10 ausztrál film, amit látnod kell (18+)

rendező film színész filmművészet Ausztrália mozi program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu sorozatában havonta bemutatjuk egy-egy nemzet moziját a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinken keresztül. Januárban következzék Nicole Kidman, Mel Gibson, Russell Crowe, Hugh Jackman, Krokodil Dundee és a kenguruk szülőhazája, Ausztrália!

1. Mad Max (1979)

A 20. század első felében ugyan néhány jelentős némafilmet is felvonultató, de a második világháború után évtizedekig tetszhalott állapotban létező ausztrál filmgyártás a hetvenes években éledt újjá, és az első igazán nagy nemzetközi sikerét a Mad Max hozta el. Ebben a posztapokaliptikus világban játszódó, emlékezetes sivatagi autós üldözésekkel teli kaland-akciófilmben tetten érhető az ausztrál filmekre jellemző groteszkség és a bizarr humorhoz való vonzódás is, a később két folytatást is megélt mozi pedig nem mellesleg sztárt csinált a fiatal Mel Gibsonból.


2. Gallipoli (1981)

Szintén Mel Gibson (az egyik) főszereplője az első világháborús gallipoli csatát megfilmesítő, nagyszabású történelmi filmnek, melyet a később Hollywoodban is befutó Peter Weir (Holt költők társasága, Kapitány és katona) rendezett. A Gallipoli két katona barátságán és közös megpróbáltatásain keresztül mesél az ausztrál történelem egyik leghíresebb pillanatáról - no meg persze az emberi drámákról és hősiességről.



3. BMX banditák (1983)

Talán nem a filmművészet csúcsa, de mindenképpen a szívünknek kedves (és gyerekkorunkat meghatározó) ifjúsági kalandfilm a BMX banditák, amely szintén ausztrál produkció, sőt az egyik főszereplője a bakfis Nicole Kidman. Az utcán bringázó kiskölykök egy betörőbandával kerülnek konfliktusba, miután véletlenül lenyúlják az adóvevőiket - és kezdődhet a bicajos trükkökkel színesített fogócskázás.


4. Krokodil Dundee (1986)

Ha azt mondjuk, hogy 'ausztrál' és hogy 'mozifilm', akkor erről a két szóról valószínűleg a legtöbb embernek a Krokodil Dundee jut eszébe, amely a maga idejében hatalmas siker volt nálunk is, a tévék pedig a mai napig előszeretettel vetítik. A két folytatást is megélt vígjáték főhőse egy marcona, vadonban élő krokodilvadász, akit egy nap újságírónő keres fel, hogy riportot készítsen vele. Az együtt töltött napok olyan jól sikerülnek, hogy elhívja magához Dundee-t New Yorkba, ami nem akármilyen élmény a "vadembernek" - ja, és a szerelmi szálról se feledkezzünk meg.


5. Romper Stomper (1992)

Bizony, Ausztráliában is léteznek szkinhedek, és nem meglepő módon azok közül a munkanélküli fiatalok közül kerülnek ki elsősorban, akik a saját rossz helyzetükért a bevándorlókat okolják. Az ő brutális és haraggal teli világukba visz el ez a kemény film, amely annak idején felfedezte a világnak Russell Crowe-t.


6. Kötelező táncok (1992)

Jelenleg talán Baz Luhrmann a legismertebb ausztrál filmrendező, aki a Kötelező táncokkal futott be, hogy aztán Amerikában is jelentős sikereket arasson (Rómeó+Júlia, Moulin Rouge). Jellemző a filmjeire a speciális ausztrál humor és a túldíszített, szándékosan giccshatáron mozgó látványvilág - ezek pedig már ebben a filmjében is megfigyelhetők, amely egy klasszikus "rút kiskacsa" történetet mesél el a versenytánc világából.



7. Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai (1994)

Képzeljük el a Mátrixból Smith ügynököt vagy a Mementóból az emlékezetkieséses főhőst női ruhában! Nos, többek között ők a főhősei ennek a road movie-ba oltott vígjátéknak, amelyben profi transzvesztita előadóművészek szelik át az ausztrál sivatagot egy turné keretében - mely során műszempilla nem marad szárazon.


8. Az ajánlat (2005)

Hogy a western műfaja nem csak amerikai (és olasz...) specialitás, azt bizonyította be Az ajánlat 2005-ben, amikor a maga nyers történetével, néhol brutális és végig szuggesztív erejű képsoraival sorra aratta a sikereket világszerte. Az a bizonyos címbeli ajánlat pedig egy törvényen kívülinek szól: csak úgy mentheti meg a fogságban lévő öccse életét, ha elkapja a korábban vele együtt garázdálkodó, cseppet szociopata, bandavezér bátyját.


9. Ausztrália (2008)

A már említett Baz Luhrmann a hollywoodi sikerei után visszatért Ausztráliába, hogy létrehozzon egy igazi hazai szuperprodukciót, az "ausztrál Elfújta a szélt" - amely elsősorban szerelmesfilm egy örökség miatt a kontinensre utazó özvegy és egy helyi marhapásztor románcáról, de a háttérben megelevenedik Ausztrália történelme is a második világháború nagyszabású eseményeivel.


10. Animal Kingdom (2010)

Az utóbbi néhány év legkiválóbb ausztrál filmje ez az erős atmoszférájú, emlékezetes figurákkal teli, sötét bűnmozi, melynek története egy drogos anyját elvesztő, és így egyedül maradó kamasz fiúról szól, akit a nagybátyjai karolnak fel - ám ők történetesen nem épp törvényes úton keresik a pénzt. A felnövő srácnak pedig hamarosan választania kell, és eldöntenie: hol a határ jó és rossz között, és ő melyik oldalra áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.