Art Market Budapest - képzőművészeti fesztivál a Millenárison

fesztivál Millenáris képzőművészet Art Market Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarország egyetlen kortárs nemzetközi képzőművészeti vásáraként és Közép-Kelet-Európa művészeti életének meghatározó mozzanataként kerül megszervezésre az Art Market Budapest, amelynek célja a magyarországi és közép-kelet-európai kortárs művészet és művészeti piac elismertségének és fejlődésének előmozdítása, a régió képzőművészete felé irányuló belső és külső érdeklődés felkeltése és a már ma is kézzelfogható nemzetközi érdeklődés kielégítése. A szervezők a látogatók számára ingyenes belépést biztosítanak, a fiatalokat szombat éjszakai záró party, a még fiatalabbakat múzeumpedagógiai foglalkozások és művészeti gyermekfoglalkoztató várja. Az Art Market Budapest mindennap 10 órától tart nyitva, csütörtökön 22 órakor, a többi napon pedig 19 órakor zár majd.

A szervezők és együttműködő partnerek törekvése, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa legnépszerűbb és a globális nemzetközi művészeti élet ismert, elfogadott és vonzó kortárs képzőművészeti eseménye jöjjön létre. A befolyásos diplomata és ismert műgyűjtő, a vásár egyik fővédnöke Nancy G. Brinker szerint "az Art Market Budapest egyedülálló eszköze annak, hogy Közép és Kelet Európa különleges és értékes képzőművészetét megmutathassa a világnak".

www.artmarketbudapest.hu
www.artmarketbudapest.hu

Nancy G. Brinker

Az Art Market Budapest helyszíne a Millenáris 'B' épülete, időpontja 2011. október 27-30 lesz.
Kiemelkedő hazai és nemzetközi érdeklődés mellett zajlik az Art Market Budapest, Közép-Kelet Európa képzőművészeti vásárának megszervezése. A Magyarország egyetlen tisztán kortárs képzőművészeti vásáraként létrejövő eseménynek 2011. október 27. és 30. között a kedvelt budapesti kulturális központ, a Millenáris "B" épülete, a kiegészítő programoknak elsősorban a Millenáris egyéb épületei adnak majd otthont.

Végül nem fért be minden jelentkező a kiállítási csarnokba, az idén első évben nemzetközi vásárként megrendezésre kerülő Art Market Budapest vására az előzetes várakozásnál jelentősen nagyobb érdeklődés, túljelentkezés mellett jön létre. Az összességében 66 önálló stand teletölti a budapesti Millenáris "B" épületének kiállítási csarnokát. A kiállítók között Magyarország szinte valamennyi számottevő kortárs galériája megjelenik majd, mellettük pedig már ebben az évben tíz külföldi kiállító mutatja be az általa képviselt művészek alkotásait. A kiállítási standok három szekcióba rendezve kerülnek elhelyezésre az egyedülálló kiállítási térben, a galériák szekcióját művészeti projektek valamint a kisebb alapterületű kiegészítő standokon különböző művészeti intézmények, szakmai magazinok és kiadók, művészeti szolgáltatók egészítik ki saját kiállítási anyagukkal. A galériák és művészeti projektek kiállítási standjai minimálisan 30 négyzetméteresek, ami már megfelelő méret akár különleges kiállítási koncepciók megvalósításához is, de több ennél lényegesen nagyobb méretű stand is épül: a legjelentősebb hazai kiállító 100, az egyik külföldi galéria pedig 120 négyzetmétert népesít majd be kortárs műtárgyakkal.

www.artmarketbudapest.hu
www.artmarketbudapest.hu

A kiállítótérben látható sok száz műtárgyból álló különlegesen színes anyagot látványosan egészíti ki az a szoborpark, amely Steel Promenade (vagyis acélból épült sétány) címen a Millenáris épületei közötti szabadtéren kerül kiállításra.

A vásárhoz támogatóként számos jelentős hazai és nemzetközi személyiség csatlakozott. Mint ismert, az Art Market Budapest védnöke Nancy G. Brinker, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, korábbi budapesti nagykövet, a Susan G. Komen alapítvány vezetője, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete, az USA befolyásos közéleti személyisége, valamint a nemzetközileg is nagyra becsült diplomata, Martonyi János külügyminiszter. A vásár nemzetközi jelentőségét és szakmai megbecsülését erősítik a kuratórium tagjai, Soraya von Stubenberg, a Sotheby's és az Uniqa kelet-európai tanácsadója, Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője és a Prágai Biennálé vezető kurátora, Hegyi Lóránd, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Európa egyik legjelentősebb kortárs múzeumának igazgatója valamint Gulyás Gábor, a Műcsarnok vezetője.

www.artmarketbudapest.hu
www.artmarketbudapest.hu

A közép-kelet-európai régió művészete felé szakmai vélemények és az elmúlt évek nemzetközi kiállítási sikerei alapján egyre növekvő nemzetközi érdeklődés fordul. Az igazán alkalmas globális bemutatkozási lehetőség és a megfelelő találkozóhely azonban eddig hiányzott. Ezt a szerepet igyekszik betölteni az új művészeti seregszemle, amelyhez Budapest történelmi és művészeti hagyományainál, központi elhelyezkedésénél és kiépült infrastruktúrájánál fogva a legmegfelelőbb helyszínt biztosíthatja. Az Art Market Budapest kiállítás és vásár illetve az ahhoz kapcsolódó programelemek alkalmat és tartalmat teremtenek a találkozásra, a művészettel való kapcsolatteremtésre, a szakértő és a laikus közönség számára egyaránt színvonalas szórakozásra, nem utolsósorban pedig a magas színvonalú műkereskedelmi tevékenységre.

További információ az ITT, az Art Market Budapest honlapján érhető el.

Fizetett tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.