70 éves lett Hollywood leglazább dumagépe: Samuel L. Jackson legfontosabb szerepei

színész Hollywood Samuel L. Jackson születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma ünnepli hetvenedik, jubileumi születésnapját az a színész, aki a legtöbbször mondta ki a filmvásznon a „motherf***er” szót, és akinél menőbbnek senkinek sem sikerült lennie Hollywood elmúlt bő három évtizedében. Samuel L. Jacksont a legemlékezetesebb szerepeiből készült videós összeállítással köszöntjük.

Arnold – Jurassic Park (1993)

Azért is sokkoló fejlemény Samuel L. Jackson 70. születésnapja, mert a kortalan külsejű színészről a fene se gondolta volna, hogy már ennyi idős — és ehhez az is hozzájárult, hogy viszonylag későn, negyven felett futott be, így nem látjuk őt azért annyira nagyon régóta a filmekben. Az egyik első alkalom, hogy ismertebb filmben hosszabb időre febukkant, Steven Spielberg korszakos dinómozija volt, ahol egy korrupt informatikust játszott.

Jules Winnfield – Ponyvaregény (1994)

Amikor viszont az egész világ megjegyezte a nevét, az a Ponyvaregénnyel következett be, és a nevezetes „bibliai” monológját azóta is emlegeti minden mozirajongó. John Travoltával feledhetetlen párost alkottak az öltönyös bérgyilkosok szerepében, és az a fantasztikus, beolajozott afroséró is megért egy misét.

Zeus Carver – Die Hard – Az élet mindig drága (1995)

Ha már párosok: Jackson egyik kedvenc partnere Bruce Willis, akivel összesen már öt közös filmben szerepeltek, de talán itt a legemlékezetesebb módon. Összekötötte ugyanis őket egy terrorista meg az ő telefonon küldött üzenetei, így együtt kellett kimászniuk a pácból.

Mace Windu – Star Wars-előzménytrilógia (1999, 2002, 2005)

A születésnaposunk akkora Star Wars-rajongó volt világéletében, hogy amikor meghallotta, hogy George Lucas előzményfilmeket készít a klasszikus mozikhoz, maga jelentkezett nála azzal, hogy bármit eljátszik, csak benne lehessen. Meg is kapta az egyik jedimester szerepét, és még azt is elérte, hogy az ő fénykardja olyan színű lehessen, mint senki másé.

Nick Fury – Marvel-filmek (2008– )

A Star Wars mellett a jelenkor másik legnagyobb mozis franchise-a, a Marvel összefüggő szuperhősfilmjei sem készülhettek el Jackson nélkül. Sőt, ő jelentette az egyik kapcsot közöttük Nick Furyt, a szuperhősöket egy csapatba tömörítő kormányügynökség legfontosabb emberét játszva. És e minőségében vár rá még egy fontos feladat jövőre is, a Bosszúállók: Végjátékban!

Stephen – Django elszabadul (2012)

Oké, egyszer már láttuk nagyon idősnek Samuel L. Jacksont, na de ott mesterségesen öregítették meg! Pedig az országos cimborája, Quentin Tarantino filmjében lojális házi rabszolgát alakítva nem játszott sokkal korosabb karaktert, mint amennyi most ő maga.

Mr. Glass – Üveg (2018)

Samuel L. Jackson a 70. születésnapját sem akárhogy ünnepli: rögtön januárban érkezik a mozikba a legújabb filmje, amiben visszatér egy korábbi legendás szerepéhez, A sebezhetetlenben játszott üvegcsontú képregénygyűjtőhöz. Ráadásul az Üveg nemcsak annak a filmnek, de a Széttörvének is folytatása egyben, így az egyik legizgalmasabb bemutatónak ígérkezik az új évben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.