Két év börtönbüntetésre ítélték a Pussy Riot mindhárom tagját

Pussy Riot börtönbüntetés Madonna per botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két év börtönbüntetésre ítélte pénteken a moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját.

Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics az ítélet szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkozott" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt. Az ügyészség augusztus hetedikén három év börtönbüntetés kiszabását kérte. A bíróság ezt egy évvel enyhítette. A bíró indoklásában kifejtette, hogy a perbe fogottak személyiségzavarral küszködnek, ugyanakkor teljes mértékben tisztában voltak tettük sértő voltával és annak következményeivel. Mélyen megsértették a pravoszláv hívőket.

Az ítélet ellen - amelyet a Pussy Riot perbe fogott tagjai nyugodtan, mosolyogva, míg a tárgyalóteremben lévő szimpatizánsaik füttyel és "szégyen" bekiabálásokkal fogadtak - a három fiatal nő ügyvédei fellebbezést nyújtanak be. Kegyelmet azonban nem kérnek - jelentette be Nyikolaj Polozov ügyvéd. Joszif Kobzon, a hatalom által elismert orosz táncdalénekes az ítéletre reagálva szintén sokallta a két év börtönbüntetést. Madonna pedig egy néhány héttel ezelőtti oroszországi koncertjén fel is szólalt a lányok védelmében. Más közszereplők ugyanakkor elítélték a Pussy Riot székesegyházi akcióját, az egyház és a társadalom elleni támadásként értékelve azt. Az orosz ortodox egyház a kezdettől fogva szigorú büntetést kért a botrányt kiváltó punkegyüttes tagjaira. Az Egységes Oroszország párt szerint a Pussy Riot tagjai elleni ítélet komoly figyelmeztetés a provokációk szervezői számára.

A nagy bel- és külföldi visszhangot és tiltakozást kiváltó akció miatt perbe fogott fiatal nők ítéletének kihirdetése, illetve indoklása három óra hosszáig tartott.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.