Filmszemle 2011 film mozi program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szokásos február helyett májusi időpont, rövidebb fesztivál, kisebb mozikban, bizonytalan sorsú magyar filmszakmával - a fölé vetülő árnyékok ellenére remélhetőleg az idei Filmszemle azért ünnep tud majd lenni. Érdekes látnivalókban mindenesetre nem lesz hiány.

Néhány szóban a meghatározó előzményekről: a hosszú idő óta a szinte teljes magyar filmgyártás finanszírozásáért (azaz nemcsak a mozi-, de a rövid-, természet- és dokumentumfilmekért, a fesztiválokért, folyóiratokért stb.) felelős Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) támogatását annak pazarló működése miatt már jó ideje felfüggesztették (még az előző kormány), majd végül teljesen megszüntették (már a mostani kormány).


http://magyarfilmszemle.hu
http://magyarfilmszemle.hu

A régi finanszírozási rendszer tehát megszűnt, a helyébe pedig (eddig) nem lépett új, a közben eltelt (lassan évekre rúgó) idő pedig teljes bizonytalanságban hagyta a magyar filmszakmát, és szinte egyáltalán nem forogtak új filmek.

Mivel az évenként esedékes Magyar Filmszemlét is az említett MMKA szervezte, a krízis hullámai a fesztivált is elérték idén: a pénzhiány miatt nem tudták megszervezni a szokásos februári időpontban, sokáig még az is lehetségesnek tűnt, hogy (mintegy a bizonytalan helyzet iránti tiltakozásképp) nem lesz 2011-ben Filmszemle. Végül azért májusra összejött a fesztivál, noha a korábbinál szűkösebb körülmények között: rövidebb ideig tart az esemény, kisebb mozikban lesznek a vetítések, a külföldi sajtót nem tudják vendégül látni a Szemlén, stb.

http://magyarfilmszemle.hu
http://magyarfilmszemle.hu



A filmes programot ez a változás annyiban érinti, hogy a versenyben szereplő nagyjátékfilmek jelentős részét a közönség már láthatta a mozikban. Korábban ugyanis sok új magyar film premierjét időzítették a minden figyelmet magához vonzó Szemlére, hogy aztán a mozikban pár hónappal elcsúsztatva kezdjék vetíteni őket. Idén azonban a más időpontban megrendezett Szemle ezt a lehetőséget megakadályozta, így az alábbi listában szereplő filmek némelyike már ismerős lehet a mozik műsorából.

Nem úgy az alábbi listában szereplő rövidfilmek: ezek egyéb fesztiválokon és néhány tévés bemutatón kívül tényleg csak a Szemlén láthatók, emiatt talán az idei fesztivál fő érdekességei lehetnek. Készítőik a jövendő magyar filmtehetségei, akik közül jó néhányan pár év múlva már minden bizonnyal mozifilmmel is fognak jelentkezni, így ilyen szemmel is érdemes nézni ezeket a rövidségük miatt gyakran színesebb, kísérletezőbb, feszesebb alkotásokat.

Nagyjátékfilmek:

1. Womb

Fliegauf Benedek filmje igazi európai koprodukció: a főszerepében egy nemzetközi sztár, a James Bond-filmből is ismerős Eva Green látható. A bizarr klónozós történet (a főhősnő elveszti szerelmét egy balesetben, de aztán klónozza és megszüli őt, majd felneveli saját gyermekeként) hideg északi tájakon játszódik, meditatív hangulatban.


Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!




2. Üvegtigris 3.

A film, amelyet vélhetően senkinek nem kell bemutatni, sőt kritikát is közöltünk róla: az Üvegtigris-széria harmadik része is versenybe száll az idei Filmszemlén. Lali, Sanyi, Csoki és a többiek ezúttal nem csak a filmben mennek Budapestre.


Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



3. Utolér

A fiatal Dyga Zsombor lendületes, izgalmas műfaji filmekkel jelentkezett az utóbbi években (Tesó, Kész cirkusz, Köntörfalak), és ez idén sem lesz másképp. Az Utolér egy sötét három szálon futó film, amely a dráma és thriller elemeit ötvözi. Egy kisfiú eltűnik, egy anyát követni kezd egy titokzatos öregember, egy apa pedig szembetalálja magát a gyermeke gyilkosával...


Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



4. Pál Adrienn

Kocsis Ágnes számos nemzetközi díjjal jutalmazott filmjének főhőse egy túlsúlyos ápolónő, aki a kilátástalan életén úgy próbál meg változtatni, hogy egy emlék hatására megkeresi Pál Adrienn nevű egykori osztálytársát. Az utazása és keresése persze végül nemcsak fizikai, de lelki síkon is végbemegy.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



5. A zöld sárkány gyermekei

Miklauzic Bence (Ébrenjárók) rendkívül szerethető filmje egy különös, nemzetközi barátság története. Főhősei egy félrecsúszott életű magyar ingatlanügynök és egy budapesti bevándorló kínai férfi, akik egy raktárépület kapcsán találkoznak, és az ellentétes érdekeik dacára végül barátság szövődik közöttük, számos bonyodalommal.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



Kisjátékfilmek:

1. Mindenki boldog

Az eddig reklámfilmesként tevékenykedő Herczeg Attila bemutatkozó kisjátékfilmje ritka darab: műfaji rövidfilm, egy igazi fanyar humorú vígjáték két csatornatisztító munkásról, akik egy lányzenekar hulláira bukkannak a mélyben. A film erényeiről mindent elmond, hogy hőseit szívesen megnéznénk egy mozifilmben is.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



2. Pinkwater

A filmművészeti főiskolás Kerékgyártó Yvonne kisfilmjének műfaja nem akármilyen: metál-musical. Az úszóedzések szürkeségébe belefásuló tinilány főhős különleges módját választja a valóság kiszínezésének.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



3. Valami kék



Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



4. Csicska

A tévéből jól ismer és már mozifilmet (Pánik) is jegyző Till Attila rövidfilmje hamarosan a cannes-i fesztivál programjában is szerepel, előtte pedig még megtekinthető a Filmszemlén. A filmet az elmúlt időszak hazai rabszolgatartásról szóló hírei ihlették.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


5. Teher



Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


6. Erdő



Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.