

Etiópiában szürkés színeket hordanak Forrás: AFP/Anadolu Agency

Látszik tehát, hogy kultúránként és koronként is igen változatos a gyász külső megjelenítése, de hidd el, nem a ruhád színe határozza meg, hogy mit érzel belül. A hiányérzetet és a fájdalmat nem lehet színekben mérni.

Dél-Afrikában piros színben gyászolnak Forrás: AFP/Str
A temetés rég nem az elhunytról, hanem az élőkről szólhttp://www.life.hu/csalad/20171031-a-temetes-reg-nem-az-elhunytrol-hanem-az-elokrol-szol-hamvasztas-halottak-napja.htmlHalottak napján mind az elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Sokan vannak, akiknek sírján még ott hervadoznak a koszorúk, és csupán még fakereszt őrzi nevüket. Az ő rokonaik első kézből tudják, hogy méltón eltemetni valakit sok utánajárást és még több pénzt jelent. Ne kezeljük tabuként a temetkezést. Család--Meglepő temetési szertartások, melyekben az elhunytra vidáman emlékeznekhttp://www.life.hu/csalad/20170810-meglepo-temetesi-szertartasok-az-elhunytra-vidaman-emlekeznek.htmlKegyeletsértő, ha a temetésen megteszünk mindent azért, hogy ne a sírásé legyen a főszerep? Sokan úgy vélik, hogy kicsit sem! Sőt megpróbálják a lehető legszemélyesebbé, már-már vidám ünnepivé varázsolni szerettük temetését. CsaládOrigoPárhuzamos életek – Döbbenetes különbségek Észak- és Dél-Korea között: fotókhttp://www.life.hu/kult/20181009-parhuzamos-eletek-kulonbsegek-eszak-es-delkorea-kozott-fotok.htmlAz ázsiai ország 73 éve szakadt ketté, Észak- és Dél-Koreára. Ez több mint egy emberöltő, mely idő alatt igencsak eltávolodott egymástól a két ország. A különbségeket legjobban a két főváros mutatja: a déli Szöul modern képe és fejlett infrastruktúrája áll szemben az északi Phenjannal, mely hozzá képest mintha megrekedt volna az időben. KultOrigoAbszurd és döbbenetes dolgok, melyek a közelmúltban még normálisnak számítottakhttp://www.life.hu/kult/20180228-abszurd-es-dobbenetes-dolgok-melyek-a-kozelmultban-normalisnak-szamitottak.htmlNem kell évszázadokat visszamennünk ahhoz, hogy mai szemmel képtelen dolgokat láthassunk. A következőkben furcsa, sőt abszurd reklámokat, termékeket, eseményeket fogunk megmutatni, melyek a maguk korában teljesen normálisnak számítottak. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy a mi korunkból 100-200 év múlva, mi lesz majd hasonlóan érthetetlen a jövő nemzedékének. Kult--Megrázó filmek, melyek alapjai megtörtént eseményeken nyugszanak (18+)http://www.life.hu/kult/20180124-krimi-es-horror-filmek-melyek-igaz-tortenet-alapjan-keszultek.htmlA drámák, krimik, thrillerek és horrorok esetében kifejezetten megnyugtató érzést ad, hogy tudjuk, csak kitalált történetet látunk. A borzongást megtöri, a miatta érzett fájdalom édessé válik. Sok esetben azonban a való életből merítettek ihletet a forgatókönyvírók. Most olyan filmeket mutatunk be, melyek valós eseményeket dolgoznak fel úgy, hogy természetesen élnek a művészi szabadság adta lehetőségekkel is. KultOrigo5 furcsa és érthetetlen világrekordhttp://www.life.hu/kult/20180425-5-furcsa-es-erthetetlen-vilagrekord-guinness-rekord.htmlRekordot dönteni mindig jó érzés. Elsőként meg kell találni azt, amiben kimagasló teljesítményre tehetünk szert, ezáltal képessé válhatunk az adott területen felállítani, megdönteni egy rekordot. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.