olvasnivaló Liptai Claudia Müller Péter könyv szórakozás program Bornai Tibor Hadas Kriszta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz és a tél leghidegebb napjait te is legszívesebben egy jó könyv és valami  finom, gőzölgő innivaló társaságában töltöd? Ha a válaszod igen, akkor válogass a Life.hu kedvenc olvasnivalói közül, amelyeket ezúttal Bacchus forró itala mellé ajánlunk.

1. Müller Péter: Örömről, játékról, önfeledtségről

"Gyerekkoromban - öt-hat éves lehettem - fölfedeztem magamban valakit, aki nem hal meg soha. Ez a valaki mindig vidám volt. Mosolygott. Úgy hívtam: Bölcs Bohóc. Onnan kezdve kifejezetten élvezetessé vált számomra az élet" - állítja Müller Péter, aki szerint ha a bohóc megszólalt benne, akkor bármilyen bajban is volt, földerült körülötte minden. Viszont ha elfeledkezett róla, riadt lett, reménytelen és szomorú. A szerző a Bölcs Bohóccal együtt látott neki a könyv megírásának, amelyet most te is megkapsz a hétköznapokra útravalóul. Ha mostanában nem találod a helyed, kedvetlen vagy, esetleg csak néhány jó szóra vágysz, akkor vedd kezedbe ezeket az önfeledt, vidám gondolatokat: biztos, hogy nem fogsz csalódni.

Alexandra Kiadó, fogyasztói ár: 2699 Ft

Forrás: Alexandra Kiadó
Forrás: Alexandra Kiadó

2. Chris Greenhalgh: Ingrid Bergman megkísértése

Rajongsz a romantikus regényekért, és kíváncsi vagy Ingrid Bergman, a híres színésznő és Robert Capa, a tragikus sorsú fotográfus szerelmére? Akkor ne hagyd ki Chris Greenlagh könyvét, amelyben a Casablanca sztárjának szívbemarkoló, titkos románcát ismerheted meg a híres, magyar származású fotográfussal az 1940-es évek Párizsának és Hollywoodjának romantikus csillogásában. 1945 júniusában járunk. A frissen felszabadított Párizsban az egyre ismertebbé váló haditudósító-fotós, Robert Capa alkoholba fojtja bánatát. Miután tíz éven át örökítette meg a világban a borzalmat és az erőszakot, s közben elveszítette a szerelmét is, most kikapcsolódásra vágyik. Az ünnepelt dívát, Ingrid Bergmant Hollywoodból Európába küldik, hogy szórakoztassa az amerikai katonákat, és amikor elegánsan besétál a párizsi Ritz hotelba, azonnal elbűvöli Capát. Attól a perctől kezdve ők ketten menthetetlenül egymásba habarodnak. Ingrid, aki belefáradt szenvedélyektől mentes házasságába és a filmstúdió hatalmaskodásába, kétségbeesetten vágyik a szabadságra és izgalomra - és ezt Capa mellett átélheti. Ám ez azt is jelenti, hogy minden, amit elértek, kockán forog.

Pioneer Books, fogyasztói ár: 2990 Ft

Forrás: Pioneer Books
Forrás: Pioneer Books

3. Bornai Tibor: Az ecseri úti oroszlán

Bornai Tibor és Bornai Tibor? Nem, nem arról van szó, hogy nem figyelt oda eléggé a szerző, és egy óvatlan pillanatban magával kezdett társalogni. A könyvet ketten írták: Bornai Tibor, az édesapa, aki 60 éves korában, 40 évvel ezelőtt elhunyt, amikor a fia, Bornai Tibor még csak 17 éves volt. Az apa 1912-ben született és 1972-ben halt meg. Fia 1955-ben látta meg a napvilágot, a másik dátum még titok. Kettejük történeteiből rajzolódik ki ez a nehéz, csodákkal és tragédiákkal telezsúfolt időszak, amely éppen most, a könyv megjelenésekor ér százéves évfordulójához. Erről a száz évről mesélnek ők ketten: a kályha mellett ülve téli estéken, a Balaton partján heverészve, egy május elsejei felvonuláson, a Párizs felé robogó kisbuszon, a Népliget mutatványos bódéi előtti padon vagy egy Üllői úti bérház konyhájában. Sírós-nevetős könyvet tartasz a kezedben, ha leemeled a polcról ezt a dokumentumregényt, amelyben minden benne szereplő tény és adat valóságos. Apa és fia jegyzetfüzetében lapozgathatunk, csodálkozva azon, hogy mennyire rímel egymásra ez a két sors - és most talán te is azok között leszel, akik a maguk életében is megtalálják az ugyanilyen rímképletű verssorokat.

