Locarnói filmfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkezdődött a 72. Locarnói Filmfesztivál szerda este, a programsorozat nyitóestjén a májusban elhunyt Freddy Buache filmkritikusról, a fesztivál egykori vezetőjéről emlékeztek meg a Piazza Grandén. Több mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilm szerepel a filmfesztivál programján. A nyitófilm Ginevra Elkann rendező Magari című olasz családtörténete.

A nemzetközi verseny csütörtökön veszi kezdetét: 17 mű verseng az Arany Leopárdért, amelyet augusztus 17-én adnak át. A díjakról ötfős zsűri dönt.
A tíznapos fesztivál központi helyszínén, a Piazza Grandén szombat este látható a programsorozat egyik kiemelt filmje, Quentin Tarantino Volt egyszer egy... Hollywood című alkotása. A fesztiválon Hilary Swank pénteken veszi át a Leopard Club díjat. Az Arany Leopárd-életműdíjat John Waters, a Rózsaszín flamingó és a Hajlakk rendezője kapja.
A februárban elhunyt svájci színész, Bruno Ganz emléke előtt Theo Angelopoulos Az örökkévalóság meg egy nap című 1998-as alkotásának vetítésével tiszteleg a fesztivál - a színész a főszerepet játszotta a filmben.

Berlin felett az ég (Bruno Ganz) Forrás: AFP


A fesztivált első alkalommal vezeti a francia Lili Hinstin, aki nagy súlyt fektet a társadalomkritikára. "A mozinak segítenie kell, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és szembesítenie kell a nézőt a jelen sürgető és nyugtalanító kérdéseivel" - mondta a művészeti igazgató.
A fesztivál augusztus 17-éig tart a Lago Maggiore partján.

Elhunyt Toni Morrison Nobel-díjas amerikai írónőhttp://www.life.hu/kult/20190806-elhunyt-toni-morrison-nobel-dijas-amerikai-irono.htmlNyolcvannyolc évesen elhunyt Toni Morrison Nobel-díjas amerikai írónő, a Nagyonkék, a Salamon-ének, A kedves és a Dzsessz című regények szerzője, a fekete Amerika megjelenítője. Kiadójának közlése szerint Morrison, aki az első afroamerikai női szerzőként nyerte el 1993-ban a világ legrangosabb irodalmi kitüntetését, hétfő este halt meg egy New York-i kórházban. KultOrigoEd Sheeran, a Foo Fighters, a National és a Twenty One Pilots az idei Sziget fesztiválonhttp://www.life.hu/kult/20190806-ed-sheeran-a-foo-fighters-a-national-es-a-twenty-one-pilots-az-idei-2019-sziget-fesztivalon.htmlHét napra kilenc headliner fellépő jut az idei Sziget fesztiválon. A könnyűzenei színtér világsztárjai közül koncertet ad Ed Sheeran, a The 1975, Martin Garrix, Macklemore, a National, Post Malone, a Florence + The Machine, a Twenty One Pilots és a Foo Fighters is. Kult--Ötvenkét alkotás versenyez a Bujtor István Filmfesztiválonhttp://www.life.hu/kult/20190803-otvenket-alkotas-versenyez-a-bujtor-istvan-filmfesztivalon-balatonszemesen.htmlÖtvenkét alkotás szerepel a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjában. A 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő seregszemlét augusztus 17. és 20. között tartják Balatonszemesen. KultOrigoMost beleshetsz Campus Fesztivál kulisszái mögé – Videóhttp://www.life.hu/kult/20190723-most-beleshetsz-campus-fesztival-kulisszai-moge-video.htmlLezajlott a 12. Campus Fesztivál, amin 248 fellépő 18 programhelyszínen szórakoztatta Debrecen közönségét. A fesztivál igazgatója, Miklósvölgyi Péter a Life.hu kérdésére elmondta, milyen extra kívánságokkal érkeztek az esemény kiemelt fellépői, például Alan Walker és a Limp Bizkit, de azt is megtudhatjuk, milyen jótékonysági eseményre késztették a fesztivál szervezői a VIP vendégeket. KultOrigoMeghalt Simon József sportújságíró: autóbalesetet szenvedetthttp://www.life.hu/kult/20190727-meghalt-simon-jozsef-sportujsagiro-autobalesetet-szenvedett.htmlAutóbalesetben meghalt Simon József, a Nemzeti Sport kézilabda-szakírója, közölte a Magyar Hírlap. Kult--A színpadon, előadás közben halt meg az indiai származású stand-up komikus, Manjunath Naiduhttp://www.life.hu/kult/20190722-a-szinpadon-eloadas-kozben-halt-meg-az-indiai-szarmazasu-stand-up-komikus-manjunath-naidu.htmlÉppen a családjáról beszélt, és arról, hogy mennyire szorong, amikor a színpadon összeesett Manjunath Naidu stand-upos. A 36 éves férfihoz mentőt hívtak, de nem tudták újjáéleszteni. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.