Elhunyt Dusan Makavejev, az 1968-as nemzedék kultikus filmrendezője

Forrás: http://drpatrickomalley.com -
rendező film filmművészet Dusan Makavejev
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvanhat évesen pénteken Belgrádban elhunyt Dusan Makavejev, az egyik legkiemelkedőbb szerb-jugoszláv filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

Makavejev 1932. október 13-án született Belgrádban, tanulmányait is ott folytatta, pszichológusi diplomát szerzett bölcsészkaron. A filmművészetben az úgynevezett jugoszláv feketehullám egyik megalapítójaként jegyzik nevét. Első egész estés filmje Az ember nem madár (1965) volt. Második játékfilmjének, a Szerelmi ügy, avagy egy postáskisasszony tragédiájának (1967) főszereplője a magyar származású színésznő, Eva Ras volt. A W. R. – Az organizmus misztériuma (1971) alkotását annak idején be is tiltották.

Forrás: http://drpatrickomalley.com

Hazájából való távozása után Makavejev Párizsban telepedett le, itt készítette a filmtörténet egyik legprovokatívabb alkotását, a Sweet Movie-t, amelyet az 1974-es cannes-i filmfesztiválon mutattak be.
Svédországban készült a művész egyik legsikeresebb alkotása, a Montenegro (1981), a következő állomás Ausztrália volt, ahol Makavejev A Coca-Cola kölyök (1985) című filmjét forgatta Eric Roberts és Greta Scacchi főszereplésével. Az 1980-as évek végén tért vissza Jugoszláviába, és elkészítette Manifesto (1988) című filmjét, a megújulás lehetőségét az 1993-as A gorilla délben fürdik jelentette.

Makavejev számos hazai és külföldi elismerést kapott, Berlinben Ezüst Medvével, Pulában Ezüst Arénával tüntették ki, de díjazták Cannes-ban és Chicagóban is, a párizsi székhelyű Délkelet-európai Filmfesztivál zsűrijétől pedig megkapta a Filmes legenda elnevezésű elismerést. A belgrádi művészeti akadémia díszdoktorává avatták. Több alkalommal járt Magyarországon, életművéből a Magyar Filmintézet és a Magyar Televízió is rendezett már sorozatot.

Dobó Kata Andy Vajnáról mesélt: "Olyan űrt hagyott maga után, amit nem lehet betölteni"http://www.life.hu/kult/20190126-dobo-kata-andy-vajnarol-meselt-olyan-urt-hagyott-maga-utan-amit-nem-lehet-betolteni.htmlDobó Kata és Andy Vajna sokáig egy párt alkottak, 12 éve szakítottak, ám baráti kapcsolatot ápoltak egymással. A színésznő az ATV kamerái előtt beszélt a producerről. KultOrigoElhunyt Mary Oliver Pulitzer-díjas költőnőhttp://www.life.hu/kult/20190120-elhunyt-mary-oliver-pulitzerdijas-koltono-rakos-volt.html83 éves korában elhunyt Mary Oliver Pulitzer-díjas költőnő. Kult--Ez volt Andy Vajna utolsó tévés szereplése: a sikeres filmezésről, a magyar sikerekről beszélthttp://www.life.hu/kult/20190120-ez-volt-andy-vajna-utolso-teves-szereplese-a-sikeres-filmezesrol-a-magyar-sikerekrol-beszelt.htmlAndy Vajna legutolsó televíziós interjúját a Jakupcsek Plusz című műsornak adta ősszel. Kult--Elhunyt Andy Vajnahttp://www.life.hu/kult/20190120-elhunyt-andy-vajna-producer.htmlÉletének 75. évében, hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel. Kult--A Dal 2019: Oláh Gergő és Szekér Gergő az első előválogató győzteseihttp://www.life.hu/kult/20190120-a-dal-2019-olah-gergo-es-szeker-gergo-az-elso-elovalogato-gyoztesei.htmlA Dal 2019 első előválogatóját szombat este holtversenyben Oláh Gergő és Szekér Gergő nyerte 41 ponttal, a harmadik helyen Antal Tímea feat. Demko Gergő végzett, ők 39 pontot kaptak. KultOrigoElhunyt Windsor Davies, a britek egyik kedvenc komikuslegendájahttp://www.life.hu/kult/20190120-elhunyt-windsor-davies-szinesz-a-britek-egyik-kedvenc-komikuslegendaja.htmlA 88 éves brit színész, Windsor Davies csak pár hónappal élte túl feleségét, aki tavaly szeptemberben halt meg. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.