Jaffa Kiadó, fogyasztói ár: 2940 Ft

Forrás: Jaffa Kiadó
Forrás: Jaffa Kiadó

4. Lennon, személyesen - John Lennon levelei és feljegyzései

Annak idején nem múlhatott el házibuli a Beatles bakelitkorongjai nélkül, kívülről fújta mindenki a fülbemászó számokat, most pedig John Lennon, az együttes legendás énekesének és zeneszerzőjének leveleit és feljegyzéseit veheted a kezedbe. Lennon ugyanis nagy levelező és alkalmi firkász hírében állt. Üres idejében, akár a stúdiók várószobáiban, papírra vetette hirtelen jött gondolatait, és szenvedélyesen levelezett mindenkivel: a zenei világból, az éjszakai életből sokakkal, no meg a szerelmekkel és a hatóságokkal. Hunter Davies, az egyetlen autorizált Beatles-biográfia szerzője fáradságos munkával egybegyűjtötte e leveleket, amelyeket ezúttal a gyűjtőkön kívül a mindig zárkózott Yoko Ono bocsátott a rendelkezésére. Az izgalmas kötetben számos eddig publikálatlan fotót és rajzot is találhatsz. A könyv igazi csemege és kiváló ajándékötlet az idei 50 éves Beatles évfordulóra.

Partvonal Kiadó, fogyasztói ár: 4990 Ft

Forrás: Partvonal Kiadó
Forrás: Partvonal Kiadó

5. Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

Ha sosem voltál a lexikonok rajongója, de kíváncsi vagy a leghíresebb írók, költők párkapcsolati titkaira, akkor Nyáry Krisztián kötetének ott a helye a könyvespolcodon. A szerző - aki néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a '90-es évek közepén otthagyta a katedrát és azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik - 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni az egyik legnagyobb közösségi portálon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint 16 ezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja az, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.

Corvina Kiadó, fogyasztói ár: 4500 Ft

Forrás: Corvina Kiadó
Forrás: Corvina Kiadó

6. Mariam Petroszjan: Abban a házban

"A piros futócipővel kezdődött az egész" - olvashatjuk a történet elején, ám kiismerhetjük-e a Ház rejtélyes életét? Egy olyan Házban járunk, ahol megzavarodnak az óramutatók, ahol szeszélyesen telik az idő, ahol hiába zavarbaejtően sokszínűek a szokások és különbözőek a lakók, egy pár piros sportcipő is hatalmas galibákat okozhat. Vad barátságok köttetnek, tétova szerelmek szövődnek és rejtélyes halálesetek történnek abban a Házban, amelynek lakói megpróbálják kiismerni az életüket meghatározó titokzatos törvényeket. Az egymás zárt közösségében élő különleges fiatalok életre szóló szövetségei és háborúi magukkal ragadják az olvasót. Hogyan lehet túlélni a felnőtté válást? Ugyanazok maradunk-e az idő múlásával? Vissza lehet-e térni a gyerekkorba? Efféle kérdések foglalkoztatják ezt a nem csak terjedelmében nagy regényt, amit egy hideg téli estén neked is érdemes elolvasni.

