Kiállítás nyílik a maja civilizáció szerelmeseinek

PR cikk kultúra maják VAM Design Center
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha te is érdeklődsz a csodálatos maja kultúra iránt, akkor egy remek programmal kedveskedünk neked: április 10-én debütál a majákról szóló interaktív kiállítás Budapesten.

Az egzotikus maja civilizáció szerelmesei végre Magyarországon kapnak lehetőséget arra, hogy bepillanthassanak az ősi társadalom világába. A MAJÁK TÜNDÖKLÉSE ÉS BUKÁSA című kiállítás április 10-én nyílik a budapesti VAM Design Centerben, és július 8-ig lesz látható.

Thinkstock
Thinkstock

A kiállítás a 19. századi Mexikó dzsungeleibe kalauzolja el a látogatót: lehetősége lesz egyedül vagy egy nagyobb közösségben felfedezni a maja romokat. Töredékes vázák és monumentális méretű kódexlapok, ásatási terület és labirintus mind a tárlat részei. "Büszkék vagyunk rá, hogy nálunk mutatják be ezt az egyedülálló interaktív tárlatot, a téma rengeteg rajongó képzeletét ragadja meg. Mint Kelet-Európa egyik legismertebb és legmagasabb presztízsű rendezvényházát, minket is izgalommal töltenek el a kiállítás előtti percek. Biztosak vagyunk benne, hogy minden korú érdeklődő megtalálja a számára érdekeset, és mindenkit vonzani fog" - mondta Vincze Miklós, a kiállításnak otthont adó VAM Design Center igazgatója.

Bár több mint száz éve felfedezték az első maja romokat, a kutatásokat csak az elmúlt évek óta követi figyelemmel a nyilvánosság. Szinte nem telik el olyan hét, hogy ne kerülnének elő maja tárgyak a Yucatán-félsziget dzsungeléből. Chili és vanília, kukorica és paradicsom, kakaó és avokádó, bab és sütőtök, édesburgonya és tök, az amerikai földrész termékei, melyeket már Kolumbusz előtt 1000 évvel fogyasztottak a maják. Hatalmas építkezéseikkel a mai látogatót is ámulatba ejtik - pedig az épületek már csak romos állapotukban láthatók. Chichén Itza, Palenque, Tikal és Copán - csak néhány ama városok közül, melyek még ma is a letűnt maja építészet nagyságáról tanúskodnak.

www.majakiallitas.hu
www.majakiallitas.hu

Van-e köze a maja piramisoknak, múmiáknak és hieroglifáknak az egyiptomiakhoz? Pontosabb volt a maja kalendárium, mint a ma Európában használt Gergely-naptár? Valóban volt-e kannibalizmus a maják földjén? Tényleg magánkézben van a maja romok többsége? Saját vesztét okozta ez a többezer évig fennálló civilizáció? Ezekre az érdekes vagy éppen rémisztő kérdésekre kap választ a látogató, ha megnézi a kiállítást.

Színes forgatag, csokinyúl és a többiek - Húsvéti vásárok Bécstől Innsbruckighttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20120403-ausztria-legszebb-husveti-vasarai-becstol-innsbruckig.htmlKöztünk élő legendák - Sztárok, akik egyesek szerint még ma is élnekhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120402-sztarok-akik-egyesek-szerint-meg-ma-is-elnek.htmlÚjabb, sosem látott fotók kerültek elő Marilyn Monroe-rólhttp://www.life.hu/szorakozz/20120330-ujabb-sosem-latott-fotok-kerultek-elo-marilyn-monroerol.htmlNem adják fel! - Sztárok, akik súlyos betegséggel küzdenekhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120330-sztarok-akik-sulyos-betegseggel-kuzdenek.htmlFotók, filmek, fergeteges nyitóbuli - Áprilisi programkörképhttp://www.life.hu/szorakozz/20120330-2012-aprilis-aprilisi-programkorkep.html10 igazán jó könyv tavaszra - Amit még a kertben se tudsz letennihttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120329-10-igazan-jo-konyv-tavaszra-kerti-ucsorgeshez.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.