Legyen az ok akár a szexualitás, akár az erőszak túlságosan nyílt ábrázolása, netán mások által szentnek tartott témák tiszteletlen feldolgozása, mindig is akadtak filmek, amelyek kiváltották a nézők felháborodását. A legdurvábbak közül válogattunk.

 


1. Cannibal Holocaust (1980)

Sokan minden idők legbrutálisabb filmjének tartják ezt a horror-áldokumentumfilmet, amely a világ számos országában évekig-évtizedekig be is volt tiltva. A hetvenes években felfutó olasz horrorfilm műfajának jeles képviselője azzal húzott újat, hogy a sztoriját (dél-amerikai őserdőben forgató dokumentumfilmesek kegyetlen kannibál törzsre bukkannak, majd persze áldozatul esnek) valóságként tálalta, azaz igazi dokumentumként mutatta be a filmbeli stáb által a vérengzésekről készített felvételeket. Ezek pedig annyira jól sikerültek, hogy a film rendezőjét gyilkosság vádjával bíróság elé állították, és csak azután szabadulhatott, hogy bemutatta az ép és egészséges, ám a filmben karóba húzott stábtagokat.


AFP

2. Szerb film (2010)

Listánk legfrissebb darabja tavaly akasztotta ki a nézői nagy részét, így gyorsan hírhedtté vált világ- és internetszerte. Noha csak a film második felében történnek igazán sokkoló dolgok, azok tényleg rendkívül betegek: családon belüli szex, fej levágása szex közben, hogy csak a legsúlyosabbakat említsük. A méltatói szerint a háborús sokk után lévő szerb társadalom tudatalattijának elfojtásait, becsmérlői szerint csupán egy perverz elme agyszüleményeit megjelenítő Szerb film sztorija egy visszavonult pornósztárról szól, akit egy titokzatos milliomos új "munkával" bíz meg, hogy aztán elszabaduljon a pokol.

www.facebook.com

3. Krisztus utolsó megkísértése (1988)

A rendezőóriás Martin Scorsese filmje kakukktojás a listánkon, hiszen önmagában nem annyira durva darab, viszont annál durvábbak voltak a rá adott reakciók: vallásgyalázással vádolták, tüntettek ellene, felgyújtották a filmet játszó mozikat, néhány országban pedig a mai napig be van tiltva. A film "bűne" mindössze annyi, hogy Krisztus életének egy alternatív verzióját mutatja be: nem valamiféle glóriában ragyogva, hanem esendő emberként ábrázolja Jézust, akit ugyanúgy megkísértenek a földi vágyak, mint a többieket, sőt egy jelenetben még szexuális aktus közben is látható.

AFP

4. Nekromantik (1987)

A nyolcvanas évekbeli német B-horror "gyöngyszeme" ez a film, amely szerény kiállítása okán valószínűleg eltűnt volna a süllyesztőben, ha nem annyira beteg a témája és a sztorija, hogy hamar kultusz alakult ki körülötte. A film főhőse egy gyilkossági helyszínelő fiú, aki perverz vonzalmat táplál a halottak iránt, és időnként hazaviszi a munkát, azaz néhány kisebb-nagyobb testrészt. Hobbijában osztozik vele a barátnője is, így amikor egy teljes vízihulla is a horgukra akad, semmi sem állhat többé egy jó kis édeshármas útjába...

AFP

5. Visszafordíthatatlan (2002)

Gaspar Noé alkotása fordított időrendben meséli el egy végzetes nap történetét, amely romba dönti egy fiatal pár (az életben is házas Monica Bellucci és Vincent Cassel) életét. A film így a férfi bosszújával indul, és a gondtalan idill képeivel végződik: a kettő között pedig a nő szörnyű, brutális erőszak áldozatává lesz, amelyet vágatlanul, kibírhatatlanul hosszan kell végignéznünk egy kihalt aluljáró villódzó fényei alatt.

