Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourg-i esernyők zeneszerzője

Forrás: Talán Csaba -
Michel Legrand
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában, szombatra virradóra érte a halál Párizsban - közölte szombaton a szóvivője.

Több mint 50 éves pályafutása alatt, amely során három Oscar-díjjal tüntették ki, a zeneszerző olyan nagy művészekkel dolgozott, mint Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet és Édith Piaf.

Forrás: Talán Csaba

Legrand énekesek zongorakísérőjeként és dalok feldolgozójaként kezdte a pályafutását, majd az újhullám megjelenésekor az 1960-as években filmzenéket kezdett komponálni. Elsősorban Agnes Vardával, Jean-Luc Godard-ral és Jacques Demyvel dolgozott együtt.
A francia musical alapjainak számító Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek mellett Legrand szerezte a Szamárbőr című film zenéjét is. Ez utóbbi film színpadi változatának betétdalait is ő komponálta.
Michel Legrand háromszor nyerte el az amerikai filmakadémia díját: 1969-ben A Thomas Crown-ügy Les moulins de mon coeur (Szívem malmai) című betétdalt díjazták Oscarral, majd A kamaszkorom legszebb nyarával 1972-ben és a Yentl című filmmel 1984-ben nyerte el a legjobb filmzenéért járó Oscart.

A Dal 2019 - Szombaton este lesz a második válogató műsor http://www.life.hu/kult/20190126-a-dal-2019-szombaton-este-lesz-a-masodik-valogato.htmlMa este rendezik A Dal 2019 második válogatóját: a Duna Televízióban és a Duna World csatornán 19 óra 30 perctől látható show-műsorból hatan jutnak tovább az elődöntőbe, és csatlakoznak a múlt heti továbbjutókhoz. KultFotó: Polyák Attila - OrigoElhunyt Dusan Makavejev, az 1968-as nemzedék kultikus filmrendezőjehttp://www.life.hu/kult/20190126-elhunyt-dusan-makavejev-az-1968as-nemzedek-kultikus-filmrendezoje.htmlNyolcvanhat évesen pénteken Belgrádban elhunyt Dusan Makavejev, az egyik legkiemelkedőbb szerb-jugoszláv filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Kult--Elhunyt Mary Oliver Pulitzer-díjas költőnőhttp://www.life.hu/kult/20190120-elhunyt-mary-oliver-pulitzerdijas-koltono-rakos-volt.html83 éves korában elhunyt Mary Oliver Pulitzer-díjas költőnő. Kult--Pély Barna: „Nem érdemes olyan harcokat vívnod, amelyeket nem nyerhetsz meg"http://www.life.hu/kult/20190118-pely-barna-interju-uj-lemezrol-blue-hearth-maganeletrol-galambos-dorina.htmlPély Barna már közel 20 éve a magyar könnyűzenei élet egyik sokszínű és meghatározó alakja. Számtalan fellépése van Magyarországon, de külföldre is gyakran hívják fesztiválra vagy akár önálló fellépőként is. Januárban jelent meg a legújabb nagylemeze Blue Heart címmel. Barnával az albumról, tehetségkutatásról és magánéletről is beszélgettünk. Kult--A Dal 2019: Oláh Gergő és Szekér Gergő az első előválogató győzteseihttp://www.life.hu/kult/20190120-a-dal-2019-olah-gergo-es-szeker-gergo-az-elso-elovalogato-gyoztesei.htmlA Dal 2019 első előválogatóját szombat este holtversenyben Oláh Gergő és Szekér Gergő nyerte 41 ponttal, a harmadik helyen Antal Tímea feat. Demko Gergő végzett, ők 39 pontot kaptak. KultOrigoTop 10: Ezek voltak 2018 legjobb filmjei a Life.hu szerinthttp://www.life.hu/kult/20190101-ezek-voltak-2018-legjobb-filmjei.htmlAz új évre fordulás mindig a visszatekintés és összegzés időszaka is, meg persze a toplistáké. 2018 mozgalmas és sokszínű évet hozott a filmek terén, így nem voltunk könnyű helyzetben a 10 kedvencünk kiválasztásakor - de az bizonyos, hogy az alábbi lista minden szereplője emlékezetes élményt jelentett, és jó szívvel ajánljuk őket az olvasóinknak is. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.