Oscar-díj színésznő film színész mozi Oscar-díjkiosztó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudni szeretnéd, melyek idén a fontosabb Oscar-jelölt filmek, és kik az esélyesek a kopasz fejű aranyszobrocskára? A Life.hu is latolgatta az esélyeket.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Filmakadémia szekcióinak díjai jó előrejelzést adnak: a 6000 tag ugyanis céhekbe tömörül a szakmájuk szerint (színészek, rendezők, írók stb.), és mindegyik szekció átadja a saját díját is az általuk az év legjobbjainak tartott produkciókért - még az Oscar előtt.

Nézzük hát a legfontosabb kategóriákat: mire számíthatunk a vasárnapi díjátadón?

Két olyan jelölt van, akik abszolút esélyesnek tekinthetők, és nagyon nagy meglepetés lenne, ha nem ők vinnék haza a szobrot. Az egyik Natalie Portman a női főszereplők között, a másik Colin Firth a férfi főszereplőknél. Előbbit a Fekete hattyúért, utóbbit A király beszédéért jelölték, mindketten életük alakítását nyújtották rendkívül nehéz, fizikailag is megterhelő szerepekben (megőrülő balerina, illetve dadogó király), és még egyiküknek sincs Oscar-díja, és mindegyiküknek kijárna már, ami szempont lehet a kompenzációra hajlamos Akadémiánál.

Tippünk: A Fekete hattyú c. filmről itt olvashatsz bővebben!

Nézd meg a film előzetesét is!



Christian Bale Oscar-díja A harcosban
Mark Wahlberg A harcostA pankrátorra,Christian Bale
Geoffrey Rush Mark Ruffalo The Kids are All Right

Tippünk: A Király beszéde c. filmről itt olvashatsz bővebben!

Nézd meg a film előzetesét is!


A női mellékszereplők kategóriájában tényleg minden kiszámíthatatlan. Befuthat az eddigi tündibündi szerepeitől eltérő karaktert alakító Amy Adams (A harcos), az eddigi dívás szerepeitől eltérő karaktert alakító Helena Bonham Carter (A király beszéde) is, de a legnagyobb meglepetés a 15 éves Hailee Steinfeld győzelme lenne, akinek A félszemű az első filmje - melyben egyértelmű főszerepet játszik, így jelölése a mellékszereplők között kicsit furcsa, de ennyi trükközést a nagyobb esélyért engedni szokott az Akadémia.

Tippünk: Nézd meg a Félszemű c. film előzetesét!



Az animációs filmek mindössze 3 jelöltet felvonultató kategóriájának egyértelmű esélyese a Toy Story 3, amelyet még a Legjobb filmek között is jelöltek, és melynek alkotói, azaz a Pixar stúdió filmesei már szinte nyerni járnak csak az Oscar-gálára.

A Hogy neveld a sárkányodat és a francia Az illuzionista számára már a jelölés is nagy siker. Az operatőrök között a szakma nagy neveit jelölték, így bárki kaphatja a szobrot, de ha van igazság a Földön, akkor vagy a Fekete hattyú (Matthew Libatique) vagy az Eredet (Wally Pfister) képi világát díjazzák.

A két forgatókönyv-kategória (eredeti, illetve adaptált) tipikusan az a terep, ahol a fő díjaknál ilyen-olyan okokból mellőzött, de eredeti és kiugró filmeket jutalmazni szokták. Mivel az év egyik legemlékezetesebb filmje, az Eredet szinte esélytelennek számít a Legjobb film díjára, itt jó eséllyel kaphat egy Oscart, és ugyanez igaz az adaptációs kategóriában A félszeműre - igaz, utóbbinak komoly ellenfele lehet A közösségi háló, melynek a forgatókönyve a legnagyobb erőssége.

Tippünk: Nézd meg a Közösségi háló c. film előzetesét!



David Fincher Tom Hooper HetedikHarcosok klubjaDarren AronofskyFekete hattyú

Te kinek adnád az Oscart?



Ezzel pedig már el is jutottunk az utolsó, egyben legfontosabb kategóriához: melyik lesz a legjobb film az évben (mármint az Amerikai Filmakadémia szerint)? A 10 jelölt közül a Toy Story 3, a The Kids Are All Right és a Winter's Bone számára már a jelölés is nagy siker. A harcosról már esett szó, az Eredet túl régen volt a mozikban (igen, ez is számít...), és a rendezőjét is hanyagolták, így nem esélyes. A 127 óra és A félszemű inkább csak a hagyományosan Oscar-közelben lévő rendezőik (Danny Boyle, illetve a Coen fivérek) miatt vannak itt, az alkotóiknak ennél már sokkal jelentősebb művei is akadtak. A végső győzelemre tehát egy hármasfogat futhat be, és a helyzet ugyanaz, mint a rendezők között: a legtöbb jelölést begyűjtő A király beszéde versenyez a legfőbb esélyes A közösségi hálóval, a sötét ló pedig a Fekete hattyú.

Vasárnap kiderül, ki örülhet legjobban az este végén. Mi a Fekete hattyúnak szurkolunk...

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.