vulkánkitörés chilei bányászok X-Faktor Vastag Csaba Geréb Ágnes vörösiszap Angelina Jolie Megasztár Wikileaks
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Munkahelyet váltottunk, szerelmesek lettünk, gyermeket szültünk - mindenkinek más miatt volt fontos 2010. Íme 10 esemény itthon és a nagyvilágban, amelyek garantáltan emlékezetesek maradnak mindenkinek!

Vulkánkitörés Izlandon

A kimondhatatlan nevű Eyjafjallajökull vulkán nevét garantáltan megjegyeztük 2010-ben. Az izlandi jégmezőnél már 2009 végén észleltek szeizmikus aktivitást, és 2010. március 20-án kitört a vulkán. Pár héttel később, április 14-én újra akcióba lépett az Eyjafjallajökull, melynek következtében Európa légi közlekedése hetekre megbénult. Az izlandi lakosság egy részét evakuálni is kellett a jég megolvadása után kialakult árvizek miatt.

AFP
AFP

2010 hősei: a chilei bányászok

Augusztus elején 33 chilei bányász rekedt 700 méter mélyen egy bányaomlás miatt egy réz- és aranybánya gyomrában. Először halottnak hitték őket, és csak 17 nap múlva derült ki: életben vannak. Hosszú hetekbe telt, mire a megfelelő felszereltségű mentőalakulat összeállt, de az egész világ élőben követhette, amikor október elején felszínre hozták a hősöket, akik 68 napot töltöttek a mélyben.

AFP
AFP

Az évezred botránya: WikiLeaks

Az Obama-kormány radikális lépésekre készül, az olasz Silvio Berlusconi jót nevet, a németek megsértődtek, a franciák elítélik - a botrány felforgatta az egész világot. A WikiLeaks oknyomozó portál több tízezer oldalnyi titkosított dokumentumhoz jutott hozzá, feltehetően az amerikai diplomácia bizalmas jelentéseiből. Több ezer oldal szól a rakétakereskedelemről, az országok egymás közötti megtámadásairól és megannyi szigorúan bizalmas információról, mely a világ számos országát, beleértve Magyarországot is érinti. Julian Assange ausztrál aktivista, a Wikileaks igazgatója pedig az első számú közellenség lett.

AFP
AFP

Futball-világbajnokság: Spanyolország első győzelme

A világbajnokságok történetében először rendezhette a nagy eseményt afrikai kontinens. A Dél-afrikai Köztársaságban június 11. és július 11. között minden a labdajátékról szólt. A döntőt Hollandia és Spanyolország játszotta - a győztes Spanyolország lett, amely történelme során először távozott vb-győzelemmel. A 19. vilgbajnokság himnuszai Shakira: Waka Waka és K'naan: Wavin' flag című dalai voltak.

AFP
AFP


Geréb Ágnes kálváriája

Geréb Ágnest 2007-ben eltiltották foglalkozásától, majd 2010. október 5-én őrizetbe vette a rendőrség, mert egy általa vezetett tanfolyamon az egyik résztvevőnél megindult a szülés, melynek során a csecsemő légzése és vérkeringése leállt és újra kellett éleszteni. Az emberek élőláncot alkotva demonstráltak a letartóztatott Geréb Ágnes mellett - kiállva ezzel az otthonszülés és a bábaasszony oldalán. Az események a mai napig rengeteg vitára adnak okot, de vitathatatlan, hogy Geréb Ágnes nevét egy jó darabig nem feledjük.

Forrás: [origo] Hajdu D. Andras
Forrás: [origo] Hajdu D. Andras

Vörösiszap-katasztrófa Devecseren és Kolontáron

Megrázó és felfoghatatlan, ami a két városban történt: többen meghaltak, több százan megsérültek és otthonok váltak lakhatatlanná, amikor október elején az Ajka melletti timföldgyár zagytározójának gátja leomlott, és egymillió köbméter vörösiszap és lúgos víz árasztotta el a környező településeket. Most segítsünk és adakozzunk, hogy az egykori lakók új életet kezdhessenek a tragédia után.

Szabó Balázs [origo]
Szabó Balázs [origo]

Vilmos herceg elkelt

Kate Middleton nevétől volt hangos az év vége - hiszen ő az a lány, akit a legszexibb herceg, Vilmos a hitveséül választott. A pár hosszú évek óta van együtt, kapcsolatuk idén fordulóponthoz érkezett. Vilmos szerelmének ajándékozta édesanyja mesés eljegyzési gyűrűjét - a világra szóló lakodalom pedig 2011. április 29-én lesz, amelyet egész Európa feszült figyelemmel vár. Addig is azt találgatjuk, sikerül-e Kate-nek az, ami Dianának soha: megszerettetni magát az uralkodóházzal.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Megasztár- és X-Faktor-láz

Az év utolsó hónapjaiban minden péntek este Szíj Melindáért izgultunk, szombatonként pedig az X-Faktor tehetséges énekeseit, Vecát, Nikolast és Csabát hallgattuk. Kedvenceink kiesésekor csalódtunk, és sokszor elérzékenyültünk egy-egy szívbe markoló sláger hallatán. A két győztes, Tolvai Renáta és Vastag Csaba tehetsége vitathatatlan, de a többiekről is hallunk majd a közeljövőben, az egészen biztos.

RTL sajtóklub, TV2 press
RTL sajtóklub, TV2 press


A Liptai Claudia-jelenség

A vörös hajú műsorvezető idén uralta a hazai bulvármédiát. Claudiának nem volt könnyű éve: elvesztette szerelmét és édesanyját, magányában pedig egy rövid ideig nős férfi oldalán keresett vigaszt. A karrierje azonban megállíthatatlanul szárnyalt: ő vezette a Megasztárt, melybe beleadott anyait-apait egyaránt. Reméljük, 2011 végre számára is elhozza a szerencsét nemcsak a munkában, de a magánéletben is.

TV2 press
TV2 press

Világsztárok Budapesten

2010-ben többet szerepelt Budapest a világ bulvárlapjaiban, mint eddig bármikor. Itt forgatott az Alkonyat-filmek sztárja, Robert Pattinson és Uma Thurman. Jeremy Irons és John Cusack is dolgozott kis hazánkban, Paris Hilton pedig egy neves áruház megnyitójára érkezett. De legjobban mégis Angelina Jolie és Brad Pitt jelenléte forgatta fel a fővárost. A szép színésznő itt rendezte első filmjét, így hónapokon át egy budai luxusvillában húzta meg magát családjával, de jártak állatkertben, vidámparkban, fürdőben is, ahol minduntalan megállapították: Angie kedves és közvetlen, nyoma sincs a sztárallűröknek.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.