5 izgalmas italmúzeum, ha nem csak kóstolgatni szeretnél

ital alkohol szórakozás program múzeum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem csak kóstolgatni és vásárolni szeretnél, hanem az italkészítés környezetére és történetére is kíváncsi vagy, érdemes rész venned különböző italkörutakon, pincesétákon. Egy italmúzeumban ugyanis nemcsak a legfinomabb borokat ízlelheted meg, de megismerkedhetsz az előállításuk, gyártásuk rejtelmeivel és kulisszatitkaival is.  

1. Dreher Sörmúzeum

Budapest X. kerületében találod a Dreher Sörmúzeumot, amely a céhipar kialakulásától kezdve mutatja be, hogyan alakult ki és fejlődött Magyarországon az ipari serfőzés. Megtekintheted a régi söröspalackokat, a korai címkéket és az azokat megelőző dombornyomásokat. A múlt sörplakátjai és reklámjai mellett a száz éve még legmodernebb technológiát képviselő berendezések és eszközök is a kiállítás részét képezik. A Sörmúzeum június 14-én zárva tart, a többi napon azonban 9 és 16 óra között látogatható.

Bővebb infó: http://www.dreherrt.hu/portal/korhatar.php?article_id

Thinkstock
Thinkstock

2. István Pince és Nemzeti Bormúzeum

A 200 éves István Pince és Nemzeti Bormúzeumot az egri Tündérparton találod, ahol a borgasztronómiai bemutatókat cigányzene és folklórprogramok színesítik. A pincerendszer Nemzeti Bormúzeum elnevezésű részében láthatsz régi, borászattechnikai eszközöket, valamint megtekintheted 22 magyar borvidék több mint 500-féle palackozott borát. A muzeális értékű, borszéfekben őrzött borok is itt találhatók. A pincelátogatás mellett étterem, borkóstolás, vinotéka és múzeum várja az érdeklődő borkedvelőket.
Bővebb infó: http://www.holborozzunk.hu/pince.php?sid=istvanpinceeger

3. Izsáki Pálinkamúzeum

A dél-alföldi Izsák városában egyedülálló Pálinkamúzeum várja az italkülönlegességek iránt érdeklődőket. A Zlinszki utcában közel 1000 kiállítási tárgy mesél a pálinkafőzés történetéről, a valamikori pálinkafőzde berendezéseit pedig eredeti állapotukban tekintheted meg. A főzéshez szükséges eszközök mellett régi okmányok, a gyümölcstermesztéshez kapcsolódó szerszámok, címkék és üvegek is megtalálhatók. A kerthelyiségben lehetőséged van különleges pálinkák és borok kóstolására, amelyeket a különböző ajándéktárgyak mellett meg is vásárolhatsz. Az októberig 10 és 18 óra között látogatható Pálinkamúzeumba érdemes előre bejelentkezni.

Bővebb infó: Részletekért kattints ide!

4. Törley Pezsgőmúzeum

A XXII. kerületi Anna utcában található Pezsgőmúzeum a Törley pezsgő 120 éves történetét mutatja be. A pezsgőpincészetben, ahol jelenleg is közel egymillió palack található, megismerkedhetsz a habzó nedű születésének történetével, gyártási titkaival és eljárásaival. A tárgyi emlékekben bővelkedő kiállítás végén pezsgőkóstolás is vár, melyre hagyományosan a Zsolnay díszteremben kerül sor. Ha csoportosan érkeztek, előzetes bejelentkezés szükséges.

Bővebb infó: http://www.torley.hu/indexpre.php

www.torley.hu
www.torley.hu

5. Zwack Unicum Múzeum és Látogatóközpont

A budapesti Dandár utcában található Zwack Látogatóközpontban filmnézés, zenehallgatás, kóstoltatás kíséri a nem mindennapi kiállítást, melyek között olyan érdekességek is szerepelnek, mint Ady Endre Milyttához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, Zwack Péter 1956-os chicagói beszéde, kiegészítve rendszerváltáskori képekkel. A Látogatóközpont idén hetedik alkalommal vesz részt a fővárost és az országot is ébren tartó Múzeumok Éjszakáján. A tárlatvezetésen, az egyedülálló, 15 000 darabot számláló minipalack-gyűjteményen, a család és a gyár történetét elmesélő filmen kívül koncertekkel, Unicum Szilva és Next kóstolókkal, a Hírös Kecskeméti Pálinka, valamint a Zwack Izabella Borkereskedés bemutatójával várnak június 16-án.

Bővebb infó: http://www.zwack.hu/museum-budapest.php


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.