Amikor egy híváson múlik az életed: a legizgalmasabb filmek telefonnal a középpontban

kultúra telefon filmek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható A bűnös című remek dán film, amelyben egy segélyhívó dolgozója próbál megoldani egy folyamatban lévő, sokkoló bűnügyet, miközben ehhez csupán a telefon áll rendelkezésére. Ennek apropóján listára gyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek történetében alapvető fontosságú szerepet játszottak a telefonhívások.

Gyilkosság telefonhívásra (1954)

Ugyan a cselekménye nem akkorra mértékben zajlik telefonhívásokon keresztül, mint a listánk többi szereplőjénél, de már csak a címe miatt is mindenképp itt a helye Alfred Hitchcock klasszikusának. Amelyben a férj telefonálása a feleség megölésére ad jelet, és később a nyomozásban is fontos szerep jut neki.

A fülke (2002)

Colin Farrell egy olyan önző, egoista, törtető PR-ügynököt alakít ebben a filmben, akinek lételeme a hazugság, a szakmájában és a magánéletében egyaránt. Épp ezért éri sokként, amikor felhívja egy ismeretlen mesterlövész, aki minden titkát ismeri – majd csapdába ejti a telefonfülkében, és követnie kell az utasításait.

Mobil (2004)

Kim Basingert elrabolják, és az összetört, lemerülőben lévő telefonján csak egy idegent tud felhívni – miközben nemcsak ő van épp veszélyben, de a gyanútlan családja is. A vonal végén gondtalan aranyifjúként a későbbi Amerika Kapitány, Chris Evans – akinek nagyon gyorsan fel kell nőnie a tényhez, hogy egy csapásra egy csomó ismeretlen ember élete függ tőle.

Élve eltemetve (2010)

Sokak számára manapság a hétköznapi életben is létfontosságúnak tűnik a telefonjuk, de mit mondjon erre Ryan Reynolds, aki ebben a bravúros egyhelyszínes drámában végig egy koporsó belsejében fekszik? Ugyanis élve temették el valahol a közel-keleti sivatagban, és csak egy telefont tud használni a kiszabaduláshoz, miközben egyre fogy a levegő – és merül az akkumulátor.

Locke – Nincs visszaút (2013)

Tom Hardyt ebben a filmben végig valós időben figyelhetjük, ahogy az általa játszott férfinak egy autóút alatt teljesen megváltozik az élete. Ez persze csak úgy lehetséges, hogy közben sorsfordító beszélgetéseket folytat le a számára fontos emberekkel telefonon. De legalább kihangosítót használ, és betartja a KRESZ-t!

Teljesen idegenek (2016)

Az utóbbi évek egyik hazai mozis meglepetéssikerében egy olasz baráti társaság egyetlen közös vacsorájának lehetünk tanúi, amely alatt az egyre meredekebb játék révén kikerülnek az asztalra a mobilok, és velük a titkok is. Hiszen manapság egy ember telefonja szinte az egész életét rejti.

A bűnös (2018)

Október 25-e óta látható a hazai mozikban A bűnös, amelynek főhőse egy felfüggesztett, ideiglenesen a segélyhívó szolgálathoz helyezett rendőr. Amikor egy elrabolt nőtől kap hívást, megpróbál segíteni – és miközben végig csak a rendőrt látjuk, és végig csak az ő telefonját halljuk, a körmünket is lerágjuk izgalmunkban.

Szinetár Dóra hamarosan visszatér a színpadra a szülés utánhttp://www.life.hu/kult/20181029-szinetar-dora-hamarosan-visszater-a-szinpadra-a-szules-utan.htmlÚjra láthatják a nézők a színpadon Szintár Dórát, aki kisfia születése után először tér vissza a világot jelentő deszkákra. Kedden az Ének az esőben című musical Lina Lamontjaként áll a publikum elé. KultOrigoElhunyt Sonny Fortune szaxofonoshttp://www.life.hu/kult/20181028-elhunyt-sonny-fortune-szaxofonos-zenesz.htmlA zenész csütörtökön, 79 éves korában, New Yorkban hunyt el: több mint ötven évig volt a jazz egyik meghatározó alakja.Kult--Betegsége óta most először szaval nyilvánosság előtt Kulka János: videóhttp://www.life.hu/kult/20181026-betegsege-ota-most-eloszor-szaval-nyilvanossag-elott-kulka-janos.htmlKulka Jánost több mint két éve nem hallhatta szavalni a közönség, ám most újra a nyilvánosság elé állt: Ady egyik versét adta elő. KultOrigoKiemelt ügyek: a kis Ferenc-ikrek rejtélyes halálahttp://www.life.hu/kult/20181026-kiemelt-ugyek-a-kis-ferenc-ikrek-rejtelyes-halala.htmlAz egész országot felkavarta, amikor kiderült, miben halt meg Budapesten két 8 éves, ceglédi gyerek 83 évvel ezelőtt. Hónapokig cikkeztek az újságok egy orvosról, egy gyógyszerészről és a gyerekek szüleiről. A rejtély megoldásának kulcsa végül a korszak híres törvényszéki orvosszakértőinek kezébe került. KultOrigoElhunyt Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió egykori főbemondójahttp://www.life.hu/kult/20181026-elhunyt-bozsony-ferenc-a-magyar-radio-egykori-fobemondoja.htmlNyolcvannyolc éves korában távozott az élők sorából a Magyar Rádió egykori főbemondója, Bőzsöny Ferenc. A szomorú hírt a családja közölte. Kult--A szavak forradalma: Kautzky Armand most sem marad ki a bulibólhttp://www.life.hu/kult/20181021-a-szavak-forradalma-kautzky-armand-most-sem-marad-ki-a-bulibol.htmlAzt már eddig is lehetett tudni, hogy 2019-ben szintet lép a Pilvaker. Most már nem titok, hogy akkorát ugrott, hogy egészen a Papp László Budapest Sportarénánál ért földet. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.