Rockhírességek, akik soha nem kapták meg az elismerést

zene előadóművész zenész Grammy-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Led Zeppelin, Chuck Berry, a Queen, a Beach Boys, Jimi Hendrix, Bob Marley, Janis Joplin, Buddy Holly, a Doors, Neil Young - csak néhány név a rockzene történetének "alapvetései" közül, akik soha nem kapták meg a legnagyobb szakmai elismerést, a Grammy-díjat.

A Los Angeles-i Staples Centerben vasárnap 53. alkalommal adják át a Grammyket. A díjjal több mint száz kategóriában a zenei élet gyakorlatilag minden műfaját értékelik a poptól a rockon át a countryig, a hiphoptól a latin dallamokig, a gospeltől a dzsesszen keresztül a klasszikus zenéig.

A sors kifürkészhetetlensége folytán a rockzene klasszikusai közül számos nagy név nem kapta meg az elismerést: sokan már meghaltak közülük, az élők jó része visszavonult és nagyszerű formációk oszlottak fel. Az egyik legnagyobb hatású csapatot, a Led Zeppelint mindössze egyszer jelölték Grammyre - 1970-ben a legjobb új művész kategóriában -, de akkor is alulmaradt egy másik fantasztikus zenekar, a Crosby, Stills & Nash ellenében - írta a Spinner című zenei honlap.


Chuck Berry, a rock and roll egyik "feltalálója" most 84 éves, és bár még mindig fel-fellép, három évtizede nem készített stúdióalbumot. A Johnny B. Goode, a Maybellene vagy a Rock and Roll Music című dal szerzője már túl volt legnagyobb sikerein, amikor 1959-ben először átadták a Grammyket, így maradhatott le az elismerésről. Az első Grammyk átadása előtt néhány hónappal halt meg repülőgép-szerencsétlenségben a tehetségével Elvis Presleyvel vetekedő Buddy Holly, aki így szintén nem kapott soha Grammy-díjat.


A Queen együttes Freddy Mercury halála, 1991 óta már csak - részben posztumusz - életműdíjban reménykedhet, holott a banda 170 millió albumot adott el és nincs ember, aki a We Are The Champion című számot ne ismerné. A Beach Boyst a hatvanas évek második felében a Beatles amerikai konkurenciájának tartották, Pet Sounds című lemezük gyakran vezeti a minden idők legjobb rocklemezeit soroló listákat. Grammyjük nekik sincs, bár a frontember, Brian Wilson 2005-ben szólóban azért begyűjtött egyet. Diana Ross viszont nem, sem a Supremes tagjaként, sem szólóénekesnőként, pedig sikert sikerre halmozott csaknem fél évszázadon át, és 12 amerikai listavezető dala volt.



Bár Jimi Hendrix pályafutása igen rövidre sikeredett - mindössze 27 éves volt, amikor 1970-ben meghalt -, kevés nála meghatározóbb gitárosa volt a rockzenének. "Természetesen" ő sem kapott Grammyt, miként a hozzá hasonlóan tragikus sorsú, és szintén 27 évesen elhunyt énekesnő, Janis Joplin sem.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Bab Marley a reggae uralkodója volt, és szintén nem kapott Grammyt. Helyzetét nem segítette, hogy a legjobb reggae album kategóriát csak négy évvel halála után, 1985-ben hozták létre. A hatvanas évek "brit inváziójának" egyik élcsapata, a Kinks is hiába várt az elismerésre, pedig mondjuk a You Really Got Me-ért megérdemelte volna. A Doors feloszlása, tehát alapvetően Jim Morrison 1972-ben bekövetkezett halála után lett világhírű; így nem érdemelt díjat a Light My Fire vagy a Hello, I Love You című dal sem.


A most 65 éves kanadai Neil Young speciális eset: ha úgy nézzük, kapott már Grammyt, hiszen box setje művészeti munkáját tavaly elismerték ezzel a díjjal. Zenei munkáiért - volt az akár a Buffalo Springfield vagy a Crosby, Stills, Nash & Young "színeiben", akár szólóban - még nem jutalmazták, 2010-ben kiadott lemezével, a Le Noise-zal viszont be is futhat, hiszen az azon található Angry World-öt jelölték a legjobb szóló rockénekes előadás kategóriában.

Az idei jelöltek közül kiemelkedik Eminem: a 38 éves rapper tíz kategóriában esélyes a Grammyre, mellette Bruno Mars hét, Lady Antebellum, Jay-Z és Lady Gaga hat-hat jelölést kapott. Grammyt életműért is lehet kapni; ennek díjátadója a fő gála előtt egy nappal, szombaton lesz Los Angelesben. Idén Julie Andrews angol színésznő, Roy Haynes amerikai dzsesszdobos, a punkrock úttörőjének számító Ramones zenekar, Dolly Parton amerikai country énekesnő, a New York-i Juilliard Vonósnégyes, az 1960-as évek amerikai népzenei újjáéledésében élenjáró The Kingston Trio, valamint a 101 éves gospel legenda, a kanadai George Beverly Shea kap életműdíjat.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Váratlanul elhunyt Gary Moore, a világ egyik legjobb gitárosahttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20110207-varatlanul-elhunyt-gary-moore-a-vilag-egyik-legjobb-gitarosa.htmlJavier Bardem lehet az új Bond-film gonoszahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110204-mozi-javier-bardem-lehet-az-uj-bondfilm-gonosza.htmlElhunyt John Barry, ötszörös Oscar-díjas brit zeneszerzőhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20110131-elhunyt-john-barry-otszoros-oscardijas-brit-zeneszerzo.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.