Elhunyt Vajda Béla animációs filmrendező

halál animációs film Vajda Béla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Vajda Béla animációs filmrendező. A 76 esztendős, Balázs Béla-díjas érdemes művész szerdán, súlyos betegség következtében hunyt el - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Filmművészek Szövetsége.   

"Vajda Béla életművében az animációs és a dokumentumfilm speciális lehetőségei találtak egymásra, s teljesedtek ki. Finom, ámde élesen groteszk humorával az emberi élet és társadalom jelenségeit, visszásságait tárta fel sajátos összefüggésekben, felelős személyességgel. Sokoldalú műveltségével, szakmai intelligenciájával Vajda Béla azon polihisztor alkotók egyike volt, akik a magyar rajzfilmművészet karakteres arculatát kialakították, és elismerten magas minőségét garantálták. Művei trendek és technológiák változásainak dacára is érvényesek és élvezetesek maradnak, így alkotói szelleme mindaddig hatni fog, míg művei vetíthetőek lesznek" - méltatta közleményében a művészt a Magyar Filmművészek Szövetsége.

Vajda Béla 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban rendezte animációs filmjeit. Ott készült Moto Perpetuo című rövid animációs filmje is, amely 1981-ben Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon. Az utóbbi években a Magyar Rajzfilm Kft. rendezőjeként alkotott. Vajda Bélát a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Tipp! Borzasztóan néznek ki: túlplasztikázott sztárok! Kattints a képgalériáért!



Elhunyt a Pókember-filmek sztárjahttp://www.life.hu/szorakozz/20110912-elhunyt-cliff-robertson-oscardijas-szinesz.htmlBotrány a szállodában - 10 sztár, aki tiltólistára kerülthttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110907-faragatlan-botranyhosok.htmlA legszebb hazai bringás útvonalakhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110908-a-legszebb-hazai-bringas-utvonalak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.