AFP


6. Ken Park (2002)

A film rendezője, Larry Clark többi filmje, azaz például a Kölykök és a Genya is méltán helyet kaphatna listánkon, de talán a Ken Park mind közül a legsúlyosabb darab. Larry Clarkot néhányan a modern külvárosi fiatalság életének igaz krónikásaként tartják számon, mások szerint pedofil-gyanús vénember, aki azon kéjeleg, hogyan szexelnek és szívnak a tinédzserek. A Ken Park mozaikos történetében a kallódó fiatalok tényleg mindent felvonultatnak a fulladásos maszturbációtól a többes szexig, ráadásul mozifilmtől szokatlanul élesben mutatott szexjelenetekkel.


AFP

7. A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

Még mindig rendkívül hatásos és félelmetes film, de a durvasági foka talán ma már az ingerküszöb emelkedésének következtében nem akkora - mindenesetre a maga idejében A texasi láncfűrészes mészárlás alaposan kiverte a biztosítékot, a nézők tiltakoztak az erőszakossága ellen, számos helyen pedig be is tiltották. A sztori egy csapat fiatalt követ, akik egy elhagyott helyen élő kannibál család fogságába esnek - a bájos Bőrpofa-família kalandjai pedig azóta számos folytatást és remake-et eredményeztek.

AFP

8. Salo, avagy Sodoma 120 napja (1975)

Az egyetemes filmtörténet egyik legkiemelkedőbb rendezője, az olasz Pier Paolo Pasolini mindig is a megosztó személyiségéről és filmjeiről volt híres, ez az alkotása pedig még a mai napig is képes a legfelháborodottabb és zsigeri reakciókat kiváltani. A De Sade márki regényéből készült filmnek a fasizmus idejébe helyezett cselekménye egy kastélyban játszódik, ahová az új hatalom fiatal fiúkat és lányokat gyűjt össze, hogy orgiák, majd válogatott kínzások alanyává tegye őket.

AFP

9. Utolsó tangó Párizsban (1972)

Talán hihetetlen, de 1972-ben már az is botrányosnak számított, ha egy mozifilmben egy fiatal lány csak és kizárólag a szexre korlátozódó kapcsolatot tart fenn egy idősebb férfival, miközben vőlegénye is van. Bernardo Bertolucci filmje persze nemcsak a történet erkölcsi vonatkozásai miatt kavart vihart, hanem a szexualitás kendőzetlen ábrázolása és korábban tabunak számító aktusok okán is: legendás jelenetében némi vaj segítségével valósul meg az anális behatolás.

AFP

10. Mély torok (1972)

A film, amelynek címe szállóige lett, és amely témává tette az orális szexet - a Mély torok vélhetően minden idők legnagyobb utóhatással rendelkező pornófilmje, és az egyik első olyan alkotás a műfajban, amely cselekménnyel és történettel rendelkezett, így pedig (a megfelelő) mozikban is nagy sikerrel vetítették. A film főhősnője rémes hátrányossággal rendelkezik: a csiklója a torkában található, így "odalent" mindig kielégítetlen marad. Még szerencse, hogy az orvos tudja a megoldást, azután pedig nincs megállás.

AFP

Alfred Hitchcock korai filmje bukkant fel Új-Zélandonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110804-alfred-hitchcock-korai-filmje-bukkant-fel-ujzelandon.html Jövő ősszel kerül mozikba Kathryn Bigelow bin Laden filmjehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110803-jovo-osszel-kerul-mozikba-kathryn-bigelow-bin-laden-filmje.html Szívat a főnököd? Így vágj vissza!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110803-mozi-film-szorakozas-szivat-a-fonokod-vagj-vissza.html Nemek harca - minden idők 5+1 legjobb filmje a szerelmi csetepatékrólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110727-nemek-harca-minden-idok-51-legjobb-filmje-a-szerelmi.html Ha az állatok beszélni tudnánakhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110722-film-mozi-szorakozas-ha-az-allatok-beszelni-tudnanak.html