Magvető Kiadó, fogyasztói ár: 4490 Ft

Forrás: Magvető Kiadó
Forrás: Magvető Kiadó

7. Liptai Claudia: Az álomnő

Kedveled a fanyar, csajos humort? Netán félsz a repüléstől, és még nem voltál Afrikában? Akkor olvasd el Liptai Claudia könyvét, amelyben nincs hiány kalandokból, romantikából és meghökkentő fordulatokból. A szerző merészsége, pezsdítő életöröme átitatja első kalandregényének minden oldalát. Anna, a fiatal és ambiciózus újságírólány Afrikába utazik, hogy egy divatmagazin számára riportot készítsen a gyönyörű, félig magyar szépségkirálynőről. Elszántan vág bele a kalandba, arra azonban nincs felkészülve, hogy ebben az ismeretlen világban nemcsak a sminkje és a bőröndjei kerülnek majd veszélybe, hanem az életét is kockára teszi. Ekkor váratlanul felbukkan a színen egy jóképű, ám legalább annyira nagyképű és idegesítő idegen, aki nemcsak a lelkét kavarja fel, de a vágyait is felkorbácsolja, bármennyire tiltakozik ellene. Anna hirtelen egy szövevényes bűnügy kellős közepén találja magát, és nincs más választása, minthogy a férfi oldalán beutazza a fekete kontinenst. Liptai valóban mindent tud a szórakoztatásról. Sőt, azt is megmutatja, hogy az igazi álomnőt nem feltétlenül a világ végén kell keresni.

Libri Kiadó, fogyasztói ár: 2841 Ft

Forrás: Libri Kiadó
Forrás: Libri Kiadó

8. Anthony Horowitz: A selyemház titka

Anthony Horowitz regénye remek választás egy kis esti borzongáshoz. 1890 novemberében járunk Londonban. Sherlock Holmes és dr. Watson épp forró teájukat kortyolgatják a Baker Streeten, amikor váratlan látogató érkezik. Az izgatott úr a legendás nyomozó segítségét kéri, mert elmondása szerint egy furcsa figura követi. Holmes érdekesnek találja az ügyet, de ekkor még ő sem sejti, hogy milyen szövevényes és veszélyes esettel áll szemben. A szerző számos nagysikerű könyv és televíziós sorozatok - többek között a Poirot felügyelő eseteinek - forgatókönyvírója messzemenően kielégíti a mai krimiolvasók igényeit lebilincselően érdekes regényében. Sherlock Holmes visszatér, hogy most téged is elszórakoztasson egy izgalmas és szövevényes bűneset megoldásával.

Animus Kiadó, fogyasztói ár: 3980 Ft

Forrás: Animus Kiadó
Forrás: Animus Kiadó

9. Jurij Poljakov: Szökni szeretnék

Vegyél egy darab valóságot a közelmúltból, vágd apróra, torzító lencseként működő fedő alatt párold puhára forró erotikában, fűszerezd csipetnyi humorral. Felejthetetlen kulináris élvezetben lesz részed. E recept szerint készült Jurij Poljakovnak, az egyik legnépszerűbb mai orosz írónak Szökni szeretnék című regénye. Szatirikus társadalomrajz? Enciklopédikus igényű korrajz? Groteszk családregény? A párkapcsolatok természetrajzát bemutató lélekelemzés? Fordulatos cselekményű elbeszélés a XX. század végének kisemberéről? Egyik sem egészen, vagy inkább mindez együtt. Poljakov regényének hétköznapi hőse, Oleg Trudovics Basmakov a negyvenes évei közepén járva elhatározza: elszökik otthonról, a feleségétől. Miközben titokban a holmiját csomagolja, a kezébe akadó tárgyak mozaikos emlékképekként felidézik egész életét: munkahelyi sikereit és kudarcait, szerelmi kalandjait és barátságait, és az 1960-as évek közepétől az 1990-es évek közepéig tartó három évtized orosz világának társadalmi-politikai változásait - alulnézetből. Jurij Poljakov új regénye egyszerre mosolyogtató és elgondolkodtató, ha egy igazán tartalmas olvasmányra vágysz, mindenképpen szerezd be még az idén.

