Locsolkodás muzsikával fűszerezve - Húsvéti programok Budapesten és vidéken

locsolkodás család húsvét szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan itt a húsvét, amikor végre rengeteg időd lesz, hogy kikapcsolódj a barátaiddal és a pároddal. Tavaszköszöntő koncertek, ünnepi lakomák, locsolkodós kalandok és kézműves vásárok minden mennyiségben!

Fővárosi programok

1. Budavári élmények

Ha nem akarsz otthon gubbasztani, látogass el a Budai várba, ahol első alkalommal rendezik meg az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénysorozatát. A kézműves vásárok és a gasztronómiai különlegességek mellett a húsvéti ünnepkörre épülő izgalmas programok várnak. Ha kedveled a nép- és világzenét, ne hagyd ki Nagyszombaton Ferenczi György és a Rackajam koncertjét, Rügyfakasztó Vasárnapon a Balkan Fanatik Együttes ígér igazi zenei csemegét, Vízbevető Hétfőn pedig a Besh o droM lép színpadra. A Húsvéti Sokadalom egyik legizgalmasabb látnivalója a gólyalábasok bemutatója, valamint a Mesés Séta, ahol rendhagyó módon ismerkedhetsz meg a vár fő nevezetességeivel.
Bővebb infó: http://www.budavarihusvet.hu/index.html


2. Ismerd meg a húsvét jeles napjait

Ha hűvösebbre fordul az idő, és nem akarsz a szabadban kirándulni, nézz be a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba. Az előző évek hagyományait folytatva egy különleges tavaszköszöntő interaktív kiállításon vehetsz részt, bepillantást nyerhetsz a húsvét történetébe, népszokásaiba, és valódi hímes tojásokban is gyönyörködhetsz. A kiállítás ideje alatt magyar népművészek csodás alkotásaiból láthatsz válogatást, és többek között a kosárfonás, a mézeskalács-készítés és a tojáspatkolás műhelytitkait is megtudhatod.
Bővebb infó: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/index.php

Forrás: AFP
Forrás: AFP

3. Édesítsd meg az ünnepet

Tökéletes kikapcsolódást és rendhagyó programokat ígér a húsvéti ünnepek alatt a Csokoládé Múzeum. A Praliné túrán te is csorgathatsz csokit a süteményből készült tálkába, amit különféle fűszerekkel díszíthetsz, és ellátogathatsz a Rákóczi pincébe, ahol megcsodálhatod a századfordulós üvegeket, miközben isteni pálinkákat kóstolgathatsz. Utazz vissza egy kicsit az időben, és nevezz be egy tojáskereső játékra a múzeum parkjában, vagy mérd össze tudásodat barátaiddal a patkódobó versenyen.
Bővebb infó: http://www.csokolade-muzeum.hu/

Thinkstock
Thinkstock

4. Muzsika és színház kultúrarajongóknak

Az egész napos programok helyett inkább lazább esti kikapcsolódásra vágynál? A Budapest Klezmer Band hatalmas népszerűségnek örvend. Ha te is szívesen meghallgatnád húsvéti gálakoncertjüket Tompos Kátya vendégszereplésével, akkor ne habozz, minél hamarabb foglalj jegyet.
Bővebb infó: http://www.ramcolosseum.hu/


Lepd meg párodat egy szórakoztató élménnyel, és nézzétek meg a Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés vígjátékot, ami egy jávai luxushotelben játszódik.
Bővebb infó: http://www.nemzetiszinhaz.hu/page.php?item=1

Vidéki programok

1. Elevenítsd fel régi emlékeidet

Eger hazánk egyik legszebb történelmi városa, kiváló hely egy hétvégi kikapcsolódáshoz, de természetesen ha már ott jársz, ne hagyd ki a legendás Szépasszony-völgyet sem. A hagyományőrző rendezvénysorozat hamisítatlan húsvéti hangulattal vár, ahol bepillantást nyerhetsz a vesszőzés és a tojásfestés rejtelmeibe, a kézműves vásáron pedig megvásárolhatod a magyar kereskedők portékáit. Érdemes elidőznöd a híres borospincékben, ahol nemcsak zamatos nedűket, hanem finom borkorcsolyákat is kóstolhatsz.
Bővebb infó: http://www.szepasszonyvolgy.info/

Thinkstock
Thinkstock

2. Húsvét a Skanzenben

Hétvégén a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum minden lakóháza ünnepi köntösbe öltözik, ahol báránysült és kokonya kerül a terített asztalra. Ismerkedj meg a különféle tojásdíszítő- és csuhéfonó technikákkal, a húsvéti pántlika készítésének fortélyaival, de azt is meglesheted, hogyan készül a szagos víz, és régen miből főzték a szappant. Az Egészségpiacon isteni lekvárokat, aszalt gyümölcsöket majszolhatsz, és húsvéthétfőn azt is megtudhatod, hogy kié a Legszebb birka-díj. A színpadi programokban sem fogsz csalódni, vasárnap a Makám Együttes, hétfőn a Kolompos Együttes muzsikál.
Bővebb infó: http://www.skanzen.hu/

www.skanzen.hu
www.skanzen.hu

3. Ünnep Noszvajon

Ha egy igazán élménydús napot szeretnél együtt tölteni a barátaiddal, ideális célpont a festői szépségű falu, Noszvaj. A környék remek lehetőséget nyújt a szabadidő aktív eltöltésére, és a faluban olyan színes húsvéti programokkal készülnek, mint a kalandos tojáskeresés, a kézművesek kirakodóvására vagy az Avas Néptáncegyüttes bemutatója. A tájház udvarán megismerkedhetsz a helyi termelők boraival, a Gazdaházban 10 órától megízlelheted a kemencében sült foszlós kalácsot, és elkölthetsz egy hagyományos palóc ünnepi ebédet is.
Bővebb infó: http://www.noszvaj.hu/

www.noszvaj.hu
www.noszvaj.hu

4. Zenei kuriózumok a fürdővárosban

Hévízen egész évben egymást érik a remek fesztiválok, és az idei húsvétkor sincs ez másképp. Április 4-e és 9-e között a Deák téren először rendezik meg a Hungarikum Fesztivált, ahol a fellépők között megtalálhatod Szalóki Ágit, Szekeres Adrient és Lajkó Félixet, a programkínálatot pedig néptánccsoportok és táncszínházi előadások tarkítják. Vasárnap kezdődik a Húsvéti Vigadalom, itt megtekintheted a népi iparművészek munkáit, és részt vehetsz egy igazi gasztronómiai kalandozáson is. Ha egy kis moziélményre vágysz, látogass el a Fontana Filmszínházba, ahol a rendezvény ideje alatt Szindbád-filmeket vetítenek.
Bővebb infó: http://www.heviz.hu/programok/hungarikum-fesztival


+1 húsvéti tipp vidéken:

Ha még nem jártál Hollókőn, feltétlenül iktasd be ezt a gyönyörű települést a hosszú hétvégére. A parányi faluban ismét megelevenednek a palóc népszokások, mindkét napon locsolkodhatsz az Ófalu területén, és kihagyhatatlan programnak ígérkezik a Holdviola zenekar koncertje is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.