"...a sudár szép Aphrodité letepert!" - Tollforgató leszbikusok

írónő Virginia Woolf regény irodalom szerelem homoszexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Író vagyok, aki történetesen a nőket szereti, nem pedig leszbikus vagyok, aki mellékesen ír is" - vallotta egy interjúban Jeanette Winterson, brit novellista. A női homoszexualitás tehetséges, világhírű művészek múzsája az idők kezdete óta, összeállításunkban pedig egy képzeletbeli találkozóra hívtuk azokat a leszbikus írónőket, akik nemcsak az irodalomért, de az elfogadásért is sokat tettek.

1. Szapphó (i. e. 6. század eleje)

Szapphó a meleg irodalom egyik emblematikus alakja, aki Leszboszon írt és alkotott. A szigeten élő dalszerző művészete nemcsak a női homoszexualitást kifejező szót, de a mai leszbikus szubkultúra alapjait is megteremtette. Az ókori görögök számára a homoszexualitás korántsem számított perverziónak, mi több, még szokatlannak sem: a férfiak számára a meleg magatartásforma a hétköznapok része volt, így a nők hamar megértették, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, ha korlátok nélkül élvezik egymás társaságát. Radnóti Miklós így fordította a költőnő egyik híres versét: "...a sudár szép Aphrodité letepert! Szerető, szerető kell ma nekem már!" Szapphó szerelmi dalai sohasem vulgárisak vagy túlzottan szókimondóak, de az irodalmárok szerint verseit lapozgatva a sorok között olvasnunk kell: "A szenvedély, melynek félelmetes fénye megcsillan verseiben, az a szerelem lehetett, mely egy asszonyt egy másik asszony karjaiba vet." Írja róla egy értekezésében Hatvany Lajos, Kossuth-díjas irodalomtörténész.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

2. Tormay Cécile (1875-1937)

Nehéz megérteni, hogy egy ilyen tehetséges, befolyásos és a saját korában elismert irodalmi alak hogyan is merülhetett majdhogynem feledésbe. A válasz természetesen Tormay magánéletében keresendő: egy magasrangú gróf ugyanis megvádolta, hogy korábbi feleségével, Pallavicini Eduardina grófnővel leszbikus kapcsolatot ápolt. A botrányt kirobbantó Zichy gróf ellen rágalmazási pert indított az írónő, és a bíróság az egykori férjet másfél év börtönbüntetésre ítélte. Bár a korabeli bulvársajtó alaposan kitárgyalta a botrány részleteit, és azt is kiderítették, hogy Tormay a háború előtt másfél évtizedig élt szerelemben az olasz Francesca Orsay-vel, élete utolsó tíz évében már nem háborgatta őt senki sem: csendesen éldegélt mátraházi villájában gróf Ambrózy-Migazzi Lajosnéval, akivel közösen vásárolták az ingatlant. Szerb Antal így írt a botrányokkal tarkított életű írónőről: "A leheletszerű finomságok írónője meglepően aktív és energikus közéleti embernek bizonyult. Olyan aktívnak és energikusnak, hogy sokan el is fordultak Tormay Cecile-től, az írótól. Ekkor alapította a Napkelet című folyóiratot, és ennek szellemi irányítója maradt haláláig. Mint szerkesztő, sokoldalúan megértő volt; munkatársait hatalmas közéleti befolyásával is jótékonyan támogatta."

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Tipp! Provokatív képeken a szexszimbólum. Kattints a galériáért! (+18)


3. Natalie Clifford Barney (1876-1972)

Nem hagyhatjuk ki a sorból a "giccs királynőjét", akit kortársai közül nagyon kevesen tartottak valódi írónak. Ez persze nem az egyetlen bélyeg volt, amit rásütöttek az amerikai színdarabszerzőre: Barney köztudottan rajongott Renee Vivienért, az excentrikus költőnőért, akibe az után szeretett bele, hogy meghallotta a hozzá írt verseit. Ekkor derült ki számára: Renee már réges-régen kinézte őt magának. A két asszony hatalmas lépésre szánta rá magát: elhatározták, hogy Leszbosz szigetére költöznek, és felépítenek egy alkotó falut kimondottan leszbikus írónők számára. Az álom megvalósulni látszott, azonban nem sokáig tartott: Renee levelet kapott egykori kedvesétől, és az érzelmektől feltüzelve elhatározta, hogy visszautazik hozzá Amerikába - hitt benne, hogy így véglegesen elvarrhatja a szálakat kettejük között. Natalie magányos volt a szigeten, ezért Párizsba utazott, hogy ott várja vissza szerelmét, aki azonban soha nem tért vissza hozzá.

