Nem adják fel! - Sztárok, akik súlyos betegséggel küzdenek

betegség színésznő kór egészség sztár énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hírnév és a pénz sem menti meg a sztárokat a súlyos betegségektől, akik - hála vagyonuknak - sokat segítenek sorstársaikon. A legfontosabb azonban, amit a gyilkos kórok elleni küzdelemmel üzennek, az mégis az, hogy te soha ne add fel!

1. Lady Gaga és a lupus

Lady Gaga mindig is szerette sokkolni a közönséget. Egy tévéinterjúban azonban nem egy bizarr fellépőruhával döbbentette meg a hallgatóságot, hanem egy bejelentéssel. A 24 éves énekesnő ugyanis ország-világ előtt bevallotta, hogy genetikai hajlandóságot találtak nála a lupus betegségre. Egyelőre a megbetegedés egyetlen tünete sem jelentkezett a sztárnál. A lupus erythematodes - a lupus latinul farkast jelent, ezért nevezik farkasbetegségnek is ezt az egészégügyi problémát - egy súlyos, krónikus autoimmun-betegség. A megbetegedés egyik tünete, hogy a bőrön harapásnyomhoz hasonló foltok jelennek meg. A lupus azonban sokkal súlyosabb, mint egy bőrbetegség, nemcsak foltok megjelenésével járhat, hanem a betegek belső szervei is károsodhatnak. Lady Gagának egyelőre nincs szüksége semmilyen kezelésre, de a sztár az interjúban elmondta, már felkészült a terápia megkezdésére. Az énekesnő nem az egyetlen híresség, aki lupusban szenved, Sealt és a pop egykori királyát, Michael Jacksont is kezelték lupusszal.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre Lady Gaga privát fotóiért!

2. Michael J. Fox és a Parkinson-kór

Ha Michael J. Fox visszatérhetne a jövőbe, valószínűleg a Parkinson-kór ellenszerét hozná magával a jelenbe. A felejthetetlen sztárnál 1991-ben állapították meg az egyelőre gyógyíthatatlan betegséget, ezért a színész 2000-ben nyugdíjba is vonult egyre súlyosbodó állapota miatt, és azóta csak elvétve vállal szerepet filmekben. Nem úgy a betegség gyógyításáért folyó kutatások támogatásában. Erre a célra jött létre a sztár alapítványa is, a Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research. A Parkinson-kór az idegrendszeri megbetegedések egyik legsúlyosabb fajtája. A remegéssel és bénulással járó betegség az agy azon részét támadja meg, amely az önkéntes és az önkéntelen mozdulatokat irányítja. A Parkinson egyelőre gyógyíthatatlan betegség, de a kifejlődése lassítható, és a tünetek hevességét is csillapítani tudják az orvosok. Nem Michael J. Fox az egyetlen híresség, akinek a Parkinson-kór megkeseríti az életét. Muhammad Ali, alias Cassius Marcellus Clay Jr., minden idők egyik legsikeresebb nehézsúlyú ökölvívója is Parkinson-kórban szenved.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tipp! Így néz ki a híres színész Costa Rica-i luxusnyaralója belülről! Kattints a galériáért!


3. Anastacia és a Crohn-betegség

Anastacia éppen 13 éves volt, amikor megállapították nála a Crohn-kórt, ugyanis a kislány egy gömb alakú, jól kitapintható daganatot talált a hasában. Míg mások nem szeretnek beszélni a bajaikról, az énekesnő büszkén vállalja, hogy min ment keresztül. "A betegségemnek köszönhetem, hogy most az vagyok, aki vagyok. A Crohn-kór segített, hogy megismerjem magamat, erőssé és nyitottá tett" - nyilatkozta a sztár. A Crohn-betegség egy krónikus, gyulladásos megbetegedése az emésztőrendszernek. Nagyon súlyos kór, hiszen elpusztíthatja a belek nyálkahártyáját. A Crohn-betegség gyógyszerekkel kezelhető, a tünetek enyhíthetők, de a kór nem gyógyítható. "Az orvosok egy grapefruit méretű daganatot operáltak ki belőlem, és a nyirokcsomóim és a belem egy részét is el kellett távolítaniuk, a több mint 10 centis heg még most is emlékeztet a műtétre" - mesélte Anastacia. Nem az énekesnő az egyetlen sztár, akit Crohnnal kezeltek, Shannen Doherty színésznő is ebben a betegségben szenved.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

