filmajánló film Anthony Hopkins optimumkereső rendszer Woody Allen mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sir Anthony Hopkinsról se gondoltuk volna, hogy fiatal csajok után koslató vén bájgúnárként fogjuk még viszontlátni a mozivásznon, de Woody Allen kedvéért ezt is bevállalta, méghozzá Antonio Banderas, Naomi Watts és Josh Brolin társaságában. Férfit látok álmaidban, kritika.

Woody Allent hosszú-hosszú (immáron 42 (!) darab, rendezőként jegyzett mozifilmet számláló) pályafutása során úgy volt szokás számon tartani, mint New York szerelmesét: ott él, ott játszódtak a filmjei, amelyek sokszor erősen építettek is a város hangulatára. 2005-ben aztán némi váltás következett: az öreg mester Amerikában egyre nehezebben szerzett pénzt az újabb terveire, és mivel ő évente szeret új mozit készíteni, továbbá Európából kiváló ajánlatokat kapott, átruccant ide forgatni.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com

Mikor jött el az összeköltözés ideje? Ti hogy csináltátok?


(Match Point, Füles, Kasszandra álma), Vicky Cristina Barcelona



www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com



A Férfit látok álmaidban kedvéért ismét visszatért Londonba, ugyanakkor filmjében már csak a helyszín szokatlan. A történet, a figurák, a stílus mind-mind a régi, New York-i Woody Allen-filmeket idézik, csak azoknak erőtlenebb, megfakult változatai.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com



A történet szerelmi zűrök különféle változatait vonultatja fel. Az Anthony Hopkins alakította, öregedéstől rettegő gazdag úriember elválik a feleségétől, és összeszed egy butácska, ámde nagymellű "színésznőt" (aki valójában inkább a férfiak ágyában színészkedik). A magára maradt idős asszony élete talaját veszti, így két kézzel kap egy manipulatív jósnő sorsvezetési tanácsain.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com



A lányuk (Naomi Watts) problémákkal teli és anyagiakban szegény házasságban él egy sikertelen íróval (Josh Brolin). A nő egy galériában kezd dolgozni, melynek jóképű tulajdonosa (Antonio Banderas) is gondokkal küzd otthon, ez pedig közel hozza egymáshoz a két magányos lelket.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com

Az író férj eközben megismerkedik a lakásukkal szemközti ablak mögé költöző gyönyörű, vörös ruhás lánnyal (Freida Pinto indiai színésznő a Gettómilliomosból lehet ismerős), egy barátjának balesete pedig őrült tervre ösztönzi, mely a karrierjét is beindíthatja.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com



Érdemes összevetni a filmet a nemrég a mozikban futó, Coen-testvérek rendezte Égető bizonyíték című alkotással. Közös bennük, hogy mindegyik sokszereplős, egymást keresztező párhuzamos történetszálakból épülő darab, és hogy mindegyiknek szereplői egytől-egyig ostobán intézik az ügyeiket. A két film konklúziója is hasonló: az Égető bizonyíték végén a CIA-ügynök megállapítja, hogy nem érti senki, mi is történt korábban, és "ma se tanultunk semmit".

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com



A Férfit látok álmaidban egy Shakespeare-idézettel zárul: "Az élet egy félkegyelmű meséje, zengő tombolás, de semmi értelme nincs." A különbség a két film között, hogy míg Coenék ezt a lesújtó diagnózist az emberiségről fekete, groteszk humorral állítják fel, addig Woody Allen egy rendkívül könnyed, a tőle megszokott módon intellektuális bolondozásba csomagolja a keserű pirulát, amelyhez (mármint a könnyed bolondozáshoz) kiváló partnernek bizonyulnak a sztárszínészei.

www.sonyclassics.com
www.sonyclassics.com



A gond csak ott van, hogy ha semminek semmi értelme, és minden szereplő kisszerű és /vagy ostoba, akkor mi értelme a filmnek és kivel azonosuljunk? A Férfit látok álmaidban nem is tudja feloldani ezt az ellentmondást: el lehet nézegetni másfél órán át, mert szórakoztató és néhol még vicces is, de bevonni a történetbe nem fog, és másnapra úgy elfelejti az ember az egészet, hogy csak na.

Kiknek ajánljuk?

- akik annyira kedvelik Woody Allen filmjeit, hogy még egy "light" verzióra is kíváncsiak
- akik szeretnének egy sztárparádé szemtanúi lenni
- akik egy kellemes, könnyed moziélményre vágynak

Kiknek nem ajánljuk?

- akik számára Woody Allen régi filmjei az etalonok
- akik nem szeretik Woody Allen stílusát
- akik valami olyan filmre vágynak, ami maradandóbb élményt okoz

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.