AFP
AFP

4. Virginia Woolf (1882-1941) és Vita-Sackville West (1892-1962)

"Micsoda élvezet barátnőre lelni: oly titkos, oly személyes viszony ez egy férfi közelségéhez képest" - írta Virginia Woolf egyik halála után előkerült levelében, amelyet Vita-Sackville Westnek, a brit költőnőnek címezett. És bár a Mrs. Dalloway zseniális szerzője házasságban élt, férje, Leonard Woolf előtt sem volt titok, hogy neje szenvedélyes szerelemmel imádja kortársát.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Vita kendőzetlenül írt vágyairól azonos nemű kedveséhez írt leveleiben, amelyekből az is kiderült: a költőnő férje maga is homoszexuális, így vélhetően ő is tudott a viszonyról, és áldását adta rá. Woolf egyik, halála után kiadott esszéjében részletesen leírja, hogy Orlando című regénye, amelyben a férfi főhős egy ponton nőként éli tovább az életét egyfajta tisztelgés volt Vita előtt, kódolt emlékirat a szerelmükről. Virginia Woolf - akinek depressziójához és öngyilkosságához sokak szerint hozzájárult, hogy nem vállalhatta fel hajlamát maradéktalanul - a mai napig az egyik legikonikusabb leszbikus művész az irodalomban, Az Órák című film pedig - amelynek alapjául az ő élete és munkássága szolgál - a leszbikus témájú filmek egyik legszebb darabja.

Tippünk: Nézd meg az Órák c. filmet!

5. Sapphire (1950- )

A sokoldalú és milliókat inspiráló művész egy leszbikus afro-amerikaiakat támogató alapítvány tiszteletbeli tagja. A szervezet célja, hogy megóvja a nyíltan meleg lányokat és asszonyokat a támadásoktól, felkészítse őket a nehézségekre, és lelki támogatást nyújtson azoknak, akik nem találják a helyüket a világban. Romona Lofton művészneve - amelyet az ékesen ragyogó, kék drágakőtől kölcsönzött, mondván: könnyebben azonosul ezzel a névvel, mint a sajátjával - már jóval azelőtt ismert volt Amerikában, hogy Push című regénye világsikert aratott volna. Az afro-amerikai költőnő performansz- és felolvasóesteken, monodrámákban szedte rímekbe legmélyebb érzelmeit, félelmeit és az őt körülvevő világról alkotott gondolatait, ezekben a versekben pedig gyakran szerepelt a leszbikus szerelem. Sapphire-ral nagyot fordult a világ, amikor 2009-ben Precious - A boldogság ára címmel filmadaptáció készült bestselleréből: az erőszakos családi környezetben felnövő fiatal lány történetének meglehetősen valósághű ábrázolásmódja nemcsak művészeti szempontból volt jelentős, de a figyelmet is felkeltette a nők kiszolgáltatott helyzete és a családon belüli erőszak iránt.

AFP
AFP


Átalakítunk! Dögös nőt varázsoltak Szilviából. Kattints a galériáért!





10 igazán jó könyv tavaszra - Amit még a kertben se tudsz letennihttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120329-10-igazan-jo-konyv-tavaszra-kerti-ucsorgeshez.htmlMinden idők legperverzebb zsenijei (18+)http://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120308-minden-idok-legperverzebb-zsenijei.html10 híres író, aki öngyilkosságot követett el vagy kísérelt meghttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120224-10-hires-iro-aki-ongyilkossagot-kovetett-el-vagy-kiserelt-meg.html11 könyv egy csésze forró tea melléhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20111116-11-konyv-egy-csesze-forro-tea-melle.html"Borban fürdik úr és szolga" - Az alkohol és az irodalom mennyekben köttetett házasságahttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20111017-szorakozas-olvasas-bor-iszunk-es-olvasunk-az-alkohol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.