Fröccs pénz nélkül - Hasznos tanácsok a fesztiváli paypass fizetéshez

fesztivál kártya fizetés rendezvény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több fesztivál és rendezvény szervezői vezetik be, hogy nem fogadnak el készpénzt a program területén, csakis az általuk kibocsátott kártya használható fizetőeszközként. A Life.hu összegyűjtötte a fizetési mód előnyeit, hátrányait és azt is, hogy mire ügyelj a tranzakciókkal kapcsolatban.

Újabb bulihét kezdődött meg. A fesztiválkártyát a kibocsátók különösen biztonságosnak tartják, mondván akkor nem kell a pénztárcádat és az összes készpénzedet magadnál hordanod. Ez azonban meggondolandó, ugyanis ha igazi sziget- vagy fesztivállakó vagy, azaz napokon keresztül a rendezvény területén laksz, tudnod kell, hogy mit hagyhatsz a sátradban őrizetlenül. Biztonságosabb lehet, ha a kártya ellenére mégis inkább magadnál tartod az értékeidet.

Tipp! A magyar modell megtépte a híres divatfotóst! Kattints a képekért!


Igényléstől a letiltásig

A fesztivál területén és a beléptetést megelőzően azon kívül is találhatsz éjjel-nappali kártyapontokat, ahol közvetlenül tudsz kártyát igényelni és arra pénzt feltölteni. Készpénzt egyszerűen és díjmentesen befizethetsz a kártyádra, azonban ha a bankkártyádról szeretnél bármekkora összeget áttetetni, akkor bizony a szolgáltató kényelmi díjat számolhat fel. Ez az összeg minden fesztiválon és banknál eltérő lehet, ezért mindenképpen kérdezz rá, mielőtt átnyújtod a hitelkártyádat. Kártyahasználati díj, egyösszegű kártyadíj, kaució, vagy éppen visszaváltáskori levonás is előfordulhat, ezért érdemes ezekről is érdeklődnöd.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ha a kártyakiadásnál semmilyen adatodat nem kérik el, egyszerűen csak aktiválják a plasztikkártyát és jóváírják az új egyenleged, akkor ha elhagyod a kártyád, bizony bottal ütheted a nyomát. Ugyanis csak regisztrált, pin-kóddal rendelkező kártyát tilthatsz le. Ha elveszíted a nem regisztrált kártyádat, a rajta lévő összegnek is búcsút inthetsz. Ha te találsz egyet a földön, juttasd vissza az egyik kártyapontba, hogyha esetleg te kerülnél ilyen helyzetbe, hozzád is visszajuthasson a pénzed.

Vagyis a regisztrációt 100 000 forint alatt például neked kell indítványoznod. Ekkora összeg esetében már kötelező a regisztráció, legalábbis a Sziget által kiadott Metapay kártyák esetében. Ugyanitt a maximálisan feltölthető összeg 240 000 Ft, de máshol ez is eltérő lehet.

Kényelem és gördülékeny kiszolgálás

Igaz, hogy ez a fizetési mód kényelmesebb, mint a készpénzes megoldás, mert nem kell sem aprót cipelned magaddal, sem pedig a papírpénzre vigyáznod. Épp ezért azonban nem tudsz borravalót adni (csak akkor, ha előre szólsz, hogy a fizetendő összegen felül mennyit üssenek be a gépbe), ha éppen elégedett vagy az igénybevett szolgáltatással, illetve bármilyen tévedéskor vagy elütéskor is nehezebb korrigálni. A kereskedők semmilyen esetben nem fogadhatnak el tőled készpénzt. Ha ezt mégis megteszik, az számukra súlyos büntetést vonhat maga után.

A kiszolgálás valóban felgyorsul azáltal, hogy az eladóknak nem kell a kasszázással és a visszaadással bajlódniuk. Amint a kártyádat a terminálhoz érinted, a tranzakció létrejön. Akkor van probléma, ha az adott kiszolgáló egységnél nincs elegendő terminál. Fennakadást okozhat, ha a személyzet egymás kezébe adja a gépet, te pedig addig nem indulhatsz utadra, amíg sorra nem kerültél, hiába van már a kezedben a megvásárolt termék.

Azzal, hogy nincs készpénzforgalom, védve vagy attól, hogy esetleg rosszul adjanak vissza, vagy visszaéljenek a helyzeteddel. Érdemes azonban minden tranzakciót követően megvárnod a vásárlásról szóló nyugtát és ellenőrizni, hogy mennyi egység maradt a számládon. Ha nem tudod biztosan, mennyi kredited van még, akkor egyrészt bármelyik kártyapontban lekérdezheted, másrészt pedig a kiszolgálóegységeknél is megnézheted az aktuális egyenleged, ha a kártyádat a terminálhoz érinted, mielőtt még az eladók beállítanák rajta a vásárlást. Ha valamit nem értesz, vagy bármilyen eltérést tapasztalsz, keresd fel a legközelebbi kártyapontot! Számlatörténetet vagy éppen tranzakciós listát is egész biztosan csak a regisztrált kártyák esetén tudnak visszanézni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Jó tanácsok a visszaváltáshoz

Természetesen minden fesztivállakó az utolsó napon fog a konténerekhez zarándokolni, hogy beváltsa a kártyáját és visszakapja a rajta maradt összeget. Érdemes lehet az utolsó esti buli végén, akár a hajnali órákban felkeresni egy kártyapontot, ugyanis a rendezvény zárása előtt egész biztosan kígyózni fog előttük a sor. Előfordult már olyan is, hogy nem volt elegendő apró a beváltóhelyeken, és a kártyákon való alacsony összeg visszaváltása okozott problémát a szervezőknek.

Érdemes tehát annyi pénzt tölteni rá, amennyit az adott napon vagy a fesztiválon való tartózkodásod idején fogyasztani szeretnél. Ha nincs sem kártyahasználati díj, sem pedig utólagos levonás, akkor megteheted, hogy levásárolod a feltöltött összeget és hazaviszed a kártyát. Sok esetben csak a fesztiválon van lehetőség a kártyák visszaváltására, így elképzelhető, hogy nem kerülheted ki a sorban állást. Érdemes tehát azt is megkérdezni, hogy a rendezvényt követő pár napban az adott bank fiókjaiban leadható-e a kártya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.