Burning Man Fesztivál sivatag fogyasztói társadalom Nevada
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ legőrültebb fesztiválja, a Burning Man fesztivál immár 25. születésnapját ünnepli a nevadai sivatag közepén. Nemcsak a telt ház, hanem a világsztárok inkognitóban való jelenléte is bizonyíték a népszerűségére.

A fesztivál területén nincs víz, pénzért nem kapható semmi, nincsenek boltok, éttermek. A rendezvény lényege, hogy az emberek kiszakadjanak a fogyasztói társadalomból egy hétre, ami idén augusztus 29-től szeptember 5-ig tart. A szervezők nem terveznek koncerteket, hanem a résztvevők kreativitására bízzák a fellépéseket és egyéb programokat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

És bár a körülmények már-már elviselhetetlenek, hiszen a "minden jó" megvonása mellett homokviharokkal, 45 fokos nappalokkal és 8 fokos éjszakákkal kell megküzdeniük a fesztiválarcoknak, az idén mégis minden jegy elkelt a Burning Man fesztiválra. Hogy miért? Mert olyan, mintha beleestél volna a nyúl üregébe. Itt végre mindenki levetkőzheti magáról a társadalom által rá kényszerített normákat. Olyannyira, hogy sokan meztelenül bicikliznek, szörföznek a szélviharban, és valaki más bőrébe bújnak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A burnerek (fesztiválozók) minden jóval elláthatják társaikat, és ezt sokan meg is teszik annak ellenére, hogy már maga a belépő sem olcsó mulatság. Ez közel hozza egymáshoz az embereket, mindenki könnyen ismerkedik és nagyon nyitott. A fesztiválon több sztár is tiszteletét teszi, természetesen teljes inkognitóban: Madonna, Sting, Nicole Kidman, Diane Keaton és Paul Oakenfold is járt már a furcsa fesztiválon.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A fesztivál területe teljesen pénzmentes, és nincsenek szolgáltatások, de a környező városkák pont ezért arra vannak berendezkedve, hogy ilyenkor az 50 ezer burner a környéken vásárol be minden földi jót.

A fesztivál a nevét arról a hatalmas fából készített emberformáról kapta, amit minden évben felgyújtanak - most huszonötödszörre, és létezése óta először telt ház előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.