Amikor az óév a mozivásznon is búcsúzik: a legjobb szilveszteri filmek

2018.12.30. 14:00

Már látható a mozikban a BÚÉK című, új magyar vígjáték, és közeleg az a nevezetes nap is, amikor a története játszódik – dupla hát az apropó, amelynek kapcsán listára gyűjthettük a kedvenc szilveszteri filmjeinket.

 A dicső tizenegy (1960)

Az Ocean's Eleven és folytatásai-spinoffja megvannak? Nos, az egész sztori ezzel a filmmel kezdődött, melyben Frank Sinatra és szintén nagynevű színésztársai szélhámosként pakolnak ki egyszerre öt Las Vegas-i kaszinót. Méghozzá szilveszter éjjelén, amikor mindenki más az ünnepléssel van elfoglalva. A mutatvány pedig olyan jól sikerült, hogy évtizedekkel később (és egy másik napon) George Clooney-ék is kedvet kaptak az újrázásra.

A Poszeidon katasztrófa (1972)

Egy óceánjáró luxushajó fedélzetén is az újévi buli számít a legnagyobb eseménynek – kivéve persze, ha közben elkezd süllyedni az egész kóceráj, mert az azért übereli hírértékben. Így a fő kérdés gyorsan az lesz: ki éri meg egyáltalán a következő esztendőt? (A remake-ek és folytatások pedig itt is sorjáztak később.)

Szellemirtók 2. (1989)

Miután egyszer már legyőzték a másik világból átkalandozó szellemeket, a lökött tudós-kommandóscsapat új kihívással szembesül: nemcsak hogy visszatérnek a korábbi ellenfeleik, de ráadásul szilveszter éjjel kell megakadályozni, hogy elpusztítsák egész New Yorkot. Ehhez pedig még a Szabadság-szobor is megengedett segédeszköz!

Négy szoba (1995)

Négy szoba, négy rendező, négy történet, egyetlen hotel és egy szilveszter éjjel: Quentin Tarantino és haverjai egy príma kis szkeccsfilmet dobtak össze bő húsz évvel ezelőtt, amiben az időponton és a helyszínen kívül a szálloda egyetlen, az ünnepen ügyeletben lévő alkalmazottja is összeköti az eseményeket, méghozzá Tim Roth parádés alakításában.

Strange Days – A halál napja (1995)

Kedves olvasóink egy része még bizonyára emlékszik rá, hogy annak idején az ezredforduló napját milyen várakozással figyelte az emberiség, amibe némi félelem is vegyült a sok vészes jóslat miatt (többek között a számítógépek dátumátállítása okán, hogy csak egy reálisabbat említsünk). Néhány évvel korábban készült egy remek cyberpunk film, amely szintén 1999 szilveszterén játszódik, és egy különös, illegális találmány áll a középpontjában, ami alkalmas az emberi élmények tökéletes rögzítésére és újraélésére.

Szilveszter éjjel (2011)

Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Zac Efron, Halle Berry, Carla Gugino, Jon Bon Jovi, Ashton Kutcher, Jim Belushi, Sarah Jessica Parker, Hilary Swank: ennyi világsztárt egy filmben látni még akkor is esemény, ha amúgy inkább a „kellemes limonádé" kifejezéssel írható le a Szilveszter éjjel című mozifilm. A sok filmcsillag pedig úgy fér meg benne egymás mellett, hogy sok apró (és szerelmi) történetet láthatunk párhuzamosan – amelyek természetesen mind ugyanazon a kitüntetett estén játszódnak.

BÚÉK (2018)

Már 1978-ban is készült egy BÚÉK című magyar film, többek között Bujtor Istvánnal, Bálint Andrással, Esztergályos Cecíliával és Haumann Péterrel – a most mozikba került új vígjáték viszont nem ennek az újrafeldolgozása, hanem egy remek olasz filmé (Teljesen idegenek), amely nagy sikernek bizonyult a hazai nézők körében is. A magyar változatnak is megvan erre minden esélye, hisz kit ne érdekelne, mi lesz a vége egy szilveszteri buliban egy olyan veszélyes játéknak, hogy mindenki kirakja az asztalra a telefonját, és nyilvánossá teszi mások számára az üzeneteit?


filmmoziszilveszteróévfilmek szilveszterre