fesztivál koncert utazás Sopron városlátogatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sopron jóval több, mint a VOLT Fesztivál. A jobbnál jobb koncertek és a történelmi látnivalók mellett izgalmas színházi előadások, kiállítások és gasztrokalandok is csábítanak. Íme, a Life.hu tippjei.

1. Irány, a Tűztorony!

Szeretnél gyönyörködni a műemlékváros lenyűgöző panorámájában? Mássz fel a várost jelképező Tűztoronyba, amely az 1676-os tűzvész után nyerte el mai formáját. A torony őreinek a város védelmében volt fontos szerepük, felügyelték az idegenek, a bort szállító szekerek érkezését és nappal színes zászlókkal, éjjel lámpásokkal jelezték a tűzfészek irányát. A nagy tűzvész a Városházát is megrongálta, így azt le kellett bontani, ám 1895-ben eklektikus stílusban újjáépítették a ma is látható épületet, ahol megtekintheted az ország egyik leggazdagabb városi gyűjteményét magába foglaló levéltárat.


A Tűztorony

2. Barangolj a macskaköveken

A rómaiak az I. század elején templomot építettek a város területén Jupiter, Júnó és Minerva hatalmas méretű márványszobraival, amelyeket ma a Fabricius ház pincéjében te is megcsodálhatsz. Ha a városban jársz, ne hagyd ki a Fő téren lévő Storno házat sem, amely a 15. században a Haberleiter család tulajdonában volt. Az épületben ma a Monarchia legelismertebb restaurátorának, Storno Ferencnek a híres gyűjteménye kapott helyet. Kötelező a Soproni Múzeum is, amelyben jelenleg 15 kiállítóhely látogatható. A város nevezetességei közül ajánljuk még az Ózsinagóga különleges épületét és a Kecske templomot is. Ez utóbbiban királyokat koronáztak meg és országgyűléseket tartottak. Látogass el a Káptalan terembe is, amely a gótikus egyházépítészet egyik legcsodásabb remekműve.
Bővebb infó: http://www.sopron.hu/

www.sopronikirandulas.hu
www.sopronikirandulas.hu

A Kecske templom a Fő tér déli oldalán

3. Gyönyörködj a panorámában

Ha Sopronban jársz, érdemes felkeresned a Károly-magaslati kilátót is, ahonnan elláthatsz a szomszédos Ausztriába, míg az első emeleten megismerkedhetsz három európai hírű természetkutató illetve a Soproni Tájvédelmi Körzet főbb jellegzetességeivel. A parkerdőben látogass el a Sörházdombi kilátóhoz, a Hermesi tóhoz, a Ciklámen tanösvényen pedig bepillantást nyerhetsz a természetközeli erdőgazdálkodás folyamataiba.
Bővebb infó: http://www.sopronholding.hu/

4. Bort kóstolni kötelező!

Sopron a fesztiválok mellett a bor és a szőlő városa, rengeteg borozóval és pincével, így érdemes betérned valamelyik Buschenschankba vagy házi borkimérésbe, ahol kellemes órákat tölthetsz egy palack soproni kékfrankos kíséretében. Miután végigkóstoltad a kínálatot és kiválasztottad a leginkább kedvedre valót, a termelőknél kimért vagy palackozott borokat is vásárolhatsz, és - előzetes egyeztetés alapján - pincelátogatásra is lehetőséged nyílik.

5. Páneurópai Piknik a VOLT-on

1989. augusztus 19-én több száz NDK-s állampolgár indult el Sopronból a szabadságot ígérő Nyugat felé. E történelmi esemény most felelevenedik a Fesztiválon: július 1-jén 14.00 órakor a Páneurópai Piknik sátorban te is részese lehetsz a határáttörés és a rendszerváltás pillanatainak.
Bővebb infó: http://www.paneuropaipiknik.hu/

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint [origo]

Fertő-tó

6. Túrázz a Fertő-tónál

Ha szeretnéd a VOLT-ot nyugodtan kipihenni, a sztyepptó nádasain kenuzhatsz, a nyílt vízen vitorlázhatsz, míg a Fertőrákosi-öbölben egy nagyot csobbanhatsz. A tó melletti Fertő-Hanság Nemzeti Parkban megcsodálhatod a páratlanul gazdag állat- és növényvilágot, a kiépített kerékpárutakon elbringázhatsz a környező falvakhoz, míg a parkerdőben a kijelölt turistaútvonalak mentén élvezheted a természet csendjét.

A Life tippje:

Remek kikapcsolódást ígér a bicajozással egybekötött sétahajózás.
Bővebb infó: http://www.fertohajo.hu/

7. Fedezd fel a Széchenyi-kastélyt!

Ha a fesztivál után marad pár nap szabadságod, látogass el a Soprontól 10 km-re található Nagycenkre, ahol Széchenyi Ferenc gróf és fia, gróf Széchenyi István élt.

Wikipedia
Wikipedia

A Széchenyi-kastély Nagycenken

A Széchenyi István Emlékmúzeumban megtekintheted a "legnagyobb magyar" dolgozószobáját, a család történetét bemutató kiállítást, az emeleti termekben Széchenyi István közéleti munkásságát. Sétálj végig a kastély bejáratától induló, a világörökség védelme alatt álló 2,6 km hosszú hársfasoron, amelynek végén Széchenyi Béla és neje, Erdődy Hanna síremléke áll.
Bővebb infó: http://www.nagycenk.hu/

A Life tippje

Érdemes a fertődi Esterházy-kastélyra is időt szánni, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. A díszteremben júniustól szeptemberig hetente komolyzenei hangversenyeket rendeznek, híres hazai és külföldi művészek illetve zenekarok előadásában.
Bővebb infó: http://www.esterhazy-kastely.com/

A világ 11 legizgalmasabb városahttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110616-utazas-szorakozas-program-a-vilag-legjobb-varosai.htmlUtazz a gyerekkel! - 5 szuper úti cél Magyarországonhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110520-utazz-a-gyerekkel-5-szuper-uti-cel-magyarorszagon.htmlEurópa 10 legjobb étterme - Dániától Olaszországighttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110512-gasztronomia-utazas-program-europa-10-legjobb-etterme-daniatol.html8 felejthetetlen úti cél Toszkánábanhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110508-utazas-program-olaszorszag-toszkana-szaz-csodaja.htmlGyerekkel a fesztiválokon - Pro és kontrahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110622-gyerekkel-a-fesztivalokon-pro-es-kontra.htmlFesztiválszettek - Legyen egy sztár a stylistod!http://www.life.hu/legytrendi/streetfashion/20110613-fesztivalszettek-legyen-egy-sztar-a-stylistod.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.