7 film olyan nőkről, akik nehéz körülmények között álltak ki az egyenjogúságért

film mozi női egyenjogúság egyenjogúság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már játsszák a hazai mozik a Colette című filmet, ami Keira Knightley főszereplésével mutatja be a francia irodalom első híres írónőjének élettörténetét – akinek már azért is meg kellett küzdenie, hogy a saját nevén jelenhessenek meg a könyvei. Ebből az apropóból összegyűjtöttünk egy csokornyi olyan hősnőt az elmúlt évek filmjeiből, akiknek nehéz korszakokban vagy nehéz körülmények között kellett kiállniuk az alapvető jogaikért.

Merida, a bátor (2012)

Igen, egy animációs mesefilm is felvonultathat olyan női karaktert, aki nem hagyja, hogy elnyomják, sőt a film ezzel némileg a saját stúdiójának hagyományait, a Disney-hercegnők örökségét is újraértelmezi. Ebben a filmben a vörös fürtös skót királylány azt mutatja meg, hogy nem feltétlenül baj, ha valaki nem mindent pont úgy csinálna az életében, ahogyan azt a „lányoknak szokás”. Főleg mert koronként és társadalmanként változik, hogy ez micsoda... Persze az se baj, ha igen – csak ő maga dönthesse el.

A szüfrazsett (2015)

A modern civilizáció történelmében a női egyenjogúságért vívott harc és a feminizmus is a szüfrazsettekkel kezdődött el igazán, akik a 20. század elejének Angliájában küzdöttek azért, hogy a nők is beleszólhassanak a hazájuk sorsába, azaz szavazhassanak a választásokon. Ebben a női sztárparádét hozó filmben egy közéjük keveredő egyszerű munkásnő szemén át lehetünk tanúi a mozgalom legfontosabb időszakának, és annak, hogy az a harc bizony sokszor szó szerint volt értendő.

Mustang (2015)

Hiába játszódik a jelenben, a benne megjelenő vidéki törökországi szokásjog évszázadokkal ezelőtti időket idéz: a Mustang öt lánytestvérről szól, akiket egy ártatlan, fiúkkal közös fürdőzés után a közösség megbélyegez, a családjuk pedig a kiskorúságuk ellenére elkezdi erőszakkal kiházasítani őket a szégyent elkerülendő. Az öt lány ötféleképpen reagál az életének gyökeres megváltozására, és van közöttük olyan, aki semmi áron sem hajlandó fejet hajtani.

A számolás joga (2016)

Alig néhány évtizeddel ezelőtt még a világ egyik legmodernebb és legfejlettebb intézményében, az amerikai űrkutatási központban is problémás ügynek számított, ha valaki nő, pláne fekete nő. A számolás joga annak a három női tudósnak a történetét meséli el, akiknek egészen elképesztő előítéletek hadával kellett megküzdenie, hogy azon dolgozhassanak a NASA-nál, amihez mindenkinél jobban értettek.

A férfi mögött (2017)

Glenn Close sokadik Oscar-jelölését hozta el ez a film, de sokadszorra sem sikerült megkapnia érte a díjat. Ettől függetlenül persze óriásit alakít egy olyan nő szerepében, aki a saját művészi karrierjét feláldozta az író férje kedvéért, és évtizedek múltán, a Nobel-díj kiosztása kapcsán lázad fel az igazságtalanság ellen. Mert a díjazott műveket valójában ő írta...

A nőkért (2017)

A szüfrazsettek a nyugati világ nagy részében már a 20. század első felében kiharcolták a nők szavazati jogát, de akadtak országok, ahol ez csak meglepően későn következett be. Svájcban például csak a hetvenes években, és ez a vígjáték egy fellázadó háztartásbeli feleség alakján keresztül mutatja be, hogyan is történt mindez.

Colette (2018)

Március 21-e óta játsszák a magyarországi mozik a Colette-et, melynek főhőse valóban élt személy: Sidonie-Gabrielle Colette francia írónő, akinek mozgalmas életéből azt a fiatalkori szakaszt láthatjuk a filmben, amikor a férje árnyékából kitörve önálló alkotóvá és független nővé vált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.