Német filmklasszikusok - 11 film, amit neked is látnod kell

film német filmművészet mozi szórakozás Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sorozatunkban havonta bemutatjuk egy-egy nemzet moziját a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinken keresztül. Ezúttal Németország következik, a foci-Eb tiszteletére pedig nálunk is 11 fős a germán válogatott.
1. Dr. Caligari (1920)

A filmtörténet egyik leghíresebb némafilmje (amely 1958-ban a nevezetes "brüsszeli tizenkettő", azaz minden idők legjobb filmjeinek válogatásába is belekerült) a német mozi fontos, az egész világra ható irányzatának, az expresszionizmusnak jeles képviselője. Az őrült, démoni hipnotizőr Caligari, és a hatalmában tartott ifjú médium gyilkosságokkal fűszerezett története kiváló lehetőséget biztosított a festett díszletek, fény-árnyék kontrasztok és kifejező arcközelik hatása számára.

2. M, egy város keresi a gyilkost (1931)

A rendezőzseni Fritz Lang filmjében egy gyerekgyilkos tartja rettegésben a korabeli (szintén expresszionista hatásokkal megjelenített) Berlint. A magyar származású Peter Lorre játszotta bomlott elméjű szörnyeteg gaztetteit egy örökké emlékezetes füttydallam kíséri, egy idő után pedig már nemcsak a rendőrség, de az alvilág is keresi a gyilkost - az igazságszolgáltatás mikéntje pedig igazi társadalomkritikává lesz a filmben.

Világsztár a Viva Comet díjátadón! Kattints a galériáért!


3. Bádogdob (1979)

A mostanában inkább botrányai révén emlegetett német író, Günter Grass Nobel-díjas regényéből készült filmnek egy kisfiú a főhőse, aki hároméves korában elhatározza: nem nő tovább. A két világháború közötti Gdansk társadalmát és történelmét az ő szemén keresztül láthatjuk, a bádogdobja pedig sorsfordító eseményeket indít el.

4. Nosferatu, az éjszaka fantomja (1979)

Kettő az egyben, azaz Werner Herzog filmjének listánkra választásával egyben meg tudunk emlékezni egy másik német filmnevezetességről is: a Nosferatu ugyanis a Murnau rendezte 1922-es némafilmklasszikus újragondolása, amelyben a Drakula-mítosz elevenedik meg Klaus Kinski, Bruno Ganz és Isabelle Adjani emlékezetes alakításaival.

5. A tengeralattjáró (1981)

Ki más tudna igazán ütős háborús filmet készíteni, mint épp a németek? A tengeralattjáró - amit a többség inkább az eredeti címén (Das Boot) ismer - a zenéjével együtt igazi kultuszdarabbá lett film, mely a második világháború tengeri hadszínterén, és persze leginkább egy méretes és halálos vashenger belsejében küzdő hétköznapi katonák drámáját meséli el.

6. Veronika Voss vágyakozása (1982)

A legendás rendező, Rainer Werner Fassbinder életművéből nem könnyű egyetlen alkotást kiválasztani: a fiatalon elhunyt zseni pályafutásának 13 éve alatt több mint 30 filmet forgatott. Végül azért esett a választásunk épp a Veronika Voss vágyakozására, mert a második világháború után kegyvesztetté váló és a vesztébe rohanó filmszínésznő és az őt megmenteni igyekvő sportújságíró szerelme révén ebben maga a mozi (is) a téma.

7. Berlin felett az ég (1987)

A jelenkor leghíresebb német rendezője minden bizonnyal Wim Wenders, az ő leghíresebb filmje pedig a Berlin felett az ég, amelyben az emberek között tevékenykedő angyalok a főszereplők (és amely egy borzasztó hollywoodi remake-et is megélt később). Az egyik angyal szerelmes lesz, és döntenie kell a halandóság elfogadásáról - a háttérben pedig a kettészakított Berlin nemcsak helyszín, de társfőszereplő is egyben.

8. A lé meg a Lola (1998)

Lolának 20 perce van arra, hogy előkerítsen a semmiből egy rakat pénzt, és megmentse a bajba jutott fiúja, Manni életét. Lola ominózus 20 percét többször is láthatjuk a filmben, de persze minden változatban más történik. Tom Tykwer filmje a pörgős ritmusa, egyedi képi megoldásai és csavaros sztorija révén robbant be a kilencvenes évek végén, no meg persze a piros hajú Franka Potentének köszönhetően.

9. Good bye, Lenin! (2002)

A rendszerváltás filmje a Good bye, Lenin!, amely vígjátéki formában dolgozza fel a Kelet-Németországot ért változásokat. Történetének főhőse az ifjú Alex, akinek az édesanyja még az NDK összeomlása előtt esett kómába, amikor pedig felébred, a fia nem akarja felzaklatni őt a változásokkal. Így hát elhatározza, hogy a mama számára újjáteremti a szocializmust.

10. Fallal szemben (2004)

Ha már maradunk a focis hasonlatnál: mostanában nincs német válogatott török nélkül, és így van ez a mi csapatunkban is. A Fallal szembent a népes németországi török kisebbség egyik jeles képviselője, Fatih Akin rendezte, a hősei pedig török bevándorlók német földön: a halálba vágyó Cahit és a gyönyörű, fiatal Sibel, akiknek szerelme melodrámai szenvedélyességgel söpör végig mindenen.

11. A mások élete (2006)

A németek világbajnokok a saját történelmükkel való szembenézésben (a rosszmájúak szerint az önmarcangolásban), és ez a törekvés a filmjeikben különösen megmutatkozik. Az Oscar-díjat is nyert A mások élete főhőse egy kisszerű NDK-s besúgó, aki a feladatául kapott emberek életét figyelve döbben rá arra, mi is az igazán fontos.

Szexi fotók a magyar modellről! Kattints a galériáért! (18+)



Spanyol filmklasszikusok - 10 film, amit neked is látnod kell (18+)http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120521-10-spanyol-film-amit-neked-is-latnod-kell.htmlFrancia filmklasszikusok - 10 film, amit neked is látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120416-francia-filmklasszikusok-10-film-amit-neked-is-latnod-kell.htmlOlasz filmklasszikusok - 10 film, amelyet neked is látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120302-10-olasz-film-amit-latnod-kell-mielott-meghalsz.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.