Helikon Kiadó, fogyasztói ár: 3990 Ft

Forrás: Helikon Kiadó
Forrás: Helikon Kiadó

10. Hadas Kriszta: Egy tökéletlen anya naplója

Ha gyermeket szeretnél, vagy már egy ideje anyaként kell helytállnod a családban, akkor Hadas Kriszta nemrég megjelent kötete neked szól. A szerzőt idáig főszerkesztőként és riporterként ismerhetted meg, most azonban nem mint tévés, hanem kétgyerekes, dolgozó anyaként és feleségként jelenik meg a közönség előtt. A kacagtató öniróniával megírt Egy tökéletlen anya naplójában egy zaklatottan pörgő, egyáltalán nem cukormázas család hétköznapjaiba enged betekintést. A szórakoztató olvasmány mellett biztosan nem fogsz unatkozni. A szerző anyasággal kapcsolatos gondolatairól és a könyv kulisszatitkairól még többet itt olvashatsz!

Alexandra Kiadó, fogyasztói ár: 2999 Ft

Forrás: Alexandra Kiadó
Forrás: Alexandra Kiadó

11. Erőss Zsolt: A Himalájánál magasabbra

Erőss Zsolt beállt a Mount Everest csúcsa felé kanyargó sorba. Mi volt az a parancs, ami az éjszaka közepén kilökte az embereket a hálózsák melegéből, hogy sipító tüdővel feltuszkolja őket a fagyott, sötét és kemény világvégére? Miért ébred fel az ember, ha tudja, hogy majd elalszik, miért szeret, ha elmúlik a hevület, és miért él, ha a végén biztosan meghal? Ahogy Erőss Zsolt élete, úgy életrajzi könyve sem szokványos. A történetekből megismerheted a hegymászó kalandjait Erdélytől a Himalájáig, az első sziklamászástól a legutolsó expedícióig. Az alpinizmus mellett feltárul előtted Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egzotikus világa, amelyek évtizedek alatt a hegymászó második otthonává váltak. Erőss Zsolt nemcsak azt meséli el, hogyan hódította meg első magyarként a világ legmagasabb csúcsát, hanem azt is, hogy miért nem esett kétségbe egyik lábának elvesztése után, és miért volt egyértelmű, hogy folytatnia kell a hegymászást. A kiváló sportemberrel készült interjúnkat itt olvashatod el!

Libri Kiadó, fogyasztói ár: 3990 Ft

Forrás: Libri Kiadó
Forrás: Libri Kiadó

+ 1 extra tipp: Horváth Eszter: Desszertőrült

Ha idáig bizonytalan voltál, hogy milyen édességgel várd a vendégeket karácsonykor, akkor lapozz bele Horváth Eszter divatstylist, cukrász és designcukrászdák alapítójának első szakácskönyvébe. A szerző a kötetében azt bizonyítja be, hogy a szép és finom desszertek elkészítéséhez nem kell feltétlenül szaktudás. Először az alapokat mutatja be (hogyan készítsünk piskótatésztát, krémeket, önteteket, stb.), majd számos példával azt illusztrálja, hogy ezeket ügyesen kombinálva, színezve, formázva, díszítve hogyan alkothatunk belőlük látványos desszertcsodákat. A könyv célja, hogy bebizonyítsa: némi fantáziával, merészséggel és kísérletezéssel bárki készíthet különleges finomságokat.

Boook Kiadó, fogyasztói ár: 5490 Ft

Forrás: Boook Kiadó
Forrás: Boook Kiadó

Mamipornó millióknak - A szex ötven árnyalatahttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120823-mamiporno-millioknak-a-szurke-otven-arnyalata.html"...a sudár szép Aphrodité letepert!" - Tollforgató leszbikusokhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120503-tollforgato-leszbikusok.html10 híres író, aki öngyilkosságot követett el vagy kísérelt meghttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120224-10-hires-iro-aki-ongyilkossagot-kovetett-el-vagy-kiserelt-meg.html"Borban fürdik úr és szolga" - Az alkohol és az irodalom mennyekben köttetett házasságahttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20111017-szorakozas-olvasas-bor-iszunk-es-olvasunk-az-alkohol.html7 álnéven is alkotó író, akit ismerned kellhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20110805-irok-akik-alneven-is-tudtak-remekmuveket-alkotni.htmlTetszett filmen? Olvasd el könyvben is!http://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20110729-tetszett-filmen-olvasd-el-konyvben-is.htmlA világirodalom legfelkavaróbb remekműveihttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20110329-a-vilagirodalom-legfelkavarobb-remekmuvei.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.