Merénylet a legnagyobb államférfi ellen

film Amerikai Egyesült Államok színész filmművészet mozi szórakozás program Lincoln elnök
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zseniális Daniel Day-Lewis menti csak meg néhol Spielberg dögunalmas filmjét, amit valami furcsa okból mégis 12 Oscar-díjra jelöltek. Így legalább megvan, hogy ki ellen drukkolunk idén a gálán. Lincoln, kritika.  

Steven Spielberg régi vágyát valósította meg azzal, hogy végre összehozott egy filmet az amerikai történelem egyik atyjáról, a valaha volt legjelentősebb elnökről, Abraham Lincolnról. Spielberg eredetileg egy klasszikus életrajzi filmben gondolkodott, a felnövéstől addig a bizonyos színházi merényletig, de aztán kezébe került egy könyv, Doris Kearns Goodwin történész Team of Rivals című monográfiája, a koncepció pedig megváltozott - sajnos. Az említett könyv ugyanis Lincoln alakját egy rövid időszak és egy konkrét politikai művelet bemutatásán és elemzésén keresztül próbálja megfogni, ami még jól is jöhetne egy filmadaptációnál, a terjedelmi okok miatt. Na de ha azt mondom, hogy ennek a filmnek a cselekménye egy alkotmánymódosításról szól? Nem hangzik túl izgalmasan, ugye? És még azt a bizonyos merényletet sem mutatják meg benne.

Forrás: www.thelincolnmovie.com
Forrás: www.thelincolnmovie.com

A film történetének idején Lincoln már a második elnöki ciklusát tölti. A polgárháború régóta zajlik, az északiak győzelme szinte már biztos, csak az ideje és mikéntje kérdéses. Lincoln viszont még a győzelem eljövetele előtt, a háborús helyzet előnyeit kihasználva keresztül akar vinni egy törvénymódosítást, a nevezetes 13. alkotmánykiegészítést, amely a teljes és általános rabszolgafelszabadítást valósítja meg. Tudja azonban, hogy a szavazók (aminek ekkoriban ugye még csak a fehér férfiak egy meghatározott köre számított) és a politikusok többsége sem feltétlen híve az ügynek, amelyet így a háború megnyerése után már esélytelen lesz elfogadtatnia. Amikor viszont elkezdi mindenféle manipulációval a szavazatok összegyűjtését, esély kínálkozik a polgárháború befejezésére, a vérontás abbahagyására... Így hát Lincoln helyzetén keresztül a film többek között olyan érzékeny kérdésekkel is foglalkozik, mint hogy mi a fontosabb két jó ügy közül, ha azok kizárják egymást, és milyen szempontok alapján kell(ene) ilyenkor döntenie egy államférfinak. Vagy hogy szabad-e egy politikusnak a választói többségének véleménye ellenére is olyan ügyeket képviselnie, amelyek hosszú távon mégiscsak üdvösek?

Forrás: www.thelincolnmovie.com
Forrás: www.thelincolnmovie.com

Jó kis kérdések ezek, főleg egy történelmi témájú könyv számára, de egy moziban csak akkor válnak izgalmassá, ha sikerül őket kirángatni az elvontságukból, konkréttá, személyessé tenni őket a figurák sorsában. A Lincolnnak ez nem sikerül igazán, és emiatt fullad gyakran unalomba - no meg azért, mert bő két és fél órás, és ez alatt szinte végig szakállas emberek beszélgetnek régi szobákban.

Nagyon árulkodó, hogy Spielberg szinte alig használ közeli képeket a főszereplőjéről: nem mert igazán közel menni Lincolnhoz, meghagyja őt a történelmi ikon szerepében, és néhány külsőségtől eltekintve a legendát, és nem az embert mutatja meg nekünk. (Pedig a színésze megvolt hozzá: Daniel Day-Lewis elképesztő - mint mindig, amikor 2-3 évente elvállal egy szerepet, és egyszerűen átváltozik a filmbeli karakterré.) Így pedig Spielberg filmje egy rendkívül aprólékos, hatalmas kutatómunkával megvalósított, szépen (néha modorosan) fényképezett, jó színészekkel filmre vitt történelemlecke marad csupán, a "History Channel" típusú tévéadók történelmi dokumentumfilmjeinek drágább változata.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



Kiknek ajánljuk?

- a történelmi események és személyek iránt érdeklődőknek
- akik szeretnék látni Daniel Day-Lewist ismét brillírozni
- akik kíváncsiak ra, milyen az idén legtöbb Oscar-jelölést begyűjtő film

Kiknek nem ajánljuk?

- akiket csak akkor érdekel a történelem, ha izgalmas
- akiket kiver a víz a modorosságtól és a hatásvadászattól
- akik a Lincoln elleni merénylet jelenetére lettek volna kíváncsiak

10 kínai-hongkongi film, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130125-mozi-film-szorakozas-10-kinaihongkongi-film-amit-neked-is.htmlKeira Knightley új módon töri a házasságothttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130123-keira-knightley-uj-modon-tori-a-hazassagot.htmlKi a jobb elnök? Filmes államfők rangsorahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130122-mozi-film-szorakozas-ki-a-jobb-elnok-filmes-allamfok.htmlA kicsi lány, a nagyvilág és az óriási viharhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130110-mozi-film-szorakozas-a-kicsi-lany-a-nagyvilag-es.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.