Emléktáblát avattak a mentőállomáson a Szomszédok című sorozat tiszteletére

Forrás: YouTube -
Győrfi Pál Országos Mentőszolgálat Kulka János Malek Andrea sorozat Horváth Ádám OMSZ emlék Szomszédok Simorjay Emese emléktábla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Mágenheim Ádám újra a mentőállomáson szédítette csinos munkatársnőit. Emléket állítottak ugyanis a Szomszédok című sorozatnak, amely 13 éven keresztül népszerűsítette és mutatta be a mentők munkáját. Kulka János, Malek Andrea és Simorjay Emese is részt vett Horváth Ádám rendezővel együtt a Markó utcai mentőállomáson rendezett táblaavatáson. Az eseményen Simorjay Emese idézte fel a Life.hu-nak a sorozattal kapcsolatos emlékeit. Ő játszotta Évikét, a csinos doktornőt, aki fülig szerelmes volt a Kulka János által megformált Mágenheim doktorba.

„Csak pár szót szólok, mert én csak kitaláltam, majd 13 évig írtam és rendeztem a Szomszédokat” – kezdte beszédét Horváth Ádám Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas rendező. A 88 éves filmes is részt vett kedden az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székházában rendezett táblaavatáson. Emléket állítottak a Szomszédok című, mára kultikussá vált sorozatnak, amelynek egyik fő karaktere a Kulka János által alakított dr. Mágenheim Ádám mentőorvos volt. Így főszerepet kapott benne az Országos Mentőszolgálat is. A jeleneteket a Markó utcai állomáson és a testület autóiban forgatták. A sokak számára ismerős falak között láthatták a nézők, hogyan évődik egymással Mágenheim doktor és a fiatal orvosnő, a Simorjay Emese által megformált Évike. De a szívét igazán csak egy nő rabolhatta el a feleségén kívül: a Malek Andra által játszott Eszter, a fiatal medika. Mindhárman részt vettek az avatáson. Beszédet mondott dr. Csapó Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is, valamint láthattuk azt a két mentőst, akik a sorozatban is szerepeltek. Kápolnai József és Lakatos Péter a testület valódi tagjaként képviselték a mentőket a képernyőn.

Horváth Ádám, Győrfi Pál, Malek Andrea, Kulka János és Simorjay Emese (balról jobbra) is részt vett a Markó utcai mentőállomáson rendezett táblaavatáson Forrás: Margitay Klára/Life.hu

„Ifjúkoromban nem utaztam mentővel, azóta már párszor igen. Mindig nagy tisztelettel néztem azokra a megszállottakra, akik ezt a gyönyörű hivatást választották, ami mindennek mondható, csak könnyűnek nem. És akkor még nem volt ilyen remek szóvivője a mentőszolgálatnak, úgyhogy ezt a feladatot mi láttuk el 13 évig” – fogalmazott Horváth Ádám, miközben hátrasandított Győrfi Pálra, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjére. A forgatás alatt már ő is a Markó utcai állomáson dolgozott. A rendező azt is elárulta, hogy az összes eset valós volt, amit a Szomszédokban láthattak a nézők. Így nemcsak az Országos Mentőszolgálat belső gondjairól, hanem a gyakori balesetekről is képet kaphattunk. Láthattuk például, hogyan látja el a sérülteket Mágenheim doktor egy kocsmai verekedés után, de azt is, mit kell tenni például egy háztartási baleset vagy egy házibuliban fellépő alkoholmérgezés esetén. Horváth Ádám felesége, Csűrös Karola is szerepet kapott a Szomszédokban, ő játszotta Szikszay Etus keramikust.

Kulka János Forrás: Margitay Klára/Life.hu

A Dr. Mágenheim Ádám szerepében legendássá vált Kulka János is részt vett az avatáson, ám színésztársaihoz hasonlóan nem mondott beszédet. A művész több mint két évvel ezelőtt kapott stroke-ot, azóta afáziás beszédzavarral küzd. Az utóbbi időben már vállalt filmes és színházi szerepeket is. A táblaavatón vidáman sugdolózott kolléganőivel, akik egykor a sorozatbeli „háremét” alkották.

„Nagyon érdekes volt a forgatás, én voltam az első medika, aki aztán mentőorvos lett. Eleinte nem is gondoltuk, hogy ilyen hosszú és ilyen szeretnivaló lesz a sorozat” – mesélte a Life.hu-nak Simorjay Emese színésznő, aki Évikét, a szép mentőorvost formálta meg. A sorozatban alakított első jelenetében egy igencsak merész fürdőruhában kajakozott a barátnőjével. A forgatókönyv szerint a lány rosszul lett, neki kellett újraéleszteni. Ezután érkezett meg a mentőautóval Mágenheim doktor, akivel össze is vesztek egy kis szakmai nézetkülönbség miatt.

