Jamie Lee Curtis 60 éves: egy különleges hollywoodi karrier legfontosabb állomásai

filmek karrier Jamie Lee Curtis születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jubileumi születésnapját ünnepli a filmtörténelem egyik legnevezetesebb sikolykirálynője, aki épp most tért vissza a mozivásznon a legikonikusabb, halloween ünnepére időzített szerepéhez. Jamie Lee Curtis színészi pályája persze ezen kívül is bővelkedik híres alakításokban, ahogyan az alábbi videós összeállításunkból ki is derül.

Lauire Strode – Halloween-filmek

Jamie Lee Curtis színészcsaládból származik: a magyar származású szupersztár Tony Curtis és a szintén egyfajta sikolykirálynő (a Psycho nevezetes zuhanyjelenetében szereplő) Janet Leigh gyermekeként már tinédzserkorában kamera elé állt, és az első nagy sikere is megérkezett alig húszévesen. Ami egyből be is skatulyázta kicsit: John Carpenter korszakos horrorjában őt üldözte a démoni sorozatgyilkos halloween éjszakáján — és ezt aztán még további öt folytatásban is megtette, sőt a legutóbbi közös kalandjuk épp most fut a hazai mozikban.

Elizabeth Solley – A köd (1980)

Az első nagy siker után a nyolcvanas évek legendás rendezője, John Carpenter még többször együtt dolgozott Jamie Lee Curtisszel, és a közös filmek közül talán A köd lett a (Halloween utáni) legkiemelkedőbb: ebben egy kisváros bűnös múltja tér vissza a címben jelzett természeti képződmény misztikus képében. (És nem összekeverendő a Stephen King-féle A köddel!)

Wanda Gershwitz – A hal neve: Wanda (1988)

A nyolcvanas évek végére tökéletesen kialakult Jamie Lee Curtis imidzse: fiúsan rövid frizura, vagány stílus, mély hang, atletikusan formás testalkat. És elsőrangú humorérzék, ami miatt a horrorok mellé felsorakoztak a filmográfiájában idővel a vígjátékok is. A leghíresebb komikusi alakítása pedig A hal neve: Wandához kötődi.:

Megan Turner – Kék acél (1990)

A magyar nézők körében kevésbé ismert film, ugyanakkor egy kiváló krimi, ami megalapozta a később első női Oscar-díjas rendezővé váló Kathryn Bigelow karrierjét, és megcsillantotta Jamie Lee Curtis drámai és akciószínészi képességeit is: a Kék acélban olyan újonc rendőrnőt játszott, aki magányos harcra kényszerül egy megszállott pszichopatával szemben.

Helen Tasker – Két tűz között (1994)

Hogy Jamie Lee Curtis mekkora szexszimbólum is volt, meg nem is, azt jól mutatja az alábbi videó is. A színésznő a kilencvenes évek egyik legnagyobb akciófilmjében Arnold Schwarzenegger izgalmakra vágyó feleségét játszotta, és nem árulunk el vele titkot, hogy ebben a filmben végül alaposan, minden téren megkapta — ahogyan a Golden Globe-díjat is az alakításáért.

Tess Coleman – Nem férek a bőrödbe (2003)

Az idő múlásával persze aztán jöttek az anyaszerepek is Jamie Lee Curtis számára: ebben a filmben például a tini Lindsay Lohannel küzd egészen addig reménytelenül, amíg egy csoda folytán testet nem cserél szülő és csemete, így pedig szó szerint a saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy a másiknak sem könnyű. Persze mindezt számos vicces helyzet közepette.

Dean Cathy Munsch – Scream Queens: Gyilkos történet (2015–2016)

Ha valaki a filmtörténet egyik ikonikus sikolykirálynője, akkor hatvan felé, ősz hajjal is az, és ha készül egy olyan, a műfaj nagyjait megidéző horrorantológiasorozat, mint a Scream Queens, akkor abban ott a helye. Jamie Lee Curtis itt már kicsit a saját színészi skatulyáját játszotta el, csinált belőle viccet, és kapott érte egyszerre tisztelgést.

Elhunyt Ricky Jay színész: 72 évesen érte a halálhttp://www.life.hu/kult/20181126-elhunyt-ricky-jay-szinesz-72-evesen-erte-a-halal.htmlLos Angeles-i otthonában érte a halál Ricky Jay színészt, akit a legtöbben A holnap árnyékában című James Bond-filmből vagy a Magnóliából ismerhetnek. A színész 72 éves volt. Kult--Fotós kamerája előtt dobták le a ruháikat a tökéletes testű sportolók: galériahttp://www.life.hu/kult/20181123-fotos-kameraja-elott-dobtak-le-ruhaikat-a-tokeletes-testu-sportolok.htmlKülönleges fekete-fehér képeken mutatja be az emberi test tökéletességét Mark Ruddick fotográfus. KultOrigoMeghalt Nicolas Roeg: 90 éves volthttp://www.life.hu/kult/20181125-meghalt-nicolas-roeg-rendezo-90-eves-volt.html90 éves korában elhunyt Nicolas Roeg rendező. Halálhírét a fia jelentette be – írja a BBC. Kult--Elképesztő jelenetek: íme a Siena Nemzetközi Fotópályázat győztes munkáihttp://www.life.hu/kult/20181121-elkepeszto-jelenetek-ime-a-siena-nemzetkozi-fotopalyazat-gyoztes-munkai.htmlLenyűgöző természeti és társadalmi jeleneteket láthatunk az idei Siena International Photo Awards (Siena Nemzetközi Fotópályázat) győztes munkái között. A versenyzők 11 kategóriában nevezhettek művészi alkotásaikkal. KultOrigoNagy összeget kaphat a festőművész a pécsi Ronaldo-képérthttp://www.life.hu/kult/20181120-nagy-osszeget-kaphat-a-festomuvesz-a-pecsi-ronaldokepert.htmlGyermekei rajongása ihlette meg Gáspár Melinda Rita festőművészt. Több képen is megörökítette Cristiano Ronaldót, amelyeket a pécsi Gáspár Galériában állítottak ki. A festményekért nagy összegeket is kaphat. Kult--5 film és sorozat, amit vétek lenne kihagynod novemberbenhttp://www.life.hu/kult/20181119-novemberi-film-es-sorozat-premierek.htmlRovatunkban minden hónapban összegyűjtjük azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amiket szerintünk mindenképpen érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát november legjobban ajánlott filmjei és sorozatai! KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.