Nyilvánosságra hozták Viktória királynő írását a férje haláláról

Forrás: HBO Pressroom -
brit királyi család internet dokumentum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit királyi család több ezer dokumentumába lehet betekinteni az interneten, köztük Viktória királynő szívszorító, kézzel írott feljegyzéséről férje, Albert herceg haláláról.

A herceg születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott www.albert.rct.uk honlap péntektől érhető el. Megtalálható rajta egyebek között az 1837-től 64 éven át uralkodó Viktória királynő bőrkötésű jegyzetfüzete és annak kézzel írt oldalai, valamint több száz fotója is.

Viktória királynő és Albert herceg a Victoria című sorozatban Forrás: HBO Pressroom

Helen Trompeteler projektmenedzser elmondta, hogy a történészek ismerték Viktória beszámolóját férje haláláról, de ez az első alkalom, hogy a közvélemény is elolvashatja. A férjét mélyen gyászoló uralkodó tíz éven át képtelen volt írni arról a napról, amikor élete szerelme meghalt.
"Soha nem volt bátorságom megpróbálni leírni azt a szörnyű napot" - jegyezte fel később. "Megcsókoltam mennyei homlokát, és keserű, agonizáló hangon sírva felkiáltottam. »Ó! Édes kedvesem!« Majd térdre estem néma, tébolyult kétségbeesésben, képtelen voltam megszólalni, könnyet ejteni" - írta.

Az Albert herceg Digitalizálási Programban 23 500 dokumentum válik elérhetővé az interneten jövő év végig különböző forrásokból, köztük a királyi archívumból és gyűjteményből.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.