„Innen indult az évődés. Küzdöttem Mágenheim doktorért” – nevetett a színésznő, aki azt is elárulta, hogy a mentőzés rendkívül izgalmas volt számára, egyszer egy helikopterből is ki kellett szállnia. „Egy színésznek minden izgalmas, ezek pedig olyan távol vannak a mindennapi életünktől” – tette hozzá Simorjay Emese, akinek a helyes doktor úr csak álom maradt. A valóságban azonban rátalált a szerelem, hiszen férjével neveli gyermekét egy Egerhez közeli településen.

Simorjay Emese Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Azt is elárulta, hogy bár a sorozatban eljátszotta az újraélesztést, de a valóságban sajnos még nem tanulta meg. „Pedig fel kell készülni. A legfontosabb, hogy segítsünk egymásnak” – jelentette ki Simorjay Emese, akinek alkalma nyílt kipróbálni a mentőállomáson az újraélesztési tanfolyamot is. A táblaavatásra érkezők nemcsak kedvenc szereplőiket láthatták, hanem azokat a ma már kőkorszakinak tűnő mentőautókat is, amelyeket a sorozatban használtak.

Kattints a képre és tekintsd meg a Szomszédok sorozatban szereplő veterán mentőautókat!

Forrás: Margitay Klára/Life.huhttp://www.life.hu/kult/galeria/20190227-veteran-mentoautok-a-szomszedok-sorozatbol.htmlmiddleon60004000

A Markó utcai mentőállomáson már tábla állít emléket a sorozatnak, melyben olyan legendák szerepeltek, mint Komlós Juci, Zenthe Ferenc és Raksányi Gellért, és amely felhívta a figyelmet azokra az orvosokra, akik mindennap életeket mentenek. Sokan firtatták már, hogy mi a Szomszédok titka, a kiváló színészek, a rendezés vagy épp az életszerűség. Egy biztos: még ma is emlékszünk rá, idézzük a szállóigévé vált mondatokat, és szívesen pillantunk bele az ismétlésekbe. Ma már van benne valami nosztalgikus humor, de még mindig könnyű azonosulni a kisnyugdíjas Lenke nénivel és a fiatal családapával, Vágási Ferivel.

Emléktábla a Szomszédok című sorozat tiszteletére a Markó utcai mentőállomáson Forrás: Margitay Klára/Life.hu
Hamarosan érkezik egy újabb dokumentumfilm a Queen zenekarrólhttp://www.life.hu/kult/20190226-hamarosan-erkezik-egy-ujabb-dokumentumfilm-a-queen-zenekarrol.htmlNégy Oscar-díjat is bezsebelt a Bohém rapszódia, a Queen zenekar és Freddie Mercury életét bemutató alkotás. Most úgy tűnik, hogy néhány hónap múlva egy újabb dokumentumfilm érkezik a témában. Kult--Nem indulhat az Eurovíziós Dalfesztiválon a kiválasztott ukrán énekeshttp://www.life.hu/kult/20190226-nem-indulhat-az-eurovizios-dalfesztivalon-a-kivalasztott-ukran-enekes.htmlNem képviselheti Ukrajnát az idén Tel-Avivban megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon az országos versenyen első helyen végzett énekesnő, MARUV - közölte hétfőn az ukrán Nemzeti Televízió- és Rádió Műsorszolgáltató Társaság (NOTU). Kult--Elhunyt Mark Hollis, a Talk Talk énekesehttp://www.life.hu/kult/20190226-elhunyt-mark-hollis-a-talk-talk-enekese.htmlElhunyt Mark Hollis, a Talk Talk énekese. A nyolcvanas években sikeres londoni post-rock zenekar frontembere, dalszerzője 64 éves volt. Kult--Zenészek megalázásával vádolják Daniel Barenboim világhírű karmesterthttp://www.life.hu/kult/20190225-zeneszek-megalazasaval-vadoljak-daniel-barenboim-vilaghiru-karmestert.htmlZenészek gyötrésével és megalázásával vádolják Daniel Barenboim világhírű zongoraművészt és karmestert, a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) főzeneigazgatóját. KultOrigoÖngyilkos lett Brody Stevens, a Másnaposok színészehttp://www.life.hu/kult/20190225-ongyilkos-lett-brody-stevens-a-masnaposok-szinesze.htmlA színész, komikus Brody Stevens múlt héten saját kezével vetett véget az életének. Pályatársai gyászolják, köztudottan súlyos depresszióval küzdött. Kult--Oscar 2019: íme, a nyertesekhttp://www.life.hu/kult/20190225-oscar-2019-ime-a-nyertesek.htmlVéget ért a 2019-es Oscar-gála. A szobrocskákat immár 91. alkalommal adták át. Sok kategóriában bejött a papírforma, de ezúttal is volt néhány meglepetés. Rami Malek mosolyogva távozhatott a díjátadóról, Amy Adams és Glenn Close viszont az est nagy vesztesei voltak. Nézzük a teljes listát, kik a díjazottak! Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.