A világ legnagyobb gyermekáldozati helyét tárták fel Peruban

Forrás: AFP/Ho -
ásatás gyermekáldozat Peru
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Perui régészek 227 olyan gyermek földi maradványait találták meg, akiket a prekolumbiánus csimu kultúra rituáléja szerint áldoztak fel az istenek kiengesztelésére. Feren Castillo archeológus szerint a felfedezés példa nélküli a világon.

A világ legnagyobb gyermekáldozati helyét Huanchaco tengerparti fürdővárosban, a fővárostól, Limától 700 kilométerre tárták fel a Pampa la Cruz régészeti lelőhelyen. A 4–14 éves, arccal a tenger felé eltemetett gyermekeket azért ölték meg, hogy kiengeszteljék az istenségeket, akik a csimuk hiedelme szerint haragjukban küldték rájuk a természeti katasztrófákat okozó El Nino légköri jelenséget. A régészek bizonyítékokat találtak arra, hogy az emberáldozat bemutatása idején nagy esőzések pusztítottak a térségben.

Fotó az ásatásról Forrás: AFP/Ho

„Bárhol is ásunk, egy gyermek földi maradványait találjuk meg. Némelyiküknek megvan a bőre, a haja és vannak, akik ezüstből készült ékszert viselnek a fülükben” – mondta Castillo az AFP-nek.
Huanchaco több tömeges gyermekáldozat bemutatásának helye volt a 900 és 1450 között létező, virágkorát 1200 és 1400 között élő csimu birodalom idején. Tavaly júniusban 56 feláldozott gyermek maradványait ásták ki ugyanezen a lelőhelyen, 2018 áprilisában pedig 140 feláldozott gyermek és 200 fiatal láma csontjait találták meg egy közeli ásatási helyszínen, Huanchaquitóban. A jelek szerint Huanchaco és környéke volt a csimuk kedvenc áldozati helyszíne.

A csimu birodalomnak az inkák inváziója vetett véget 1475-ben, fél évszázaddal az első európai konkvisztádorok megérkezése előtt.

Elhunyt a Ludas Matyi zeneszerzője, Daróci Bárdos Tamáshttp://www.life.hu/kult/20190828-elhunyt-a-ludas-matyi-zeneszerzoje-daroci-bardos-tamas.htmlDaróci Bárdos Tamás zeneszerző, karnagy és zenetanár 87 éves korában halt meg. KultOrigoNyelvtanulásra is igényelhető lesz a diákhitelhttp://www.life.hu/kult/20190828-nyelvtanulasra-is-igenyelheto-lesz-diakhitel.htmlNyelvtanulásra is igényelhető lesz a diákhitel októbertől – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. KultMegvannak az MTV VMA győztesei: íme a listahttp://www.life.hu/kult/20190827-megvannak-az-mtv-vma-gyozteseiime-a-lista.htmlAz MTV Music Video Awards-díj-átadón tarolt Ariana Grande és Taylor Swift is, valamint több mint 10 év után újra a gála színpadára lépett a Jonas Brothers, és a Senoritával Shawn Mendes és Camila Cabello is a díjazottak sorába állhatott. Kult--Dokumentumfilm készül az idén 30 éves kultikus sorozatból, a Baywatchból http://www.life.hu/kult/20190827-dokumentumfilm-keszul-az-iden-30-eves-kultikus-sorozatbol-baywatch.html30 éve indult világhódító és stílusteremtő útjára a Baywatch című sorozat, amelyből most egy dokumentumfilm is készül, írta meg a Daily Star. Kult--Bryan Adams szeptemberben a Hősök terén lép felhttp://www.life.hu/kult/20190826-bryan-adams-szeptemberben-a-hosok-teren-lep-fel.htmlImmár hatodik alkalommal ad koncertet Bryan Adams Magyarországon. A világhírű kanadai rocksztár szeptember 28-án a Hősök terén lép fel. Kult--Fiatalon elhunyt Szabó Ozor János, Ozy, a világ legerősebb mozgássérült emberehttp://www.life.hu/kult/20190826-fiatalon-elhunyt-szabo-ozor-janos-ozy-a-vilag-legerosebb-mozgasserult-embere.htmlA szomorú hírt a Betűtészta Kiadó-Mesekönyvbolt közölte Facebook-oldalán. Szabó Ozor János, Ozy, 47 éves volt. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.