Darren Aronofsky rendező szerint filmje ugyan egy Hattyúk tavát táncoló törékeny balerináról szól, mégis klasszikus farkasember-történet. Fekete hattyú, kritika.

Hisz egy klasszikus farkasember-történet nem szól másról, mint az emberi testbe zárt szörnyetegről, ha úgy tetszik, a személyiség - kitörni készülő - sötét oldaláról, ily módon pedig sokkal fontosabb összetevője a lelki pokoljárás, mint a véres - és külsődleges - részletek. Egy klasszikus farkasember-történet legfőbb helyszíne a főhős elméje, és nincs ez másképp a Fekete hattyúban sem.Forrás: AFP


Persze senki ne keressen ebben a filmben vonító farkasembereket a vásznon, nem is illenének ilyen durva szörnyek egy végtelenül törékeny, a világban riadt gátlásossággal mozgó balerinához. A Fekete hattyú főhőse Nina (Natalie Portman hátborzongató alakításában), a mindig tökéletességre törekvő táncosnő, aki azonban nem tud felnőni, kétszeresen sem. Egyrészt, mint személyiség: az őt aranykalitkába záró anyja mellett örök jókislány-létre van kárhoztatva, nem teljesedhet ki sem nőként, sem a szabadságát megélni képes felnőttként.

Forrás: AFPMásrészt, mint balett-táncos: megkapja élete álomfőszerepét a Hattyúk tavában, de úgy tűnik, nem képes felnőni az előtte álló feladathoz - hiába tökéletes minden mozdulata, ha pont az a varázs és élettapasztalat hiányzik belőle, ami a felszabadultsághoz és csábításhoz szükséges. Így pedig nem tudja eltáncolni a kettős szerep sötét oldalát: a naiv és ártatlan Fehér hattyú mellett annak gonosz és érzéki ellenpárját, a Fekete hattyút. Nina azonban elkezd egyre mélyebbre merülni önmagában, elkezdi egyre éhesebben felfedezni az őt körülvevő világot - és felébreszti a benne is ott rejlő sötét ént, ami egyre súlyosabb következményekkel jár.


Forrás: AFPMint látható, Darren Aronofskynak nem volt szüksége farkasokra: kiváló metaforát kínált története elmeséléséhez a balettirodalom is, az egyazon táncos által megformált fehér és fekete hattyúval. Aronofsky és az operatőr Matthew Libatique a fekete és fehér színek szimbolikáját a végsőkig ki is aknázza a film látványvilágában, a megkettőződő, sőt megsokszorozódó személyiségekre pedig az újra és újra megjelenő tükrökkel-tükörjátékokkal játszanak rá.


Forrás: AFPSokrétegű és gazdag metaforaháló épül fel a filmben: a cselekmény motívumai, a képek színei és tükröződései, Csajkovszkij klasszikus zenéjének a filmhez (zseniálisan) adaptált dallamai, de még a (az egytől egyig utólag torzított hattyúhangokból alkotott) zörejek is egy végtelenül tudatos és komplex műalkotás részeit képezik.


Forrás: AFPAz alkotás időbeli szerkesztése is nagyon kitalált: a film kevésbé eseménydús első felében felépül egy világ, kialakulnak viszonyok, hogy aztán a második felében a Fekete hattyú olyan táncba vigyen minket, olyan érzelmi hullámvasútra ültessen, hogy csak elvarázsolva bámulunk, miközben majd' megszakad a szívünk.

Nézd meg a film előzetesét!

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zu6ckanxe7ELIUIR" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed width="640" height="390" src="https://videa.hu/flvplayer.swf?v=zu6ckanxe7ELIUIR" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" /></object><br /><a href="https://videa.hu/videok/film-animacio/fekete-hattyu-darren-aronofsky-natalie-portman.-mila-kunis-zu6ckanxe7ELIUIR" title="Fekete hattyú">szólj hozzá: Fekete hattyú</a>

 
Kiknek ajánljuk?
- az összetett, sokrétű műalkotások kedvelőinek
- akik érdeklődnek a lelki folyamatok, pszichés problémák ábrázolása iránt
- akik szeretik, ha egy film felkavarja az érzelmeiket

 

Kiknek nem ajánljuk?
- akiket kiborítanak az ijesztgetős filmes effektek
- akik nem kíváncsiak egy szexjelenetre Natalie Portman és Mila Kunis között
- akik valami könnyedre vágynak

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!Szerelmi patchwork New Yorkbólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110217-new-york-i-love-you-filmkritika.html A király, aki nem akart uralkodnihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110201-a-kiraly-beszede-filmkritika.html Bruce Willis nyugdíjas, és élvezihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20101210-bruce-willis-nyugdijas-es-elvezi.html Natalie Portman és a gyors numerákhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110210-csak-szexre-kellesz-filmkritika-natalie-portman-es-a-gyors-numerak.html Üvegtigris 3: a dolcsevíta nem fenékig tejfelhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20101216-uvegtigris-3-mas-mint-a-tobbi.html