Ördögi csáberő, rontás, bűbáj, átok, igézés, ráolvasás - a természetfeletti képességekkel rendelkező nőszemélyek ősidők óta foglalkoztatják az emberek (főleg a férfiak) fantáziáját. Nincs ez másképp a filmekben sem, mi pedig összegyűjtöttük a kedvenc mozis boszorkáinkat.


1. A két mesés: a Jó Boszorkány (Billie Burke) és a gonosz Keleti Boszorkány (Margaret Hamilton) - Óz, a csodák csodája (1939)

A banyák legfőbb előfordulási helye persze a mese, a filmvásznon pedig a mesefilmek, ezért is áll az Óz, a csodák csodája a listánk élén. Mint tudjuk, léteznek jó és rossz boszorkák is, Óz birodalmában pedig találkozhatunk mindkettő típussal: a forgószél repítette kislány, Dorothy előbb egy jóságos típustól kap egy pár piros varázscipőt, majd egy gonosz vasorrú bába fenekedik ellen, míg végül meg nem olvad a szíve (is). Minden idők egyik első színesben forgatott mozifilmjében a boszorkányok természetfeletti lények, akikkel nem árt jóban lenni.

Forrás: AFP


2. A három vicces: Alexandra (Cher), Jane (Susan Sarandon) és Sukie (Michelle Pfeiffer) - Az eastwicki boszorkányok (1987)

A három barátnő a történet kezdetén még cseppet sem boszorkány: kisvárosi fiatal özvegyek, akik összejárnak hetente egy kis iszogatásra, kártyázásra és a tökéletes férfiról való ábrándozásra, aki bizony nagyon hiányzik az életükből. Épp ezért borítja fel alaposan a kis világukat, amikor feltűnik Eastwickben egy sármos és bűbájos férfiú, Daryl (Jack Nicholson). A férfi mindannyiukból előhozza a boszorkányos képességeiket, ez viszont csak eleinte élvezetes, mint ahogy Darylről is idővel kiderül, hogy maga az ördög... A John Updike regényéből készült film igazából a nőiség felébresztéséről és a női vágyakról szól a maga vicces, szatirikus módján.

Forrás: AFP


3. A félelmetes: Mortianna (Geraldine McEwan) - Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991)

Hosszú, véres körmök, ritkás fehér haj, felemás hibás szem, rikácsoló hang és persze fekete ruha egy töpörödött öreganyón, akivel senki sem húzna ujjat - ez a kilencvenes évek egyik legemlékezetesebb kalandfilmjének boszorkányfigurája. Mortianna a nottinghami sheriffet (Alan Rickman) tartja a befolyása alatt, fekete mágiát keverve a Robin Hood-mítoszba, de a végén minden rossz elnyeri méltó büntetését, a sötét lelkű banya pedig pont egy sötét bőrű karakter (Morgan Freeman) jóvoltából.

Forrás: www.imdb.com


4. A titokzatos: a blair-i boszorkány - Ideglelés - The Blair Witch Project (1999)

A legfélelmetesebb az, amit nem is látunk: ezen az elven működött a valaha volt egyik legköltséghatékonyabb mozifilm (60 ezer dollárból készült és 250 milliót hozott). Az Ideglelés az áldokumentumfilmek egyik módszerét követi: saját magát "talált felvételként" állítja be, ami fennmaradt egy rejtélyesen eltűnt, a blair-i boszorkány legendája után nyomozó fiatal forgatócsoport után. Ennek megfelelően sok sötét erdőben botorkálás közé ékelődnek az ijesztgetések, a boszorkány pedig maga az ismeretlen, amelyben az emberiség ősi félelme testesül meg a (női) természetfelettitől.

Forrás: AFP


5. A hétköznapi: Isabel (Nicole Kidman) - Földre szállt boszorkány (2005)

Nem minden boszorka élvezi a helyzete különlegességét, vannak, akik polgári életre, férjre-házra-gyerekekre vágynak. Ilyen Isabel is, aki megpróbál beilleszkedni a halandók mindennapi életébe, ami annyira jól sikerül, hogy még egy tévésorozat főszerepére is kiszemelik. Mivel a szerep szerint egy beilleszkedni vágyó boszorkát kell játszania, az alakítás elég jól sikerül, sőt a férfi főszereplő révén még a szerelem is megtalálja. A mozifilm önreflektív csavarja az, hogy egy ilyen sorozat tényleg létezett a valóságban is: 1964 és 1972 között nagy sikerrel futott Amerikában, elérve azt, hogy a hétköznapi háziasszonyok is kicsit boszorkának érezhessék magukat.

Forrás: AFPTudj meg minden fontosat már a hírfolyamodból! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen  és a Facebookon  is!Francia filmklasszikusok - 10 film, amit neked is látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120416-francia-filmklasszikusok-10-film-amit-neked-is-latnod-kell.html Páros lányrablás: előbb a nővér, aztán a húghttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120413-paros-lanyrablas-elobb-a-nover-aztan-a-hug.html 5 sikeres külföldi tévésorozat, amire mi is rákattannánk itthonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120411-5-sikeres-kulfoldi-tevesorozat-ami-meg-hianyzik-a-magyar-csatornakrol.html Pite forrón, átsütve - Szex az érettségi találkozónhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120405-amerikai-pite-a-talalkozo-szex-az-erettsegi-talalkozon.html Vudu-papnő, nyúlláb és szellemek - Sztárok, akik idegesítően babonásokhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120404-sztarok-akik-megorjitoen-babonasak.html Szolgálják és védik - a gyerekkorthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120328-polisse-szolgaljak-es-vedik-a-gyerekkort.html Ilyen a jövő brutális valóságshow-jahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120321-az-ehezok-viadala-ilyen-a-jovo-brutalis-valosagshowja.html