Michael Jackson soha nem tanult meg kottát olvasni

Forrás: Getty Images/WireImage/Kevin Mazur -
zene Michael Jackson kotta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén lesz tíz éve, hogy a pop királya itthagyott minket, de azóta sem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk a Jackson család munkásságáról vagy épp valamelyik tagjának botrányairól. A napokban jelentek meg a kritikák a Michael életéről szóló, 4 órás dokumentumfilmről, ami miatt a lánya, Paris ismét terápiára kényszerült. De hogyan is kezdődött a zenei pályafutása, mit köszönhet a testvéreinek, mi áll a The Jacksons zenekar sikere mögött?

Michael Jackson a család hetedik gyermekeként már nagyon korán, ötéves korában a zene körül mozgott. De nemcsak ő, hanem az egész család tehetségesnek bizonyult. 1964-ben lett a fiútestvéreiből álló zenekar tagja, amelyet az apjuk, Joseph menedzselt. Később felröppentek olyan hírek is, hogy a lánytestvérek is zenekart alapítanak, de végül ők inkább szólókarrierbe kezdtek. A Jackson testvérek elmondása szerint nemcsak lelkileg, de fizikailag is fenyegette és bántalmazta őket az apjuk, hogy minél többet hozzon ki a gyerekeiből álló bandából. Valószínűleg minden vélt vagy valós elhajlás az apai brutalitásra vezethető vissza.

Michael Jackson 1990-ben New Yorkban Forrás: Getty Images/WireImage/Kevin Mazur

Később az öt testvérből álló formáció a The Jackson 5 nevet kapta. Michael itt kezdett el énekelni, mellette pedig Tito, Jackie, Jermaine és Marlon alkotta a zenekart. Ő maga gyerekkori hangját Minnie Mouse-éhoz hasonlította.

Bár zenész családban nőtt fel, és az alapokat már nagyon fiatalon elsajátította, de meglepő módon kottát olvasni vagy írni sosem tanult meg.

Saját zenei jelölést alakított ki magának, a hangszerek hangját pedig hallás után énekelte fel. A családi banda a zenei tehetségen kívül a látványos koreográfiának köszönhette sikerét. Több tehetségkutató megnyerése után a Tamla Motown kiadóval kezdtek el dolgozni. Majd 1976-ban Jermaine kilépésével nevet váltottak, helyére a legkisebb testvér, Randy érkezett, és már csak a The Jacksons néven emlegették őket.

Olyan nagy slágereket köszönhetünk nekik, mint az I Want You Back vagy a Blame It On the Boogie, amelyek a mai napig nagyon népszerűek. Több zenei listát is megdöntöttek, gyakran léptek fel Elvis Presley-vel. Számos generációnak szolgáltak inspirációként, többek között a Backstreet Boys, a New Edition, az 'N Sync, a New Kids on the Block, a Jonas Brothers vagy éppen a One Direction zenekarnak. A 80-as években Michael inkább már a szólókarrierjére koncentrált, így utolsó albumuk 1989-ben jelent meg.

Nemcsak Michael, hanem a The Jacksons formáció is kapott csillagot a hollywoodi hírességek sétányán. A zenekar pedig még ma is aktív, a The Jacksons 50th elnevezésű turnéval járják a világot, és ugyan Michael nélkül kell koncertezniük, a sikerük így is töretlen.

10 film, amit nagyon várunk 2019-benhttp://www.life.hu/kult/20190130-tiz-film-amit-erdemes-lesz-megnezni-2019ben.htmlHa már nemrégiben összeszedtük az előző év filmes kedvenceit, itt az ideje az előretekintésnek is – főleg, hogy 2019 izgalmas évnek ígérkezik a moziban, már az első heteiben is. Így hát listára gyűjtöttük azokat a (lehető legkülönfélébb) filmeket, amelyek kedvéért mi biztosan be fogunk ülni idén a nézőtérre, és azt is megmondjuk, melyikre miért lesz érdemes. KultOrigoAndy Vajnát Kisvárda díszpolgárává avattákhttp://www.life.hu/kult/20190130-andy-vajnat-kisvarda-diszpolgarava-avattak.htmlAnyai nagyszülői ágon kötődik Kisvárdához Andy Vajna, aki gyerekkorában gyakran vendégeskedett a településen. Most díszpolgárrá avatták a kisvárosban. Kult--Elhunyt James Ingram Grammy-díjas énekes, dalszerzőhttp://www.life.hu/kult/20190130-elhunyt-james-ingram-grammy-dijas-enekes-dalszerzo.htmlSzervezete nem tudta legyőzni az agydaganatot, így a napokban elhunyt James Ingram Grammy-díjas énekes, dalszerző. Kult--Amikor a szer nem ereszt: a legsúlyosabb filmek a drogfüggésrőlhttp://www.life.hu/kult/20190128-a-legsulyosabb-filmek-a-drogfuggesrol.htmlJanuár végétől játsszák a hazai mozik a Csodálatos fiú című filmet, ami megtörtént eset alapján mesél egy kábítószerfüggő fiatal esetéről, a szülői nézőpontot is bemutatva. Ennek apropóján összegyűjtöttük a téma legemlékezetesebb filmjeit, amelyek ugyanolyan hatással voltak ránk, mint a drog a főhőseikre. KultOrigoEzért tiltották be a Koncz Zsuzsa által énekelt Rohan az idő című dalthttp://www.life.hu/kult/20190129-ezert-tiltottak-be-a-koncz-zsuzsa-altal-enekelt-rohan-az-ido-cimu-dalt.htmlA Rohan az idő című slágernek utat kellett törnie, hogy az egyik legsikeresebb szám legyen, ugyanis első körben betiltották. Kiderült, hogy miért és az is, végül hogyan lett belőle az első magyar szám, amit külföldön is játszottak. Kult--20 érdekesség a filmvászon leghíresebb bokszolójáról, Rockyrólhttp://www.life.hu/kult/20190122-20-erdekesseg-a-rocky-cimu-filmrol.htmlMár látható a mozikban a Creed II. című film, amelyben Sylvester Stallone immár nyolcadik alkalommal játssza el Rockyt – ráadásul a saját bevallása szerint utoljára. Így nem is találhattunk volna megfelelőbb alkalmat arra, hogy összegyűjtsünk egy nagy adag érdekességet a valaha volt leghíresebb mozis bokszolóról. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.