Robert Pattinson Christina Ricci a nap cikke Uma Thurman film Kristin Scott Thomas filmművészet szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Budapest pedig Párizst alakítja ebben a kosztümös szerelmi drámában, melynek jóképű főhőse az elcsábított nők hátán kapaszkodik egyre magasabbra - és amely alapos csalódást okoz az összecsapottságával. Bel Ami - a szépfiú, kritika  

A 19. századi klasszikus francia realista regényíró, Guy de Maupassant könyvéből készülő film története egy felemelkedés, vagy inkább kétségbeesett felkapaszkodás története. Hőse az ifjú Georges Duroy (Robert Pattinson), aki a harcteret megjárva és a hadseregből leszerelve nem igazán tud mit kezdeni magával, így a lecsúszott párizsi szegények életét éli. Egy nap azonban találkozik egyik régi bajtársával, ő pedig felkarolja, és bevezeti Párizs előkelő politikai és társasági elitjébe.

belamifilm.com
belamifilm.com

Mivel Duroy nem igazán bír semmi kiemelkedő képességgel, kénytelen arra hagyatkozni, ami egyedül érdekes rajta: a külsejére, amire a társaság nőtagjai gyorsan fel is figyelnek, becenevet is akasztva hősünkre (Bel Ami). Duroy pedig nem válogat, ha az előrejutás érdekében egy hölgy elcsábítására van szükség: legyen az ártatlan szűzlány (Holliday Grainger), kikapós fiatal feleség (Christina Ricci), független szellemű nagyasszony (Uma Thurman), vagy erkölcsös középkorú dáma (Kristin Scott Thomas), ő gátlás nélkül használja fel őket a céljai érdekében. Persze minél magasabbra jut valaki, annál nagyobb a bukás lehetősége is.

Egy ilyen történetben nyilvánvalóan a főhős karaktere, az általa bejárt út a legérdekesebb. Mik a motivációi? Hova akar eljutni a végén? Milyen változásokon megy keresztül a személyisége útközben? Hogyan éli meg ezeket? Nos, ezek azok a kérdések, amelyekre a Bel Ami című film NEM ad választ. Az elsőfilmes rendezőpáros Declan Donnellan és Nick Ormerod, valamint a szintén elsőfilmes forgatókönyvíró Rachel Bennette láthatólag megelégedtek azzal, hogy felmondják a könyv cselekményét szépen sorban, ugyanakkor végzetesen megfeledkeztek annak mozgóképes megjelenítéséről, amiről ez a regény SZÓL.

belamifilm.com
belamifilm.com

A film legtöbb jelenete összecsapottnak tűnik, kapkodó zanzának, nincsen ívük, levegőjük, hangulatuk. Gyorsan megmutatják nekünk, aminek meg kellett történnie vagy el kellett hangoznia az adott jelenetben, és már megyünk is tovább. Azt várná az ember, hogy ennek ellenére legalább majd a látványvilág terén kitesz magáért a film, de nem igazán. Az operatőri munka hasonlóan zaklatott, mint a történetvezetés, a magyar helyszínekből csak épp felvillan néhányszor az Andrássy út és egy balatoni villa, a film többi része szinte kizárólag (kétségkívül szép, bár szintén csak sebtében mutatott) palotabelsőkben játszódik.

Tipp! A világ legszebb pici cicijei! Kattints a galériáért (+18)


Ilyen feltételek mellett szinte csoda, hogy a mellékszerepekben látható színésznők nagy része ki tudott hozni valami értékelhetőt a filmben minden mélység nélkülire megírt karaktereikből. Különösen Christina Ricci és Uma Thurman képes arra, hogy a figurájuknak sorsot, mélységet legyenek képesek adni néhány gesztussal, de a Kristin Scott Thomas alakította pórul járt feleség alakja is vélhetően szánalmas paródiába fulladt volna egy gyengébb színésznő előadásában. Ilyen partnerek mellett viszont még látványosabbak a főszereplő, Robert Pattinson szerény színészi képességei. A jellegtelen és könnyűnek bizonyuló színészi jelenléte mellett összesen két arca van, vélhetően mindegyiket még az Alkonyatban fejlesztette ki: egy vészjósló vicsorgás kicsit felhúzott ajkakkal és egy látványosan őszintétlen mosoly, szintén a szemfogak villantásával.

belamifilm.com
belamifilm.com

A Bel Amit már bemutatták a világ jó néhány országának mozijaiban, és sehol sem fogadta kitörő lelkesedés. Vélhetően hamarosan eljut oda, ahová igazán való: a tévék hétköznap esti műsorsávjába. Néhány év múlva pedig már csak az lesz furcsa, hogy mennyi kiváló színésznő tűnt fel egykor ebben a kosztümös B-filmben. A főszereplő személye akkor már cseppet sem lesz különös.

Tippünk: Nézz bele a film előzetesébe


szólj hozzá: Bel Ami - A szépfiú



Kiknek ajánljuk?

- megrögzött Robert Pattinson-rajongóknak
- akik kíváncsiak rá, hogyan fest Budapest Párizsként
- akik a kosztümös szerelmi drámák feltétel nélküli hívei

Kiknek nem ajánljuk?

- akik olvasták a film alapjául szolgáló Maupassant-regényt
- akik egy látványos, izgalmas, kosztümös filmben bíznak
- akik nem szeretnének azzal szembesülni, hogy szinte semmit sem tudtak meg a film végére egy (rosszul eljátszott) főhős lelkéről

Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Ezekkel a témákkal várunk téged ma este 10 után a Life.hu-n!




Elhunyt Gruber Hugó bábművész, szinkronszínészhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120703-elhunyt-gruber-hugo-babmuvesz-szinkronszinesz-1.htmlProstik a moziban - minden idők 7 legemlékezetesebb filmes örömlányahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120629-prostik-a-moziban-minden-idok-7-legemlekezetesebb-filmes-oromlanya.htmlAngelina Jolie már forgatja az új Csipkerózsikáthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120621-angelina-jolie-mar-forgatja-az-uj-csipkerozsikat.htmlMel Gibson sittre került, de köszöni, jól vanhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120620-mel-gibson-sittre-kerult-de-koszoni-jol-van.htmlNémet filmklasszikusok - 11 film, amit neked is látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120618-11-nemet-film-amit-neked-is-latnod-kell.htmlNők, akik a frászt hozzák ránk - Félelmetes fehérnépek a filmvásznonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120614-ezek-a-nok-a-fraszt-hozzak-rank-minden-idok.htmlVissza a jövőbe, avagy honnan jöttek minden idők legfélelmetesebb űrszörnyei?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120614-vissza-a-jovobe-avagy-honnan-jottek-minden-idok-legfelelmetesebb-urszornyei.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.