11 könyv, csak neked! - A szerkesztőség ajánlata

olvasmány olvasás regény könyv szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a tavasz, te is kiülnél egy jó könyvvel a kezedben egy napsütötte teraszra, hogy átadd magad az olvasás élményének? És hogy mit vigyél a képzeletbeli utazásra? Íme, a Life.hu szerkesztőségének ajánlata a könnyű, romantikus irodalomtól a mélyebb, elgondolkodtató olvasnivalókig.

1. William P. Young - A viskó

Egy könyv, amely alapvetően fogja megváltoztatni a látásmódodat. Mindent, amit eddig az életről gondoltál. Rájössz, hogy az, aki vagy, mindig magasabb rendű annál, aminek látszol. Nem lesz többé jó és rossz. Nem lesz többé alá- és fölérendelés. Te sem leszel többé az, aki eddig voltál. Mindenkinek kívánom, hogy - ahogy a főszereplő, Mack is - töltsön el együtt egy hétvégét saját félelmeivel és elfojtott haragjával.

ababook.hu
ababook.hu

2. Szerb Antal: Utas és holdvilág

Mihály 30 éves, és éppen egy teljesen hagyományosnak ígérkező nászútra utazik Olaszországba újdonsült feleségével, amikor Velence zegzugos, hangulatos kis sikátorai felidézik benne a sokkal kevésbé hagyományos, ám annál inkább regénybe illő gyermekkorát: végzetes szerelmét Ulpius Évával, és azt a semmihez nem fogható barátságot, ami Évához és bátyjához, Tamáshoz fűzte. Ők hárman különös játékokat játszottak az Ulpius-házban, az életük lázadás volt az élet szürkesége ellen: mindhárman vonzódtak a rejtélyekhez, a misztikumhoz, az életük valahol álom és valóság között zajlott, tele szenvedéllyel és nagyon finom, mégis mély erotikával. Mihály megszökik a nászútról, mert muszáj szembenéznie magával, a múltjával, s elindul, hogy felkutassa ifjúságának - pontosabban egész életének, személyiségének meghatározó szereplőit. Mindazoknak ajánljuk, akik hisznek abban, hogy az élet nem a ValóVilágról szól, hanem valami sokkal finomabb, érzékenyebb, színesebb, játékosabb és mélyebb valóságról.

nagybooker.hu
nagybooker.hu

3. Cormac McCarthy: Az út

Nem titkoljuk: Cormac McCarthy regénye sötét és nyomasztó. Ugyanakkor olyan olvasmány, mely letehetetlen, és hosszú távra szóló, mély nyomot hagy mindenkiben. A történet maga csak egy keret, az út, amit a főszereplő megtesz a fiával, önmagában nem számít - ami számít, az a lélekben megtett, tucatnyi hosszú mérföld, a megválaszolhatatlan kérdésekre adott válaszok, az átugorhatatlan akadályok leküzdésére tett próbálkozások. Az út, amelyet senki nem szeretne végigjárni, de amit megéri megtenni.

libri.hu
libri.hu

4. Jeffrey Eugenides: Egy test, két lélek

"...Papírra vetem az egész történetet: ahogy egy gén átszörföz az évszázadokon. Recesszív mutációról szólj, Múzsa, az ötödik kromoszómáméról. Szólj arról, hogyan szökkent szárba ez a gén jó kétszázötven évvel ezelőtt, az Olümposz lejtőin. Énekeld meg, miként szállt alá a gén kilenc generáción keresztül, hogy a Stephanides család zavaros vizű medencéjében lubickolhasson."
Ebben a pár sorban minden benne van, amiről a könyv szól. Az Egy test, két lélek című mű egy izgalmas, megrázó és keserédes történetekkel szőtt családregény, ami - bármilyen hihetetlen is - tényleg egy félresikerült gén útját meséli el generációkon keresztül, történelmi eseményeken és óceánokon át, hogy aztán egy ártatlan gyermek testében teljesedhessen ki. Nem tudjuk, hogy tényleg úgy érzi-e magát egy lánynak született fiú, vagy egy fiúnak született lány, ahogy a sorok elmesélik, de a lelki folyamatok ábrázolása, a főszereplő saját magára ismerésének bemutatása a megrázó családi eseményeken keresztül teljesen elragadott bennünket. Letehetetlen könyv. Az Egy test, két lélek 2003-ban Pulitzer-díjat kapott. Ajánljuk még a szerző első könyvét, az Öngyilkos szüzeket is.

