Kerekezz a moziban, íme a legjobb biciklis filmek

film kerékpár Benoit Poelvoorde mozi Bacsó Péter bicikli premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztus végén kerül a hazai mozikba a Raoul Taburin című francia film, amely főhőse egy kisvárosi kerékpáros legenda – aki valójában nem is tud biciklizni. A filmtörténelemben számos nagyszerű alkotás adózott már a kétkerekű szenvedélynek, így megragadtuk az alkalmat, hogy listára gyűjtsük a kedvenc biciklis filmjeinket.

Biciklitolvajok (1948)

A második világháború utáni Olaszország szegény, kiszolgáltatott társadalmi rétegeit is meg akarta mutatni a neorealizmus filmes irányzata, amely formailag is természetesebb, valósághűbb ábrázolásra törekedett. Ennek az irányzatnak az emblematikus filmje a Biciklitolvajok, melynek plakátragasztó főhőse számára munkaeszköz is a kerékpár – és épp ezért tragikus, az egész életét romba döntő esemény az, amikor ellopják azt.

Szerelmes biciklisták (1965)

A magyar filmtörténetnek is megvan a maga híres biciklis filmje, méghozzá Bacsó Péter (A tanú, Te rongyos élet) egyik korai rendezése. A film fiatal, szerelmi háromszögbe keveredő főhősei számára igazi létforma a kerékpározás, ezt pedig nem kevés öntudattal képviselik a Balatonra érkezve is.

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)

Bicikli egy westernben? Bizony, lehetséges! Ugyan a filmtörténet egyik legnagyszerűbb vadnyugati mozijában és az életükért menekülő pisztolyhősök történetében csak egy különálló, idilli szerelmes epizód Paul Newman mókázása a drótszamárral (melynek kaszkadőrmutatványait is maga hajtotta végre), de talán épp ezért tudott ez a párbeszéd nélküli, zenére tökéletesen vágott jelenet minden idők talán leghíresebb biciklis jelenetévé válni.

Pedálkirály (2001)

A Raoul Taburin főszereplője, a belga komikussztár Benoit Poelvoorde már korábban is játszott biciklis filmben. Ő alakította a Pedálkirály főhősét, aki a kerékpársport hőskorszakának amolyan ügyefogyott Rockyja. A képességei nem predesztinálnák nagy sikerekre, de az akaratereje mégis sikerre viszi. Meg esetleg a dopping is, és az ezzel való szembesítést bizony nehezen viseli.

Srác a biciklivel (2011)

A Dardenne fivérek a kortárs európai filmművészet élvonalának alkotói, és mint ilyenek, természetesen tisztában vannak az európai filmművészet előzményeivel is. Ebben a filmjükben például a Biciklitolvajokat idézték meg, csak épp náluk egy családi traumákkal sújtott, kezelhetetlennek tűnő kisfiú biciklijének eltűnése indítja be a cselekményt.

Fék nélkül (2012)

Manapság is vannak, akik számára a bicikli mindennapi munkaeszköz. Ők a kerékpáros futárok, akik a nagyvárosok utcáin gyakran gyorsabban célba érnek a forgalomban cikázva, mint a náluk erősebb járgányokon közlekedő konkurencia. Ebben a filmben viszont valaki sokkal erősebbel kell szembenéznie a főszereplő Joseph Gordon-Levittnek – a táskájában ugyanis olyan csomag lapul, amiért nagyon sokan nagyon sok mindent megadnának.

Raoul Taburin (2018)

Augusztus 29-től játsszák a hazai mozik a Raoul Taburin című filmet, ami egy elragadó francia kisvárosban játszódik, és a furcsa főhőséről szívmelengető humorral mesél – ha azt mondjuk, hogy az Amélie csodálatos életének forgatókönyvírója jegyzi, akkor sejthető, hogy mire számíthatunk tőle. A csodabogár főhőse egy olyan bicikliszerelő, aki mindenkinél jobban ért a kerékpárokhoz, és legendásak a fiatalkori mutatványai is a nyeregben – épp csak van egy titka: igazából sosem tudott biciklizni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.