kultúra kiállítás múzeum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itthon több olyan gyűjteményt is találhatsz, ahol a főszerepet a hátborzongató és a furcsábbnál furcsább kiállítási tárgyak játsszák! Íme, a három legbizarrabb múzeum Magyarországon!

1. Boszorkánymúzeum

A Boszorkánymúzeum Budapest egyik legújabb és alighanem az egyik leghátborzongatóbb kiállítása - már csak azért is, mert a helyiségekben koromsötét van, így kénytelen vagy a bejáratnál kapott viharlámpa fényére hagyatkozni! A polcokon és az asztalokon több jóstükör, gömb, kártya és egyéb "boszorkánykellék" van, és akkor még egy szót sem ejtettünk a legbizarrabb kiállítási tárgyakról, például az egykori hóhérok "díjszabását" részletező iratról, az ijesztő fotókról és rajzokról, valamint a titokzatos sötét ruhás alakról! A múzeumot egyébként kizárólag este, tárlatvezetővel tekintheted meg - tőle megtudhatod azt is, hogyan alakult ki a boszorkányság, mikor és miért épült be a magyar népi hitvilágba, és hogy milyen az élete egy modern boszorkánynak!

Hol és mennyiért?

Legnagyobb sajnálatunkra a Boszorkánymúzeum nem egy elhagyatott, szellemekkel teli kastélyban van, hanem Budapest belvárosában, nem messze a nyüzsgő Liszt Ferenc tértől (cím: 1061 Budapest, Hegedű u. 9. honlap:http://www.boszorkanymuzeum.hu/). A kiállítás este kilenctől éjfélig van nyitva, telefonon vagy e-mailben lehet időpontot egyeztetni a "Holdboszorkánnyal". A belépő - amelynek az ára magában foglalja a tárlatvezetést és egy ajándék talizmánt - ezer forint.


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



2. Denevérmúzeum

Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy a denevérek a kedvenc állataink közé tartoznak, akkor meg pláne nem érzünk szimpátiát a bőregerek iránt, ha éppen a Lugosi Béla-féle Drakula-filmet nézzük. Úgyhogy meglepődtünk, amikor felfedeztük Magyarország első és ez idáig egyetlen denevérmúzeumát Abaligeten, amely 2004-ben nyitotta meg kapuit: az egykori turistaszálló épületében rengeteg fényképet, videót, számítógépes animációt, na meg preparált állatot nézhetsz meg, így az ország valamennyi, szám szerint huszonnégy denevérfaját megismerheted! A tárlat persze nem lenne teljes a bizarr külsejű emlősökhöz kapcsolódó babonák és hiedelmek leírása nélkül, de a múzeum munkatársai a vámpírtörténetek helyett inkább a tudomány iránt érdeklődő vendégekre is gondoltak, így a denevérek életmódjáról, az élőhelyekről és a vándorlási útvonalakról is rengeteg mindent tudhatsz meg.


Hol és mennyiért?

Aligha van olyan ember Abaligeten, aki ne tudna útbaigazítani téged, ha már a fejedbe vetted, hogy tanulmányozod a bőregereket. Mindenesetre a múzeumot az abaligeti cseppkőbarlang bejárata mellett, az egykori turistaszálló kőépületében találod. Az árak barátságosak: a felnőtt jegy 300 forintba, míg a diák és a nyugdíjas belépő 200 forintba kerül, sőt még nagycsaládos (kombinált) jegyet is kaphatsz 3700 forintért!



Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


3. Kegyeleti Múzeum

Valahogy még soha nem jutott eszünkbe, hogy szombat délutáni programként a budapesti Kegyeleti Múzeumba látogassunk el - pedig ha eltekintünk a múzeum kissé bizarr központi témájától, el kell ismernünk, hogy valóban gazdag gyűjteménnyel van dolgunk! A kiállítás a Kárpát-medence temetkezési szokásait és eszközeit mutatja be, többek között láthatsz matyó és csángó gyászruhákat, egyenruhákat, oszlopos és üveges temetőhintót, gyertyatartókat és díszbotokat, sőt még a legnagyobb temetési körmenetekről készült fotókat is megnézheted. A tárlat leghátborzongatóbb része a szertartásterem, na meg a találóan az út végének nevezett terem, ahol krepp-papírból készített szemfedőket, fejpárnákat, halotti maszkokat, koporsókat és urnákat állítottak ki.

Hol és mennyiért?

A Kegyeleti Múzeumot a Fiumei úti sírkertben találod (cím: 1086 Budapest, Fiumei út 16.,honlap: www.nemzetisirkert.hu), az épületben hétfőtől csütörtökig 10 és 15 óra, péntekenként pedig 10 és 13 óra között nézhetsz szét. Ha pedig már a sírkertben jársz, mindenképpen sétálj egy nagyot, hiszen itt van Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Vörösmarty Mihály és a legnagyobb nyugatos költők egy részének sírja is!


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Top 5: a világ legfurcsább múzeumai

1. Mustármúzeum: az amerikai Mount Horebben működik, az épületben összesen 4600 tubusos, flakonos és üveges mustárt találsz a világ minden tájáról.
Bővebb infó:http://www.mustardmuseum.com/


2. Vécéülőkék gyűjteménye: a texasi múzeumban összesen több mint hétszáz vécéülőkét tekinthetsz meg, a furcsa gyűjteményt az alapító a saját garázsában állította ki.
Bővebb infó:http://www.unusualmuseums.org/toilet/


3. Falloszmúzeum: egy nyugdíjas izlandi tanár több mint harminc éve gyűjti a különböző állatoktól származó hímvesszőket, kicsit és nagyot egyaránt. A bizarr gyűjtemény Izlandon, Húsavik városában található.Bővebb infó: http://www.phallus.is/

4. Hasbeszélő babák gyűjteménye: ebben a múzeumban, amely az Egyesült Államokban, New Havenben található, minket garantáltan kiverne a víz, a gyűjtemény ugyanis rengeteg régi hasbeszélő babából áll. Ideális helyszín lenne egy thrillerhez...Bővebb infó: http://www.ventriloquistcentral.com/


5. Purgatóriummúzeum: a római Szent Szív templomban lévő múzeum a purgatóriumból visszatért lelkek sorsát mutatja be.Bővebb infó: http://www.italylogue.com/things-to-do/museum-of-purgatory.html





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.