Bruce Willis Helen Mirren film mozi John Malkovich Morgan Freeman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eleinte azt, hogy szép nyugodt élete van, később meg azt, hogy rátörnek ismeretlen gazfickók, ő pedig ismét csatasorba állítva magát, nyugdíjasan is szétrúghat néhány feneket. Mindez a Red című filmben. Filmkritika a hajtás után.

Persze nem átlagos nyugdíjas a Bruce Willis alakította Frank Moses, hanem R.E.D.-kategóriás, azaz "Retired Extremely Dangerous", ami magyarul kábé annyit tesz: "Extra Veszélyes Nyugdíjas". Merthogy egykor a CIA titkos ügynökeként dolgozott, és még most is bokszedzéssel kezdi a napjait. Amelyek meglehetősen magányosan telnek, az egyetlen kapcsolata egy ügyfélszolgálatos nő (Mary-Louise Parker), akit telefonon át próbál meg fűzni, noha még sohasem látta.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ebbe az unalmas idillbe robban bele néhány bérgyilkos, akik Frank életére törnek, ő pedig elindul kideríteni: ki akarja megöletni. Útközben felszedi a telefonos kisasszonyt, hisz ő is veszélybe került miatta, majd összegyűjti az egykori csapatát, akik persze szintén már R.E.D.-kategóriásak: a paranoiás fegyverszakértőt (John Malkovich), a bölcs bérgyilkost (Morgan Freeman) és a vonzó mesterlövészt (Helen Mirren). A CIA pedig, látva a helyzet súlyosságát, a legtehetségesebb ifjú titánját (Karl Urban) küldi az extrémen veszélyes nyugdíjascsapat után. A Red az utóbbi évek legjobb akcióvígjátéka a magyar mozikban, és ezen cím elnyerése számos tényezőnek köszönhető. Egyrészt meglehetősen gyenge volt a felhozatal ebben a műfajban az utóbbi időben, de hát erről nem a Red tehet. Másrészt hihetetlenül szórakoztató együtt látni világklasszis színészeket olyan szerepekben, amilyenekben még soha. Az Oscar-díjas Helen Mirren egy hatalmas géppuskával? Naná! Szemlátomást ők is élvezik azt, hogy bohóckodhatnak egy kicsit, na meg azt, hogy egy ilyen színész-álomcsapatban játszhatnak együtt a többiekkel. Egyedül Bruce Willistől nem szokatlan az akciózás, de ő meg egy jó adag öniróniáról tesz tanúbizonyságot ebben a filmben, amikor eljátssza a kiöregedett, nyugdíjba vonult egykori hőst.

www.red-themovie.com
www.red-themovie.com

Ráadásul még a mellékszereplők is kiválóak: a fiatal antagonistát alakító Karl Urban hozza, amit kell, Brian Cox zseniális mint szerelmes veterán orosz ügynök, a főhős szívszerelmét alakító Mary-Louise Parker (aki eddig jobbára csak a Nancy ül a fűben című sorozatból lehetett ismerős) pedig a film kellemes meglepetése, a komikusi vénáját vélhetően ezentúl több mozifilmben is csillogtathatja majd.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6JorExYFqZi0xQvI


A tengerentúlon már mintegy százmillió dollárban is megmutatkozott siker titka továbbá, hogy a filmben megfelelő arányban keveredik az akció és a humor, és egyik téren sem enged a minőségből. A sztori maga nem túl bonyolult, mint ahogy egyetlen akcióvígjátéké sem, de hát nem is ezért ülünk be a moziba egy ilyen filmre. Egyszerűen csak egy jót akarunk szórakozni, ezt pedig a Red tökéletesen teljesíti is.

Kinek ajánljuk? Kinek nem ajánljuk?

Ajánljuk...
- akciózásra vágyó nyugdíjasoknak
- nyugdíjazásra váró akcióhősöknek
- mindenkinek, aki szereti az akcióvígjáték műfaját

Nem ajánljuk...
- aki nem szereti, ha keverik a lövöldözést a nevettetéssel
- aki békés, eseménytelen nyugdíjas évekre vágyik
- akit zavar, ha egy film nyugdíjasokról szól, még ha azok extra veszélyesek is

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.