Felállították az ország karácsonyfáját a Kossuth téren

Fotó: Polyák Attila - Origo -
karácsony parlament ország karácsonyfája karácsonyfa Országház Kossuth tér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felállították szerdán a budapesti Kossuth téren az ország karácsonyfáját, és megkezdték a díszítését -  közölte az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-vel.

Mint írják, az idén a putnoki Kováts Géza Sándorné felajánlásából érkezett a mintegy 18-20 méter magas, 65 centiméteres törzsátmérőjű, 5-7 tonnás ezüstfenyő.

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezett meg a Kossuth térre, majd ez után díszítik fel. A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes stabilan tartani.

A tér áttervezésénél már figyeltek arra, hogy legyen hely a fának Fotó: Polyák Attila - Origo

A fenyőfát egy 130 centiméteres, 30 kilogrammos, csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesíti. A díszítéshez - a korábbi évekhez hasonlóan - 2400 folyóméter LED-es fényfüzért használnak, 33 600 színes izzóval. A fa körül - immár hagyományosan - 120 szánkóból álló kerítést állítanak fel. A szokásoknak megfelelően a fa mellé kerül a betlehemi jászol, amely december 24-én egészül ki a gyermek Jézussal.

A Kossuth tér és a karácsonyfa teljes díszkivilágítása advent első napjától látható. Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontása után pedig a faanyagot - tűzifaként - rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.