Elhunyt Orosz János képzőművész

Forrás: Thinkstock -
halál képzőművész Orosz János
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 87. évében, augusztus 7-én elhunyt Orosz János festő, szobrász, grafikus.

Orosz János szobrász, festő és grafikus életének 87. évében elhunyt. Temetéséről később intézkednek – közölte a család.

Orosz János 1932. június 16-án született Budapesten. 1957-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Fónyi Géza és Barcsay Jenő voltak. 1959-61-ben Derkovits-ösztöndíjas volt, majd 1963-64-ben olaszországi tanulmányokat folytatott.

Életének 87. évében hunyt el Orosz János képzőművész Forrás: Thinkstock

1963-ban Munkácsy-díjjal és Egry József-díjjal tüntették ki, 1979-ben elnyerte az Érdemes Művész címet, 1990-ban A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze lett, a 2018-as Magyar Festészet Napján pedig életműdíjjal ismerték el munkásságát. Orosz János 1993-94-ben a Szinyei Társaság elnöke, 2014 óta pedig a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja volt – írja az MTI.

Brit uralom a Sziget Nagyszínpadán hétfőnhttp://www.life.hu/kult/20190812-brit-uralom-a-sziget-nagyszinpadan-florence-the-machine-tom-odell-es-a-catfish-and-the-bottleman.htmlUtolsó előtti napjához ért a Sziget Fesztivál, de még a nagy záróshow előtti napra is bőven tartogat világsztárokat. Új lemezével érkezik a Florence + The Machine, a Catfish and the Bottleman és Tom Odell is a Dan Panaitescu Nagyszínpadra. Lássuk mi a mai menü. Kult--Sziget 2019: Egy New York-i csapat, a Big Thief a világhír előtthttp://www.life.hu/kult/20190812-sziget-2019-egy-new-yorki-csapat-a-big-thief-a-vilaghir-elott.htmlAz elkövetkező évek egyik lehetséges rockszenzációjának tartott Big Thief játszik hétfőn délután a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán. Az Európában még kevéssé ismert amerikai zenekar énekese és gitárosa is azt mondta: a népszerűségnél fontosabb, hogy a dalaik egyre több emberhez eljutnak. KultOrigoSziget 2019: így bulizták át a hétvégét a szigetlakókhttp://www.life.hu/kult/20190812-sziget-2019-igy-buliztak-at-a-hetveget-a-szigetlakok.htmlTúl vagyunk az idei Sziget Fesztivál felén, nézzük, hogyan buliztak hétvégén a szigetlakók! KultOrigoSziget 2019: igazi "zöld" kempingben is lakhatnak a sátorozókhttp://www.life.hu/kult/20190811-sziget-2019-igazi-zold-kempingben-is-lakhatnak-a-satorozok.htmlAzok a szigetlátogatók, akik szeretnék minél környezettudatosabban eltölteni idejüket a Szigeten – ahol idén is különös figyelmet fordítanak a környezetvédelemre –, zöld kempingben foglalhattak szállást. A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal felszerelt szállás igazi zöld élményt biztosít a sátrazóknak. KultOrigoSziget 2019: Grammy-díjasok veszik be a Nagyszínpadot szombaton http://www.life.hu/kult/20190810-grammy-dijasok-veszik-be-a-nagyszinpadot-szombaton-a-szigeten.htmlNehéz lenne összeszámolni, hogy a szombati nap fellépőinek összesen hány Grammy-díja van: Macklemore-ral és a The Nationnel dörrent a szombat a Szigeten, de a Dan Panaitescu Nagyszínpadon köszönthetjük Mura Masat és a Halott Pénzt is. KultOrigoEgy vízbe fulladt nőről mintázták az elsősegély-gyakorló babákat (18+)http://www.life.hu/kult/20190807-vizbe-fulladt-norol-mintaztak-az-elsosegely-gyakorlo-babakat.htmlA CPR-baba azoknak is ismerős lehet, akik nem jártak elsősegély-tanfolyamra. Ezen a bábun gyakorolják ugyanis az újraélesztést. Ám van egy titka, amit csak kevesen ismernek. Arcának formája ugyanis nem egy művész kezei közt született, hanem egy halott nőről mintázták. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.