Minden idők 10 legjobb történelmi filmje

film mozi szórakozás program történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A történelemnél ideálisabb ihletforrása kevés akad a mozinak: rengeteg jó sztori, izgalmas karakterek, párhuzamok a jelennel, és még az időutazás élménye is megadatik a néző számára. Kalandozz a Life.hu-val - az ókortól napjainkig.

1. Ben Hur (1959)

A bő háromórás Ben Hur minden idők egyik legnagyszabásúbb mozifilmje, a korszak szuperprodukciója, az addig volt legnagyobb költségvetéssel, kilencperces kocsiversennyel, tömegjelenetek sorával és 11 Oscar-díjjal, amivel azóta is csúcstartó (egy ideje már holtversenyben). A Charlton Heston főszereplésével készült film Krisztus életének idejében játszódik, és a főhős júdeai herceg kalandos sorsa több ponton is összetalálkozik Jézuséval.

2. Gladiátor (2000)

Ridley Scott filmje néhány évtizeddel később játszódik, mint a Ben Hur, de akadnak párhuzamok: a Russell Crowe alakította főhős ugyanúgy magasról zuhan a rabszolgasorba, hogy aztán újra felküzdje magát. A szintén Oscar-díjas mozi ráadásul pont azt a műfajt élesztette újra, ami a Ben Hur időszaka óta tetszhalott volt Hollywoodban: a kardozós-szandálos ókori filmekét.

3. A rettenthetetlen (1995)

A 13. század végi skót szabadságharcot és annak vezetője, William Wallace sorsát feldolgozó nagyszabású epikus mozi Mel Gibson megdicsőülését hozta el: ő volt a rendezője, producere és főszereplője is a filmnek, ráadásul előbbi kettő minőségében Oscar-díjat is kapott érte. A film végi brutális kínzási jelenet pedig már megelőlegezte Gibson későbbi rendezéseinek hangvételét.


Tipp! Bikinis parti a medencékben ötödszörre is! Kattints a galériáért!

4. A rózsa neve (1986)

Umberto Eco műve regényként is zseniális és filmként (rendező: Jean-Jacques Annaud) is emlékezetes. A történet egy 14. századi itáliai kolostorban megesett gyilkossági ügyet göngyölít fel, de ennél sokkal több van benne: filozófia, teológia, művészettörténet, különleges figurák, váratlan fordulatok, sőt még egy szexjelenet is.

5. Rettegett Iván (1944, 1958)

A filmtörténet egyik leghíresebb rendezője, Szergej Eizenstein a szovjet mozi talán legnagyszabásúbb filmjét készítette el két részben a második világháború után. Az oroszok legendás uralkodója, IV. Iván cár életét bemutató film tartalmazza mindazt, amiről Eizenstein híres: lenyűgöző monumentalitás, bravúros vágástechnika és olyan képek, mintha minden filmkocka egy képzőművészeti alkotás lenne.

6. Egy nemzet születése (1915)

D. W. Griffith a filmtörténet korai időszakának egyik legfontosabb rendezője volt, aki először alkalmazott olyan közelképeket és kameramozgásokat, amiket máig is használnak a filmesek. Leghírhedtebb alkotásában az amerikai nemzet születésének történetét viszi filmre, korszakos rendezői megoldásokkal (mint például a finálé üldözési jelenetének párhuzamos vágása) és máig vitákat kiváltó ideológiai mondanivalóval (mint a fajgyűlölő Ku Klux Klán pozitív bemutatása).


Tipp! Nagyot hibázott, most az egész világ őt gúnyolja. Kattints a galériáért!

7. A nagy ábránd (1937)

A nagy francia rendező, Jean Renoir és a nagy francia színész, Jean Gabin közös filmje német hadifogolytáborban raboskodó francia katonák között játszódik, akiket összehoz a háború - kiegyenlíti a köztük lévő társadalmi különbségeket. A humánum mindenekfelett állását hirdető film az első világégést még az úriemberek háborújaként mutatja be, ahol egy német táborparancsnok meghívhatja teára a francia foglyait.

8. A piszkos tizenkettő (1967)

Ezzel szemben a második világháborúban és A piszkos tizenkettőben már nagyítóval sem találunk úriembereket, sőt: súlyos büntetésekre ítélt fegyencekből szerveznek kommandót az amerikaiak egy kockázatos németországi bevetés végrehajtására. A sztárparádét (Charles Bronson, Telly Savalas, John Cassavetes, Donald Sutherland) felvonultató és azóta kultikus kedvenccé váló filmben persze kiderül, hogy a rosszfiúknak is van szívük.

9. Apokalipszis most (1979)

A vietnámi háború sötét történetéről szóló filmek közül az Apokalipszis most mellett A szakaszt is beválogathattuk volna az ifjú Charlie Sheennel és Willem Dafoe szitává lövésével, ám végül kicsivel Coppola filmje győzött, melyben épp Charlie Sheen apja, Martin a főszereplő. A film egy hajóút története, mely egy megőrülő és a dzsungelban királyságot alapító ezredes (Marlon Brando) felkutatásáért zajlik, de egyben letaglózó utazás az háború borzalmai és az emberi lélek mélyére is.

A filmrészletet itt nézheted meg!

10. 80 huszár (1978)

A március 15-i ünnep tiszteletére egy 1848-as filmet választottunk a magyar történelmi mozik közül, de SáraSándor alkotása könnyen lehet, hogy enélkül is kategóriagyőztes lenne. A film valós történeten alapszik: a forradalom kitörésének hírére a császári seregben külföldön állomásozó magyar huszárok egy csoportja a parancsot megtagadva hazaindul, miközben le kell győzniük az üldözőiket, az út veszélyeit és saját magukat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.