John Travolta érdekesség születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen kapcsolat fűzi a repüléshez? Milyen szerepeket örökölt tőle Tom Hanks? Hogy került a Ponyvaregénybe? Mindezt és még sok minden mást is elárulunk a ma 65 éves John Travoltáról, akit a születésnapján egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntünk.

1. Hatgyerekes család legfiatalabb gyermekeként született, az édesapja olasz, az édesanyja ír származású.

2. 16 évesen abbahagyta az iskolát, és New Yorkba költözött, hogy színész legyen.

3. Első jelentősebb szerepét a Grease színpadi verziójában kapta a Broadway-n, mindössze 18 évesen.

4. A kamerák előtt pedig néhány kisebb tévés munka után a Szombat esti láz főszerepe hozta meg az áttörést 1977-ben, hogy aztán egy évvel később a Grease filmváltozata végképp a filmcsillagok közé repítse Travoltát.

5. Nem véletlenül ő a filmtörténelem egyik legjobb táncosa: a tehetsége mellett a sok gyakorlás is tehet róla. A Szombat esti láz előtt például 9 hónapig készült fel egy tánckoreográfussal a diszkóparkett ördögének szerepre.

6. Travolta az egyike azoknak a korszakos filmsztároknak, akik soha nem nyerték el az Oscar-díjat. Kétszer állt közel hozzá: a Szombat esti lázért és a Ponyvaregényért is jelölték a Legjobb férfi főszereplő kategóriájában, de végül nem ő vitte haza a szobrot.

7. 188 centiméter magas.

8. A legfőbb hobbija a repülés: 11 különféle repülőgéptípusra van pilótajogosítványa.

A színész kedvenc hobbija a repülés Forrás: AFP

9. A floridai birtokán külön felszállópálya is van a magángépei számára. Ezenkívül Kaliforniában és Hawaiin (a felesége szülőhelyén) van lakóhelye.

10. A repülőgépeket pedig nem csak szórakozásra használja: a 2005-ös Katrina hurrikán és a 2010-es haiti természeti katasztrófa után is az elsők között szállított segélycsomagokat a helyieknek.

11. A kedvenc dala a Dream Street Patrick Rondat-tól. Saját bevallása szerint a saját zenei munkásságához minden inspirációt ebből a számból merített.

12. A kedvenc amerikai filmje a Yankee Doodle Dandy, külföldről pedig egy 1966-os francia alkotás, az Egy férfi és egy nő.

13. Talán épp ezért is tanult meg folyékonyan franciául.

14. 3 gyermeke született Kelly Preston színésznőtől, akivel immár 28 éve házasok.

John Travolta feleségével, Kelly Prestonnal Forrás: Getty Images for The "Gotti" Film/2018 Getty Images/Dave Kotinsky

15. Gyerekkora óta alvásproblémái vannak, szerinte azért, mert az anyja mindig éjjel ért haza a színésznői munkái révén.

16. A évtizedek alatt azt a módszert dolgozta ki az insomnia ellen, hogy hegedüléssel nyugtatja meg ilyenkor az idegeit.

17. A legjobb barátja Kirstie Alley, akivel a Nicsak, ki beszél?-ben együtt is (fő)szerepeltek.

Travolta és Kirstie Alley a Nicsak, ki beszél? című filmben Forrás: AFP/TriStar Pictures

18. Három olyan filmszerepet is visszautasított, amit aztán Tom Hanks vitt sikerre: A nagy csobbanást, az Apollo-13-at, sőt a Furrest Gumpot is.

19. A Ponyvaregénybe viszont csak azért kerülhetett be, mert Quentin Tarantino közeli barátja és kedvenc színésze, Michael Madsen épp nem ért rá eljátszani Vincent Vegát.

20. Még nem tudható, hogy a meglehetősen kínosra sikeredett Gotti után mikor láthatjuk legközelebb hazai mozivásznakon Travoltát: négy filmje is várja a nemzetközi bemutatóját, illetve készülőben van, de egyik magyarországi forgalmazásáról sincs hír.

John Travolta a Gotti bemutatóján Forrás: Getty Images/FilmMagic//Jon Kopaloff

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.