Reviczkyné Köteles Erzsébet olimpiai bajnok tornász
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Reviczkyné Köteles Erzsébet olimpiai bajnok, illetve háromszoros ezüst- és egyszeres bronzérmes tornász. 95 évet élt.

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának vasárnapi tájékoztatása szerint a Nemzeti Torna Egylet és a Vasas SC egykori sportolója hosszú betegség után, életének 95. évében hunyt el Budapesten.
Köteles Erzsébet 1924. november 3-án született a fővárosban, 14 éves korában kezdett tornázni. Az első magyar bajnoki címét 18 évesen nyerte lóugrásban.

Három olimpián szerepelt (1948, 1952, 1956), valamennyi érmét a csapatversenyben szerezte. A dobogó tetejére a kéziszercsapat tagjaként állhatott 1956-ban Melbourne-ben. Egyéniben a legjobb olimpiai helyezése a talajon elért negyedik hely (1952).

Világbajnokságon ugyancsak csapatban szerzett első helyet (1954), és az egyetemi-főiskolai világbajnokságon is többször végzett az első helyen.

Edzőként 1950-től dolgozott, sportolói pályafutása befejezése után testnevelő tanárként tevékenykedett, majd a tornasportban és a ritmikus gimnasztikában is nemzetközi pontozóbíróként működött közre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.