Munkahelyet váltottunk, szerelmesek lettünk, gyermeket szültünk - mindenkinek más miatt volt fontos 2010. Íme 10 esemény itthon és a nagyvilágban, amelyek garantáltan emlékezetesek maradnak mindenkinek!

Vulkánkitörés Izlandon

A kimondhatatlan nevű Eyjafjallajökull vulkán nevét garantáltan megjegyeztük 2010-ben. Az izlandi jégmezőnél már 2009 végén észleltek szeizmikus aktivitást, és 2010. március 20-án kitört a vulkán. Pár héttel később, április 14-én újra akcióba lépett az Eyjafjallajökull, melynek következtében Európa légi közlekedése hetekre megbénult. Az izlandi lakosság egy részét evakuálni is kellett a jég megolvadása után kialakult árvizek miatt.

AFP

 

2010 hősei: a chilei bányászok

Augusztus elején 33 chilei bányász rekedt 700 méter mélyen egy bányaomlás miatt egy réz- és aranybánya gyomrában. Először halottnak hitték őket, és csak 17 nap múlva derült ki: életben vannak. Hosszú hetekbe telt, mire a megfelelő felszereltségű mentőalakulat összeállt, de az egész világ élőben követhette, amikor október elején felszínre hozták a hősöket, akik  68 napot töltöttek a mélyben.

AFP

 

Az évezred botránya: WikiLeaks

Az Obama-kormány radikális lépésekre készül, az olasz Silvio Berlusconi jót nevet, a németek megsértődtek, a franciák elítélik - a botrány felforgatta az egész világot. A WikiLeaks oknyomozó portál több tízezer oldalnyi titkosított dokumentumhoz jutott hozzá, feltehetően az amerikai diplomácia bizalmas jelentéseiből. Több ezer oldal szól a rakétakereskedelemről, az országok egymás közötti megtámadásairól és megannyi szigorúan bizalmas információról, mely a világ számos országát, beleértve Magyarországot is érinti. Julian Assange ausztrál aktivista, a Wikileaks igazgatója pedig az első számú közellenség lett.

AFP

 

Futball-világbajnokság: Spanyolország első győzelme

A világbajnokságok történetében először rendezhette a nagy eseményt afrikai kontinens. A Dél-afrikai Köztársaságban június 11. és július 11. között minden a labdajátékról szólt. A döntőt Hollandia és Spanyolország játszotta - a győztes Spanyolország lett, amely történelme során először távozott vb-győzelemmel. A 19. vilgbajnokság himnuszai Shakira: Waka Waka és K'naan: Wavin' flag című dalai voltak.

AFP


Geréb Ágnes kálváriája

Geréb Ágnest 2007-ben eltiltották foglalkozásától, majd 2010. október 5-én őrizetbe vette a rendőrség, mert egy általa vezetett tanfolyamon az egyik résztvevőnél megindult a szülés, melynek során a csecsemő légzése és vérkeringése leállt és újra kellett éleszteni. Az emberek élőláncot alkotva demonstráltak a letartóztatott Geréb Ágnes mellett - kiállva ezzel az otthonszülés és a bábaasszony oldalán. Az események a mai napig rengeteg vitára adnak okot, de vitathatatlan, hogy Geréb Ágnes nevét egy jó darabig nem feledjük.

Forrás: [origo] Hajdu D. Andras