Megtalálhatták Mona Lisa modelljének földi maradványait

ásatás Mona Lisa Leonardo da Vinci
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olasz régészek meggyőződése szerint Mona Lisa vélt modelljének földi maradványait tárták fel Firenzében a Szent Orsolya-kolostor egyik föld alatti sírboltjában.
Francesco del Giocondo Leonardo da Vinci.

AFP
AFP

A régészeknek át kellett törniük a vastag betonpadlózatot, amelyet a kolostor kaszárnyává történő átépítése során fektettek le. Nagyon hamar rábukkantak egy női koponyára, valamint csigolyák és bordák töredékeire éppen azon a helyen, ahol a régi térképek és dokumentumok tanúsága szerint Lisa földi maradványait végső nyugalomra helyezték: a kriptába egy kapun átjutva, lépcsőfokokon lehetett lejutni. Pénzhiány miatt azonban hamarosan fel kellett függeszteni a kutatásokat.

A feltárások júniusban folytatódtak, azóta egy emberi csontváz nagy része került elő. Mindazonáltal az ásatásokat irányító Silvano Vincenti szerint nem biztos, hogy a csontok egyazon személyé voltak. A kutatók a továbbiakban genetikai vizsgálatok céljából mintát vesznek a csontokból, amelyeket összehasonlítanak Lisa gyermekeinek DNS-ével, akiket a közelben temettek el. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban Lisa Gherardini földi maradványait találták meg, a koponyája alapján komputeres arcrekonstrukciót végeznek, hogy kiderítsék, valóban a firenzei selyemkereskedő feleségének arcvonásait, titokzatos mosolyát örökítette-e meg Leonardo da Vinci.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.