Nyilvánosságra hozták Viktória királynő írását a férje haláláról

2019.08.25. 19:30

A brit királyi család több ezer dokumentumába lehet betekinteni az interneten, köztük Viktória királynő szívszorító, kézzel írott feljegyzéséről férje, Albert herceg haláláról.

A herceg születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott www.albert.rct.uk honlap péntektől érhető el. Megtalálható rajta egyebek között az 1837-től 64 éven át uralkodó Viktória királynő bőrkötésű jegyzetfüzete és annak kézzel írt oldalai, valamint több száz fotója is.

Viktória királynő és Albert herceg a Victoria című sorozatbanForrás: HBO Pressroom

Helen Trompeteler projektmenedzser elmondta, hogy a történészek ismerték Viktória beszámolóját férje haláláról, de ez az első alkalom, hogy a közvélemény is elolvashatja. A férjét mélyen gyászoló uralkodó tíz éven át képtelen volt írni arról a napról, amikor élete szerelme meghalt.
"Soha nem volt bátorságom megpróbálni leírni azt a szörnyű napot" - jegyezte fel később. "Megcsókoltam mennyei homlokát, és keserű, agonizáló hangon sírva felkiáltottam. »Ó! Édes kedvesem!« Majd térdre estem néma, tébolyult kétségbeesésben, képtelen voltam megszólalni, könnyet ejteni" - írta.

Az Albert herceg Digitalizálási Programban 23 500 dokumentum válik elérhetővé az interneten jövő év végig különböző forrásokból, köztük a királyi archívumból és gyűjteményből.
Kapcsolódó cikkek
Elhunyt Fekete Gyula, vagy ahogy mindenki ismeri, Szaxi Maxi

Hosszú betegség után távozott az élők sorából a Hungária együttes szaxofonosa, Fekete Gyula, vagyis Szaxi Maxi.

Pár nap és látható lesz a Patrick Swayze életéről szóló dokumentumfilm

Szeptember 14-én lesz 10 éve, hogy a Ghost és a Dirty Dancing sármos sztárja 57 éves korában elhunyt. A halálos hasnyálmirigyrák azonban nem vehette el a színészt a rajongóitól, életéből ugyanis film készült.

internetbrit királyi családdokumentum