4. Earvin "Magic" Johnson és a HIV

Magic Johnson valóban megérdemli pályája csúcsán kapott becenevét, a varázslatosan célzó, több mint kétméteres kosaras azonban nem csak sportpályafutása miatt került a figyelem középpontjába. A Dream Team egykori tagja 1991-ben szembesült azzal, hogy HIV-pozitív. A sztársportoló sosem tagadta, betegségét korábbi szexuális kicsapongásainak köszönheti. A HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány-előidéző vírus) a halálos betegség, az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) egyik kórokozója lehet. Az AIDS kialakulásáig azonban a HIV-vírussal évekig tünetmentesen lehet élni. Ma az AIDS még gyógyíthatatlan betegség. Egyelőre a kutatóorvosok azon dolgoznak, hogy a HIV-fertőzöttek minél tovább éljenek a betegség kialakulásáig. Az egykori sportcsillag alapítványa, a Magic Johnson Foundation nemcsak az AIDS-kutatás egyik támogatója, hanem a megelőzésben, a felvilágosításában és a biztonságos szex fontosságáért is hatalmas szerepet vállal. Holly Johnson, a Frankie Goes to Hollywood énekese is HIV-fertőzött. A Queen egykori legendás énekese, Freddie Mercury is AIDS-ben halt meg.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

7 sztár, akiket legyőzött az AIDS. Kattints a képre a galériáért!

5. Neil Young és az epilepszia

A világ egyik leghíresebb gitárosa számtalan fantasztikus koncerten van túl. Egyik fellépését azonban sem ő, sem közönsége nem fogja egykönnyen elfelejteni. Neil Young 20 éves volt, amikor egy San Franciscó-i színpadon epilepsziás rohamot kapott. Az epilepszia egy idegrendszeri betegség, akkor alakul ki, amikor az idegsejtekben átmeneti zavar lép fel. A görcsrohamok hirtelen törnek rá a betegre. Az epilepsziát jól lehet gyógyszerekkel kezelni, a görcsrohamok ritkíthatóak, enyhíthetőek, sőt, ideális esetben a betegség el is múlhat. Neil Young azonban a mellékhatásoktól való félelmében elutasította a gyógyszeres kezelést. "Az epilepszia a része az életemnek, a görcsrohamok különös pszichedelikus élmények a számomra" - írta a zenész életrajzi könyvében. Neil Youngon kívül más világsztárok is küzdenek a betegséggel, például Elton John is epilepsziában szenved.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

6. Miley Cyrus és a tachycardia

Miley Cyrus mindössze 16 éves volt, amikor kiderült, hogy tachycardiában szenved. "Nincsenek fájdalmaim, nincsenek panaszaim, mégsincs egyetlen olyan órám, hogy ne gondolnék a szívemre" - mondta az ifjú énekesnő egy interjúban. A tachycardia valójában gyors szívverést jelent, és a betegnek nagyon magas a pulzusa. A hevesen verő szív ugyanis kevésbé hatékonyan pumpálja a vért az erekbe, emellett a szívnek többet kell dolgoznia, hogy a szervezet elég oxigénhez jusson. A gyors szívverésnek több gyógymódja van, a betegség súlyosságától függően. Miley Cyruson kívül a Kiss gitárosát, Paul Stanley-t sem kímélte a betegség.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

7. Sylvie van der Vaart és a mellrák

Victoria Beckham után a második leghíresebb focistafeleség minden bizonnyal Sylvie van der Vaart. Az egykori modell azonban nemcsak szépségének és labdarúgó férjének köszönheti a hírnevét, hanem a mellráknak is. Különösen annak a bátorságnak és optimizmusnak, ahogy a betegségét és a terápia mellékhatásait kezelte a nyilvánosság előtt. "Köszönöm a ráknak, hogy megtanultam az élet minden pillanatát élvezni" - mondta egyszer a szépség egy interjúban. A mellrák az egyik legagresszívabb a daganatos megbetegedések közül, a mell zsírszövetében, a tejcsatornákban vagy a mirigyekben is kialakulhat. Az időben felfedezett mellrák gyógyítható. Sylvie van der Vaart az operáció mellett döntött, majd kemoterápiát kapott, és most elmondhatja magáról, hogy egészséges. Ennek ellenére a focistafeleség egyetlen kontrollvizsgálatot sem hagyna ki! A mellrákkal azonban nemcsak neki, hanem más sztároknak is meg kellett küzdeniük: Kylie Minogue, Anastacia vagy ChristinaApplegate ma már mind-mind újra egészségesek!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Átalakítunk! Vagány nőt varázsoltak a kétgyermekes anyukából. Kattints a galériáért!



Kupidó nyila nem válogat - A legszebb szerelmi vallomások sztároktólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120302-13-celeb-szerelmi-vallomasa-neha-a-sztarok-is-ugy.htmlBarátság válás után is - Így csinálják a sztárokhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120216-hires-celebek-akik-a-szakitas-utan-is-baratok-maradtak.htmlHíres sztárok, akik idén töltik be az 50-ethttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120127-sztarok-akik-2012ben-toltik-be-az-50et.html13 sztár leglátványosabb átváltozásahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20111219-igy-valtoznak-at-a-sztarok-egyegy-filmszerep-kedveert.html7 sztár 7 legjobb mondásahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20111209-mozi-film-regi-sztarok-halalosan-jo-aranykopesei.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.