books.hu
books.hu

5. Kate Mosse: Labirintus

Ha szeretsz képzeletben a múltban kalandozni, és kedveled az izgalmas, titkokkal teli családtörténeteket, akkor a Labirintusnak ott a helye a könyvespolcodon. A történet egyik főszereplője Alice Tanner, aki 2005 júliusában két csontvázat talál a mesés franciaországi Carcassonne környékén zajló ásatáson. Alice hamarosan rádöbben, hogy olyan szövevényes történetbe csöppent, amelyben az ő személyes sorsa szorosan összefonódik a mintegy 800 évvel korábban élt eretnekek, a katharok életével. Egy igazán jó könyv a barátságról, az igazságkeresésről, árulásról és a végzet hatalmáról. Ha végképp rabul ejtett az angol írónő lebilincselő könyve, akkor szerezd be A Kripta c. kötetét is.

www.libri.hu
www.libri.hu

6. Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Jane Austen könyvei érthetők és izgalmasak. A büszkeség és balítéletben kedveljük az okos hősnőt, Elizát, a számtalan helyzetkomikumot, és persze Mr. Darcyt. Jane Austen okosnak és függetlennek állítja be nőalakjait, mégsem érezhető ki a sorokból az eltúlzott feminizmus. Ez az a könyv, amely mindig jobb kedvre derít minket, már akkor is, ha csak belelapozunk...

szepirodalmi.konyvstart.hu
szepirodalmi.konyvstart.hu


7. Stephenie Meyer: Alkonyat-könyvek

Olykor igenis kell egy kis vámpírmese is. Akkor, amikor nem akarsz gondolkozni, amikor lazítani akarsz - csak úgy, és hagyni, hogy megtörténjenek veled a dolgok. És tinik sem vagyunk már, de az első oldaltól az utolsóig magával ragad minket a történet. A könyv azért jó, mert manapság, amikor mindannyian ki vagyunk éhezve a csöpögésmentes romantikára, semmi másra nem vágyunk, csak arra, hogy valaki úgy szeressen minket, ahogy Edward szereti Bellát. Ha hosszabb utazásra mész, és valami könnyű, olvasmányos sztorira vágysz, ne felejtsd ki a köteteket a bőröndödből.

book.hu
book.hu



8. Salman Rushdie: Sálimár bohóc

Az indiai származású, angol író a varázslatos Kashmir vidékére repít minket, egy olyan misztikus kultúrába, amit mi távolról sem ismerünk. Gyönyörű, illatozó tájakat fest a képzeletünkbe, miközben egy végzetes szerelem történetét meséli el a maga egzotikus bujaságával és fülledtségével. Egy olyan remekmű ez, amelyben egy lenyűgöző személyes történeten keresztül, észrevétlenül kapunk leckét a történelemből. A könyv lebilincselő tündérmese a terrorizmus kialakulásáról.

www.booker.hu
www.booker.hu

9. Wilbur Smith: Lángoló part

A történet egy fiatal nőről szól, akiből az 1917-ben zajló észak-franciaországi háború alatt céltudatos, a jég hátán is megélő kemény nő válik, akit az életben maradás és gyermekének védelme éltet. A kötetben az életvidám hősnő történetét követhetjük nyomon Franciaországtól Afrikáig, óceánokon és kietlen sivatagokon át. Ha egy elgondolkodtató és színes kalandregényre vágysz szerelemmel és küzdelemmel fűszerezve, akkor ez a könyv a tökéletes választás. Akár egy teljes nyarat is eltölthetsz Wilbur Smith csodálatos világában.

wilbursmith.hu.jpg
wilbursmith.hu.jpg


10-11. Gabriel Garcia Márquez: Szerelem a kolera idején és Kurt Vonnegut: Börleszk


Marquez nagy sikerű művében rabul ejt minket a buja, páradús egzotikum, már-már úgy érezzük, mintha mi is a finoman felsejlő helyszíneken járnánk. Magunk előtt látjuk a gyönyörű kerteket, a poros utcákat, miközben fülledt forróság vesz körül bennünket. Könyvünk hősei fiatal tinédzserként szeretnek egymásba, de az apai szigor elválasztja a szerelmeseket. A lány, akit apja férjhez ad, jó házastársi életet él, a férfi azonban nem tud feledni. A könyv végigolvasása után feltehetőleg te is felteszed majd a kérdést magadnak: szerettél már valaha valakit igazán?

Kurt Vonnegut írásában hősünk fogyatékos, ám ikertestvére társaságában egy igazi szuperagy. Mégis egyedül marad egy utópisztikus világban - hiszen mit is várhatnánk az írótól, aki mindent a fonákján ragad meg. Az sem meglepő, hogy a főszereplő a történet alatt Amerika elnökévé válik, és mindenki legnagyobb meglepetésére kiválóan végzi a dolgát.

booker.hu - nagybooker.hu
booker.hu - nagybooker.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.